Съдружник на властта се внедрява като граждански контрол в проекта за Карадере

Милен Енчев Последна промяна на 25 март 2014 в 15:15 18370 14

Плажът на Карадере

Новосформирано „зелено“ сдружение, управлявано от съдружничка на Мария Дивизиева – шеф на кабинета на министър-председателя Пламен Орешарски, постави „ултиматум“ на кабинета за Карадере и издейства участие в бъдещ „граждански борд“, който да наблюдава проекта за застрояване на дивата черноморска местност.

Тази парадоксална ситуация се разви за броени дни миналата седмица, след като правителството обяви, че дава зелена светлина на проекта „Бляк сий Гардънс Еко Ризорт “ в Карадере на инвеститора „Мадара Юръп“, собственост на офшорна компания.

Какво се случи?

На 20 март, ден след като правителството обяви на изнесеното си заседание във Видин, че ще подкрепи проекта за Карадере и така даде искра за нови природозащитни протести, до медиите бе изпратено отворено писмо – ултиматум до премиера Орешарски. То бе подписано от сдружение „Зелени инициативи“. „С писмо до правителството обявяваме нашата пълна готовност да започнем мощен граждански протест и да стигнем включително до гражданско неподчинение, за да защитим българската природа и правото на българското население да живее в нея. Обявяваме, че ако в десетдневен срок правителството не изпълни всички наши искания, то ще срещне протестна гражданска вълна, която ще го застави да се съобрази с тях“, се казва в писмото.

Сред основните искания на сдружението бе „включване с решаващ глас на упълномощени представители на зелените организации в процедурата по предстоящия ОВОС на проекта в Карадере“.

Изненадващо, точно същият ден на пресконференция за Карадере министърът на икономиката Драгомир Стойнев – вносител на проектоспоразумението между кабинета и инвеститора, заговори в унисон с идеята. Той предложи на всички екологични организации да създадат единен екологичен борд и да наблюдават дали инвеститорът спазва закона.

И ден по-късно, на 21 март, самият инвеститор „Мадара Юръп“ АД пусна прессъобщение „по повод исканията на всички екологични организации“, в което обяви, че кани екосдруженията да се включат в създаването на „Зелен борд“ за граждански контрол при осъществяването на проекта. Всъщност това бе искане на една-единствена „екологична организация“ - „Зелени инициативи“ и това пролича ясно вчера (24 март), когато екокоалицията „За да остане природа в България“ обяви, че не иска никакви граждански бордове в проекта за Карадере и това е форма на корумпиране на отделни сдружения. Напротив, природозащитните организации от екокоалицията настояват за спиране на всякакво строителство в защитените зони от „Натура 2000“ по морето, в каквато попада и Кара дере.

Кои са „Зелени инициативи“?

Сдружението „Зелени инициативи“ е създадено в края на миналата година, показва проверката в регистъра „Дакси“. Негов председател е Диана Хусеин и най-популярната инициатива на организацията досега е семинар в защита на Седемте рилски езера (ноември 2013), когато „Зелени инициативи“ обявява, че ще инициира включването на езерата в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

От 2010 г. Диана Хусеин участва в още една неправителствена организация - „Джи Си Ес клуб България“, председателствана от бившия министър от кабинета „Сакскобургготски“ Николай Василев. Хусеин е член на управителния съвет на организацията, заедно с настоящия шеф на кабинета на премиера Орешарски Мария Дивизиева, сочат данните от „Дакси“. Дивизиева живее на семейни начала с министъра на културата Петър Стоянович, който преди дни в интервю – съвсем между другото, се изказа и по темата „Карадере“, заявявайки, че България се нуждае от всякакви инвестиции.

„Зелени инициативи“, оказа се, няма нищо общо с някоя от познатите природозащитни организации. И даже побърза да се разграничи от тях. След първия протест за Карадере миналата седмица, чиито искания бързо прераснаха в „Оставка“, в неделя, часове преди втория – на Орлов мост, организацията разпространи прессъобщение, в което обяви, че „Протестът за „Кара дере“ е подменен“. В него сдружението заяви, че „се противопоставя на политическите партии и казионните зелени олигарси“, които „за пореден път яхнаха спонтанния протест за „Кара дере“ и употребяват гнева на хората за собствени цели“.

„Вярваме, че по пътя на диалога може да се намират решения. Отказът от диалог е популизъм и доказателство, че казионните зелени организации не търсят решение на проблемите, а реклама на самите тях“, се казва още в съобщението.

Встрани от задочния спор кой е автентичният „зелен“ - „Зелени инициативи“ или екогрупата „За да остане природа в България“, остава открит въпросът: как сдружение на 5 месеца, без членска маса и без никаква връзка с мрежата от природозащитни организации може да „започне мощен граждански протест и да стигне включително до гражданско неподчинение“. Звучи като блъф. На който изненадващо правителството и инвеститорът мигом откликнаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.04 2014 в 18:06

за слепците е ясно кой и какви ги върши. Но зашо се тормозим - ТОВА Е ЗАЩИТЕНА ТЕРИТОРИЯ И ВСЯКАКЪВ ИНВЕСТИТОР МОЖЕ САМО ДА ГО РАЗГЛЕДА! ТОВА Е!!!!!!!!!

27.03 2014 в 16:37

Кукли на конци. Мишки. Вкл. министърът на културата.

27.03 2014 в 15:25

сега вече и завинаги слагам off на offnews. Миришете ми на КДС и КГБ и всякаква долна гадост. От доста отдавна, но вече ми писна. Off сте и други думи с f ми идват на ум, но не си заслужавате труда...

27.03 2014 в 12:25

Левандовски,
ти се едно дребно, мизерно човече-мизантропче.
Съжалявам те!

26.03 2014 в 10:58

Защо не вземете да му лапата суполивата кратуна! Наркомани долни! Като искате да не се строи и да ходите да серете на чистия плаж си съберете пари и си купете парцела! Така ще можете да се изхождате на тъпите си тикви! Мърша миризлива!

25.03 2014 в 21:21

И да напомния, че Мария Дивизиева е от котилото на НДСВ. Спрягана за ...

Бел. ред: Част от този коментар е изтрита. Хайде да не превръщаме коментарите в такъв тип клюкарник.

25.03 2014 в 21:19

"От 2010 г. Диана Хусеин участва в още една неправителствена организация - „Джи Си Ес клуб България“, председателствана от бившия министър от кабинета „Сакскобургготски“ Николай Василев."- и какво направиха по време на "събитията" около "проблема Паничище" ? Нищо! Аман от всякакви такива набедени "еколози"! камуфлаж и нищо повече!

25.03 2014 в 19:57

Какъв диалог, бе? За какво? Има неща, които не подлежат на обсъждане:
В защитените зони от „Натура 2000“ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СТРОИ!

25.03 2014 в 19:11

На другарите постсоциалисти, синчета на тоталитаристи и ДС активисти, гласността им се отразява зле. Как ли псуват Горбачов. Не можа ли пустата перестройка без гласност. Пък и тея онлайн медии. Купиш един журналист, новоизлюпят се 10. Ама другари - Что будем делать? Време е за снайперистите и танковете да дойдат. Сергейчо не се май. Ти си българският Путлер.