Шефът на „Южен поток“ с 31 000 лв. заплата и експерт за шофьор

OFFNews 12 декември 2014 в 17:04 23417 62

Игор Елкин

Снимка Надежда Чипева, "Дневник"

Игор Елкин

Руският директор на проектната компания „Южен поток България“ АД Игор Елкин получава над 15 500 евро, или 31 000 лева, заплата на месец.

Извън нея той получава бонуси, безплатно жилище, на което са покрити всички разходи, безплатни застраховки и безплатни самолетни билети за него и семейството му. Според европейските правила при полети до 3 часа билетите на свързаните с държавата чиновници са за икономична класа, но Елкин ползва бизнес класа при всичките си пътувания, дори за 40-минутен полет до Варна.

Елкин и семейството му имат и безплатно медицинско обслужване от Правителствена болница по цени извън Здравната каса. По неизвестни причини обаче Елкин не харесвал Правителствена болница и ползвал други частен лекар и зъболекар и носел фактурите за осребряване.

10 000 евро е заплатата на техническия директор на проекта, който е руснак.

8 хил. евро е месечната заплатата на неговия заместник, който също е руснак.

При техническите директори скандален е не само размерът на възнагражденията, но и защо изобщо са назначени такива, при положение, че проектът не е стартирал в техническата си част.

7 хил. евро, или 14 000 лева, взема счетоводителката на "Южен поток България", която е българка. Тя, както и доста от сега работещите в проектната компания, е била в предишното руско-българско газово дружество, тясно свързано с "Мултигруп".

7000 евро получава търговският директор, който е българин.

Руснаците, назначени на длъжност "експерт" получават 4 000 евро месечно.

Българите на същата длъжност вземат 3500 лева.

Шофьорите в проектната компания вземат 2500 лева заплата. Елкин обаче бил твърде привързан към шофьора си, който е бил с него още в предишното газово дружество и го е назначил за експерт, за да взема 3500 лв. заплата.

3500 евро месечно като член на борда на "Южен поток" взема представителят на БЕХ Жаклен Коен. Бордът се събира веднъж на няколко месеца. Ако сумата се сметне на часова ставка, вероятно тя би била рекордна.

Данните OFFNews получи от източник, за чиято достоверност гарантира и който е виждал документите за горецитираните суми.

Сред видените от него документи обаче не е заплатата на българския директор на "Южен поток" Димитър Гогов. Това, което е сигурно, е, че предшественикът му Владимир Инков е получавал 8500 евро месечно - близо 2 пъти по-малко от руския си колега.

Сигурен съм, че заплатата на Гогов не е по-ниска от тази на Инков. Възможно е да са я изравнили с тази на руснака, но не е възможно да е под 8500 евро, коментира той.

OFFNews изпрати въпроси до БЕХ (съакционер в "Южен поток България" АД) и до "Южен поток България" АД. От БЕХ отговориха, че "Южен поток" е отделно дружество, затова трябва да отправим въпросите си директно към тях.

Отговор от "Южен поток България" АД нямаме вече 3 дни. "Колегите се занимават с това. Когато има отговор, ще ви го изпратим", каза Даниела Царева, пресцентър на компанията.

Опитахме се да получим отговор от българския директор на "Южен поток" Димитър Гогов. При първото ни обаждане той каза за всякакви въпроси да се обръщаме към пресцентъра.

Ден по-късно обаче проведохме следния разговор с Димитър Гогов:

OFFNews: Здравейте, вярно ли е, че вземате 18 000 лева заплата от „Южен поток“? Николаос Цитиридис от OFFNews ви притеснява.

Гогов: А вие нали няма да ми се разсърдите, ако ви затворя телефона?

Не бих искал да ми затваряте.

Аз питам ли ви колко пари взимате и откъде? На какво основание изобщо ми задавате този въпрос?

Бих искал да получа отговор и ще ви отговоря.

На какво основание, ви питам? Кажете ми основанието, на което ми задавате такъв въпрос!

Проектът „Южен поток“ е изключително важен за България. Предполагам заплатата – вашата, също е важна.

Моля?

Кое не разбрахте?

Едно нещо не разбирам – основанието, на което ми задавате въпроса. Дайте ми основанието, на което ми задавате въпроса каква ми е заплатата. Отговорете ми на основанието!

Проектът е важен, нали така?

За кого?

За кого е важен проектът?

Да.

За много хора.

За кого, за вас ли?

За мен също е важен.

Ами като е важен, елате и постъпете на работа и ще разберете за какво става въпрос.

Бихте ли ми отговорили на въпроса.

Не, няма да ви отговоря на въпроса.

Това означава, че е вярно.

(тук Гогов прекъсна разговора)

Общо разходите, които е генерирал "спреният" "Южен поток", са около 50 млн. лева. Повечето от тях са за заплати и свързани с тях плащания.

По-малка, но също значителна сума, е отишла за консултантски услуги. За изготвяне на доклад за Окончателно инвестиционно решение се изискват бизнесплан, бизнесмодел и техническо изследване. Това са разходи, които се правят преди всеки голям проект, независимо дали ще стартира. Според експерти те е нямало как да се избегнат, друг е въпросът дали са справедливо оценени.

Отделно от тях е сумата от 13 195 050,48 лева, която "Южен поток" плати за придобиване на земята под тръбата. Сделката беше подписана от земеделския министър Димитър Гереков, ден преди правителството на Орешарски да подаде оставка.

Проектната компания е основана през декември 2010 г. Тя е с по 50% българско и руско участие, което значи, че от джоба си плащаме половината от заплатите в "Южен поток", независимо дали те са за българи или руснаци.

Първият, който обяви, че проектът се спира, беше премиерът Пламен Орешарски.

На 11 август енергийният министър от служебното правителство Васил Щонов издаде нареждане да бъдат прекратени всички действия по проекта „Южен поток“, в това число възлагането на тръжни процедури и сключване на договори.

На следващия ден обаче капиталът на „Южен поток България“ все пак беше увеличен от 15,5 млн. лева до близо 400 млн. лева.

Въпреки че самият президент на Русия Владимир Путин обяви на 1 декември в Истанбул, че проекта спира, заплатите по него продължават да си вървят.

----------

По публикацията работиха Вероника Шербанова, Николаос Цитиридис и Владимир Йончев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!