Санкции ли? Близки на Путин под санкции купуват и продават къщи в Созопол

Георги А. Ангелов 13 май 2022 в 10:15 23172 5

Снимка Google maps, Getty Images

Къщите на първа линия на Буджака в Созопол на близки до Путин политици.

Европейският съюз налага санкции на руски физически лица и фирми, пряко отговорни за нападението на Русия над Украйна от 2014 г. насам. В същото време България няма работещ механизъм за налагане на санкции, нито е ясно кои институции са отговорни, нито има закон за това. Санкциите обхващат и роднините им и други свързани лица.

Разследване на OFFNews показа, че семействата на поне двама от пряко отговорните руски политици за анексирането на Крим безпрепятствено са си купили къщи на първа линия в Созопол и са ги продали, докато са под санкции. Семейството на олигарх, който предстои да бъде санкциониран, също все още притежава къща там.

Това са бившият вицепремиер и настоящ зам. шеф на президентската администрация на Русия Дмитрий Козак и бившият депутат от президентската партия “Единна Русия” Владимир Плигин, който е в санкционния списък на ЕС поради авторството си на законите за анексирането на Крим, както и снахата на олигарха Владимир Евтушенков - Вера.

Част от сделките вероятно са фиктивни, защото купувачът е свързан с фирмата продавач. Фирмата продавач и след това купувач на имотите е свързана с бойния другар на Владимир Путин от КГБ Владимир Стржалковский. Той, Плигин и Козак са от близкия приятелски кръг на Путин от Санкт Петербург.

Може и да не е същинско начало на имотната ни историята, но на 18 януари 2008 г. Владимир Стржалковский е част от делегацията на президента на Русия Владимир Путин в София, като ръководител на Федералната агенция по туризъм.

Създаването на “Слънчевата система”

През март 2008 г. украинските граждани Сергий Косинкин и синът му Максим регистрират поредица от фирми у нас. На 10 март се регистрира “Нева България”, в която двамата са собственици. На следващия ден, 11 март 2008 г., се регистрира "АУРОРА" ЕАД, която е собственост на кипърската офшорка ХИЛСБОРО ЛИМИТЕД. Сергий тогава е в борда на директорите, заедно с руските граждани Анна Гуревич и Сергей Тимралиев, който е учредител на питерската “Нева турс”, заедно с Владимир Стржалковский. Офисът на новата компанията е в хотел “Алегра” в Златните пясъци, който според публикации в руските медии е купен от “Нева турс” през 2006 г.

Владимир Стржалковский

Новосъздадената “Нева България” в същите два дни през март 2008 г. регистрира пет дъщерни компании: "НЕПТУН ПРО" ЕООД, "ЮПИТЕР ПРО" ЕООД, "ПЛУТОН ПРО" ЕООД, "МАРС ПРО" ЕООД и "САТУРН ПРО" ЕООД.

Руските граждани обикновено регистрират фирми у нас, за да получат право на пребиваване или за да купят недвижима собственост. Затова някои посредници създават предварително фирми за своите клиенти. Този случай е такъв, но това ще стане ясно едва след пет години.

На 3 декември 2009 г. "Нева България" продава дяловете от "Нептун Про" на Юлия Евгениевна Квачева, чието бащино и фамилно име съвпадат с тези на Наталия Квачева - втората жена на Козак. "Юпитер Про" е придобита на същата дата от съпругата на Владимир Плигин - Нина Плигина.

Алексей Козак

През август 2012 г. руската Дума започна обсъждането на закон за забрана държавни служители да притежават имоти зад граница, който влезе в сила през май 2013 г. Това вероятно е причина за нови прехвърляния. Още през август 2012 Алексей Козак - синът от първия брак на вицепремиера - “купува” “Нептун” от Квачева. През 2013 г. Нина Плигина прехвърля фирмата на Александр Владимирович Плигин, син на функционера от "Единна Русия" Плигин.

Дмитрий Козак и Владимир Плигин са близки приятели още от студентските години.

Така са изглеждали къщите през 2012 г.

Крим е анексиран

През февруари 2014 година военни без опознавателни знаци се появяват на украинския полуостров Крим, а на 16 март вече е проведен “референдум” под дулата на руските военни, след които територията е анексирана от Русия. А украинският президент Виктор Янукович бяга и се скрива на територията на Русия.

Санкциите и действията на държавата

Европейският съюз приема санкции срещу лица, които са пряко отговорни за анексията. Владимир Плигин е включен в списъка със санкциите на 12 май 2014 г. като бивш депутат от Държавната дума и бивш председател на Комисията по конституционно право, която измисля законите за анексиране на Крим и Севастопол към Руската федерация. Дмитрий Козак е в списъка от 29.4.2014 г. като заместник министър-председател, “отговорен за надзора над интегрирането на анексираната „Автономна република Крим“ в Руската федерация". Той е специален пратеник на президента за управление на конфликта в Украйна” и през 2014, и през 2022 г.

Забраните, приети от Брюксел за територията на ЕС, предвиждат да бъдат замразени „всички финансови средства и икономически ресурси, принадлежащи, притежавани, държани или контролирани от физически лица" и на "свързани с тях физически и юридически лица" от списъците. Правителството на Пламен Орешарски не предприе нищо през пролетта и лятото на 2014 г. за замразяване на фирмите, защото синовете на Козак и Плигин не били в списъка на ЕС. Нищо не бе предприето и от правителствата на Борисов. 

Обясненията са, че няма правен регламент какво означава "свързани лица" по смисъла на санкциите.

Междувременно питерската “Нева турс” обявява фалит през юни и оставя хиляди руски туристи зад граница. Десетки хиляди пият по една студена вода вместо да заминат на почивка. През август “Нева България” сменя името си на “Арсик”.

И така през септември на същата - 2014 г., имотите, за които са създадени фирмите със звездни имена, явно вече са готови. От справка в Имотния регистър се вижда, че на 19 септември "Арсик" прехвърля собствеността на пет двуетажни еднофамилни сгради с живописна гледка и земята под тях, намиращи се на морския бряг в местността Буджака в Созопол, на петте фирми. Сградите са с площ от 165 до 183,7 квадратни метра.

Странен спор и странна препродажба

Козак-младши прехвърля компанията на Николай Митев на 2 октомври 2014 г., за да я придобие обратно на 28 октомври същата година. Митев става управител на фирмата на мястото на Косинкини. На 20 ноември Козак и Плигин завеждат дело срещу “Арсик” в Бургаския окръжен съд, искайки “недействителност на договор”. От отчета на компанията на Козак в търговския регистър се вижда, че сделката е изповядана за 96 000 лв. Решението на съда от юли 2015 г. разкрива странен спор между собственици и управителите на фирмите им. Твърди се, че синовете на руските политици не са платили за вече прехвърлената им собственост и ответниците, двамата Косинкини, които са управителите на фирмите им, прехвърлят имотите на собствената си фирма “Арсик”. Това е станало възможно, тъй като имат документи за паричен заем на стойността на изповядване на сделките, а и са управители. Съдът обявява за невалидни вписванията. Експертизата по делото е, че пазарната стойност на имотите на Козак е в размер на 389 150 лева, а “по сметката на ответника има дебитно салдо в размер на 91 500 лева, т.е. отразено е вземане на „АРСИК“ООД към „НЕПТУН ПРО” ЕООД в посочения размер”.

На 31 май 2016 г. фирмата на Плигини - “Юпитер про”, продава къщата на “Аурора”, а фирмата на Козак - "Нептун про", продава имота си още на 7 март същата година пак на “Аурора”. Минали са цели две години, откакто Козак и Плигин са в списъка със санкциите. Двете фирми минават в ликвидация, а адресите им вече са в ж.к. “Естебан” в Несебър. Ликвидацията става факт през есента. 

Бойният другар на Владимир Путин от КГБ

“Аурора”, от чийто борд Сергий Косинкин изпада през 2009 г., е свързана с “Нева турс” и с бойния другар на Владимир Путин от КГБ Владимир Стржалковский. Той е отговарял за туризма в Санкт Петербург в края на соца, след това създава туристическата фирма "Нева", а от 1999 г., след като Путин практически поема правителството, заема висши държавни длъжности. Бил е в борда на директорите на "Норникел" и си тръгва от там с обезщетение от 100 млн. долара.

Собственик на капитала на “Аурора” е кипърската офшорка „Хилсборо Лимитед”. В Търговския регистър може да се намери декларация “по закона за изпиране на пари”, подписана от управляващия дружеството Елена Бородина, че действителен собственик е Ксения Кочергина, родена през 1991 г. От руската система за правна информация “Спарк” се вижда, че Бородина очевидно е свързана с “Нева турс”, била е собственик и директор на туристически компании свързани с “Нева” и ползвала мейл, даден за връзка с офиса на компанията в Новосибирск.

От изтеклата база данни на руска система за купуване на билети се вижда, че Кочергина е летяла до Ларнака няколко пъти в един полет заедно с Ирина Стржалковская, която очевидно е роднина на Владимир Стржалковский. В Русия Кочергина участва в няколко компании в туристическия бизнес и във всички тях могат да се намерят връзки със Стржалковский. През юни 2016 г. Кочергина е летяла от Москва до София и е останала в България три дни.

И така стигаме до януари 2019 г., когато “Аурора” успява да продаде къща на семейство Козак на български гражданин, който е известен одитор, сделката изглежда не е фиктивна, а вицепремиерът на Русия успява да спаси активите си в България.

При виртуално разглеждане на имота в Google maps се вижда, че през август 2019 г., когато последно е минавала кола с камера на “Google” покрай имота, се е продавала и друга къща. От сайта и телефона на рекламния банер успяхме да стигнем до агенцията от Санкт Петербург “ЦОС Гагаринский”, която продава имоти, и жк. "Естебан" (Несебър).

Владимир Стржалковский не е в списъка със санкционираните лица, но също има санкционни проблеми. В началото на войната срещу Украйна в Норвегия беше блокирана 68-метровата експедиционна яхта Ragnar, тъй като местният бизнес отказваше да я зареди с провизии и гориво. Според руски медии яхтата е на Стржал­ковский, но той отрича. В момента яхтата е в турския курорт Мармарис. 

Снахата на олигарха и другите от системата

Две дами са собствениците на останалите три фирми от “Слънчевата система”- "ПЛУТОН ПРО" ЕООД, "МАРС ПРО" ЕООД и "САТУРН ПРО" ЕООД, и собственици на къщите. Даря Горбунова придобива през 2009 г. САТУРН ПРО", а през 2010 г. и "ПЛУТОН ПРО". Къщата, вървяща със “Сатурн”, е продадена на българско семейство от IT бизнеса през 2018 г. “Плутон” е продаден на Татяна Матузани през 2015 г. Не успяхме да намерим информация за политически връзки на Горбунова и Матузани. И двете фирми вече не съществуват.

"Марс" е придобита от Вера Евтушенкова. Тя е снаха на руския олигарх Владимир Евтушенков и управлява дружества от корпорацията му. Той също не е в списъка със санкциите на ЕС, но най-вероятно ще бъде включен съвсем скоро, тъй като от 2018 г. се намира в “предсанкционен списък” на САЩ, а от май тази година е сред санкционираните лица на Великобритания. Смята се, че Евтушенков е играл роля в разпалването на войната в Украйна.

Според затвореното от руската цензура радио „Ехото на Москва“ Евтушенков е „един от посредниците, които събраха бившия президент Виктор Янукович заедно с хора, които уредиха всичко това в Украйна“. Смята се, че Евтушенков е уредил бягството на проруския президент на Украйна и негов близък приятел Виктор Янукович в Русия и дори го е приютил. Той е създател на консорциума AFK Sistema и контролира телефония оператор МГТС, която е една от най-големите телефонни мрежи в света, Московската банка за реконструкция и на концерна RTI Systems, който е сред стоте най-големи отбранителни компании в света. Той е един от бизнесмените с които Путин често се среща.

Вера Евтушенкова все още притежава къщата на първа линия на Буджака - според Имотния регистър.

Петте къщи са почти на брега на морето.

Според решенията на ЕК активите на лицата от списъците със санкциите трябва да бъдат замразени и да им бъде наложена забрана за пътуване, тъй като действията им са подкопавали териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Под активи се разбира икономически ресурси и финансови средства. Санкциите действат и спрямо свързани с тях лица, образувания или органи.

Под “свързани лица” се използват определенията, заложени в законите на всяка държава члена на ЕС. Едно от определенията е дадено в допълнителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане. Според него “свързани лица”, освен съпрузите и роднините, включително по сватовство, са и работници и съдружници. 

Основна отговорна институция за финансови санкции е Държавна агенция „Национална сигурност”. България обаче не просто няма опит в прилагането на санкции, но и няма закон и наредба, който да ги регламентира.

“Никой не знае кой се занимава, защото няма механизъм за прилагане на санкциите. Уж подкрепяме, но не се знае кой какво прави”, коментира бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Даниел Митов пред OFFNews по повод санкциите на срещу Дмитрий Пумпянский, който е собственикът на руските фирми, доставили и произвели тръбите за газопровода "Балкански поток". В България има фирми, които са свързани с него. Според източници на OFFNews от правителството съществува законопроект, изготвен от МВнР, който все още е на ниво съгласуване на министерствата. Докато бъде приет, всички руски олигарси и политици, пряко отговорни за войната срещу Украйна и анексирането на Крим, ще имат достатъчно време да си спасят собствеността си в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

5

klimt

13.05 2022 в 21:13

Доколкото се разбира от публикацията,хотела на Зл.П. не е запориран ,а в него по ирония на съдбата в момента има настанени бежанци, за които комуниста министър на туризма ще плати на палачите им!? Из Варна и Зл.п. има един уж арменец който наляво,надясно се хвали ч е зет на шефа на Рособоронекспорт... явно на изток/ черноморието/ няма ресто!

-5910

4

Един

13.05 2022 в 16:11

Снкциите бяха само за българскиите вина, звмеделска продукция към Русия, за да нямат конкуренция италианските и френските. Никакви други не е имало :)).

2051

2

Propaganda

13.05 2022 в 11:16

Просто да забраним на всеки руски паспорт да купува имоти тук!

10298

1

AntiZ

13.05 2022 в 10:44

Докато не изринем цялата държава от руските "бизнесмени" и продажните им местни проксита, оправия няма да има! Като се почне от прокуратура, съд, партии, та се стигне до всеки най-обикновен прост милиционер!