Проектът Сокол: БДЖ плаща по 2 милиона лева за ремонт на 50-годишни вагони

Супер скандалната процедура е извършена по схемата Автомагистрали

Светослав Метанов 20 май 2021 в 19:23 25910 2

Изключително скандален проект е сключило ръководството на БДЖ в дните след парламентарните избори, научи OFFNews. Компанията е възложила без процедура по Закона за обществените поръчки ремонт на 15 вагона на частния жп завод в Дряново.

Договорът е на стойност 27 милиона лева без ДДС, което прави по 1,8 милиона лева за всеки от 15-те вагона. Още по-любопитното в случая е, че превозните средства са произведени през 1974 г. и 1984 г. - по-старите вече гонят 50-годишен юбилей. 

Почти за същите пари би могъл да се купи чисто нов вагон с всички екстри от водещ световен производител - климатици, плазмени екрани и т. н.

В коридорите на централното управление на БДЖ скандалният договор е наречен "проекта Сокол".

Според източниците на OFFNews идеята за ремонта на старите вагони е форсирана веднага след излизането на резултатите от парламентарните избори на 4 април т. г. когато стана ясно, че правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ вече няма да управлява.

Смешното в случая е, че точно по това време БДЖ се отказа да купи чисто нови мотриси Дезиро ML от германския технологичен гигант Сименс.

За да бъдат заобиколени процедурите по ЗОП и в този случай е използвана вратичката "ин хаус възлагане", чрез която 4,5 милиарда лева за строителство на пътища минаха пред държавната фирма "Автомагистрали" и бяха прибрани от частни компании, близки до властта.

За да бъде директно възложен контрактът, заводът в Дряново е представил документи, че има авторските права за прототипа. Не е ясно как точно е станало това чисто юридически, защото през 1974 г., когато е създаден моделът, предприятието е било собственост на самата БДЖ.

Според източници на OFFNews държавните железници вече са направили авансово плащане по сделката в размер на 6 милиона лева, а изобщо не е ясно дали изпълнителят на договорът има капацитет да се справи с проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

Приятел на БДЖ

23.05 2021 в 15:27

Представената тук информация е доста неточна.
Въпросните вагони ,предвидени за модернизация , всъщност са най-новите вагони от парка на БДЖ.
Произведени са в периода от 1986-та до 1996-та година във Вагонен завод „Дряново“.
Те са заведени в активите на БДЖ като серия 1974 (конструктивен номер А86) и серия 2974 (конструктивен номер В84).
Та , цифрата „1974“ не означава година на производство, а серия на вагон!
Разбира се „парашутистите“ от БДЖ-Пътнически превози ЕООД , вероятно , също като автора на статията не са наясно със смисъла на тези цифри, тъй като са ги объркали дори в публикуваният в ЦАИС Договор.
А авторски права върху т.н. „прототип“ , няма как да има който и да било – ПРОТОТИП НЯМА!
И НЯМА КАК ДА ИМАШ ПРАВА ВЪРХУ НЕЩО КОЕТО НЕ СЪЩЕСТВУВА!
По шокиращото е , че няма нито техническо задание , нито техническа спецификация за дейностите по модернизацията която ще се извършва. НИТО СТРАНИЦА! НИТО РЕД!

1806

1

Nick Ivanov

21.05 2021 в 06:36

БДЖ го точат от много години няколко групи мошеници, които като цяло са се пръкнали именно от вътрешните им структури. Като свои хора, инсайдери, тия юнаци знаят на кого да занесат плика с парите. Държавата моментално трябва да уволни всички "ръководители: на високо и средно ниво в БДЖ, и да предприеме военизиран план за възстановяването на националната железопътна инфраструктура на европейско ниво, включително да си прибере обратно доходоносния сегмент "товарни превози", айдушки харизан на частни структури!
 
X

Да помогнем на украинските деца!