Министерството на икономиката и ВМЗ оставят милиони задължения, които следващият кабинет ще плаща

Георги Ангелов, Владимир Йончев 17 май 2021 в 18:34 15214 1

Когато се говори за това в какво състояние ГЕРБ оставя хазната на следващия кабинет, всички пропускат едно перо, по което също ще изтекат много милиони. Това са сумите за обезщетения, които досегашният кабинет без основание бави, а в един момент те ще трябва да бъдат платени.

Един от случаите, които старателно се укриват е инцидентът от 28 август 2017 г. Тогава избухва голям пожар, който обхваща землищата на селата Анево и Московец в община Сопот и част в землището на община Карлово. Пожарът изпепелява огромни площи. Щетите от него са описани в протокол на място от служители на министерството на земеделието. Унищожени са преди всичко лозарски стопанства, собственост на физически и юридически лица, розови и овощни градини. Между тях е и елитно лозарско стопанство изградено от световния лидер Мерсие Груп Франция, в което собственост имат чуждестранни физически и юридически лица.

Огромният пожар възниква внезапно и обхваща 124 хектара, по данни на МЗХ. Пожарът достига до сградите на селата Московец и Анево и хората започват да се евакуират, а собствениците на трактори изкарват машините си, за да правят просеки за спиране на огъня. Пристигат няколко пожарни коли, но огънят не може да бъде овладян до късно вечерта.

До изгорена земя са изпепелени стопанства, инсталации за капково напояване, огради, конструкция и метални военни фургони на пазачите, инфраструктурни съоръжения и други, което е явна индикация за свръхвисока температура на факторите причинили пожара. Инцидентът е сред водещите новини на телевизии и медии. Още тогава, от публикациите, става ясно, че най-вероятната причина е пореден инцидент възникнал на площадка на ВМЗ ЕАД Сопот при изпитания на муниции.

Чии са мунициите и кой е разрешил изпитанията, остава неясно или поне ВМЗ и Министерството на икономиката мълчат. Остава неясно и защо се е бързало изпитанията да бъдат извършени точно в този ден, когато всички метеорологични справки посочват код оранжево и червено за пожароопасност предвид високите температури, дългата суша и силния вятър.

Адвокатите на засегнатите собственици завеждат дело пред българския съд за възлагане на експертиза за обезпечаване на доказателства за причината на пожара и последващите щети. Съдът образува дело и допуска експертиза. ВМЗ всячески се противопоставя на искането за оглед на място и за експертиза и протака нещата, но накрая с определение на съда експертизата все пак е осъществена. В заключението на експертизата недвусмислено се посочва, че “няма друго огнище на пожара, освен възникналото в изпитателния полигон на ВМЗ ЕАД Град Сопот”.

Независимо от съдебната експертиза и събраните доказателства ВМЗ продължава да отрича да е причинил пожара и настъпилите щети и се опитва да възпрепятства събирането на доказателства.

OFFNews изпрати запитване до Министерството на икономиката колко и какви инциденти са се случили в последните 5 г. на полигона на ВМЗ в Анево, вследствие на изпитания на боеприпаси и оръжия?

На бланка от ВМЗ без подпис, печат и изходящ номер, получихме отговор, че:

"За последните пет години на Полигон Анево на ВМЗ ЕАД не е имало нито един инцидент."

В отговора е премълчан инцидента на 28 август 2017 г., който дори и световни медии отразиха. Премълчани са публично известните и широко отразени в медиите други инцидента, при които загина американски специалист, а четирима бяха тежко ранени.

Казусът става особено тревожен, тъй като чуждестранните инвеститори в унищожените лоза и съоръжения установяват, че на същия полигон това е поредният инцидент свързан с използване на муниции и оръжие. При предходни инциденти се е стигало до загинали и ранени.

На базата на доказателствата събрани по делото са проведени срещи с тогавашния министър на икономиката Емил Караниколов, но не са последвали никакви действия от страна на министерството, като принципал на ВМЗ, освен протакане и изчакване проблемът да отшуми от само себе си.

Въпросът вече не е обикновен търговски спор

между ВМЗ и собствениците на унищожените стопанства и е на път да се превърне в сериозен международен арбитражен спор, във фокуса на който да бъде българският военно-промишлен комплекс.

Буди недоумение фактът, че ВМЗ отрича установени и международно доказани инциденти със взривове и пожари, случили се на тяхна територия. В същия дух е неподписаното отричане на очевидното в отговорите на ВМЗ до OFFNews.

В проверката, извършена от българската прокуратура за инциденти на територията на предприятия от ВПК и двата посочени тук случи отсъстват. Дали ВМЗ и МИ са укрили фактите и от прокуратурата или има някаква друга причина тези инциденти да се премълчават?

Към този момент не е налична информация дали министърът на икономиката е информирал Министерски съвет или прокуратурата за инцидентите на полигона на ВМЗ. Във същото време именно той е принципал на ВМЗ и на него би трябвало пряко да е докладвал изпълнителния директор на ВМЗ, който и преди и сега е един и същ - Иван Гецов.

Развитие няма и при следващия министър Лъчезар Богданов, но не се знае дали Караниколов изобщо му е предал случая.

Още по-интересно е дали укриваните и премълчани инциденти на полигона на ВМЗ са докладвани от министъра на икономиката пред Междуведомствения съвет по отбранителната индустрия и сигурност на доставките, на който той е съпредседател. И дали това не е една от причините Караниколов да бъде отстранен от поста си.

Няма яснота и какво точно е извършвано на полигона в Анево в момента на инцидента. Първоначално се казваше, че е извършван утализация (т.е. взривяване) на боеприпаси. После се заговори за "изпитания". В отговора на ВМЗ до OFFNews обаче се твърди, че не били "изпитания",  а "дейности, предвидени в техническата документация за окачествяване качествата на произвежданата във ВМЗ ЕАД продукция."

Заобиколен е и отговора на въпроса ни какви точно боеприпаси са се изпитвали или по думите а ВМЗ "окачествявали" в този момент на полигона. 

По информация на OFFNews изпитанията са били с Неуправляеми ракетни снаряди модел С-5КП, известни още като "Изделие 790". Интересно как могат да се проведат изпитанията или "да се окачестви" точно тази продукцията, ако не със стрелби.

Парадоксалното е, че информацията, която ВМЗ и Миистерството на икономиката толкова старателно премълчава, ще бъде изискана и по силата на международните спогодби трябва да бъде събрана и предоставена на международните институции, най-малкото, за да бъде определена цена на иска към България.

А следващото (или следващите) правителства най-вероятно ще трябва да се поразровят в тези премълчани случаи. Най-малкото защото те ще трябва да плащат обезщетенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2115

1

Тролов

22.07 2021 в 11:53

Международни арбитраж във Вашингтон ще попилее ВМЗ, лошото е че ще плащаме всички ние, а тая парийна касичка на ГЕРБ може и да фалира
 
X

Подкастът на OFFNews