Купихме си контрапротест - 300 души за 10 000 лева

Николаос-Теодорос Цитиридис Последна промяна на 09 юли 2013 в 17:38 87747 108

Контрапротест в защита на правителството на Пламен Орешарски пред НДК в София на 29 юни. Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис
Контрапротест в защита на правителството на Пламен Орешарски пред НДК в София на 29 юни. Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис

 

Агенции за наемане на статисти и актьори обслужват политически партии за различни мероприятия - от предизборни агитации по селата до масовка за някои от протестите в столицата, показа проверка на OFFNews  по сигнал на наша читателка. С минимален бюджет от 1500 лв. агенция за таланти може да организира около 50 души масовка, като "наемът" на статист е между 30 и 40 лв. за два часа, установи OFFNews. Една част от хонорара, разбира се, остава за фирмата посредник.

Жената, чиято анонимност запазваме, разказа как на неин роднина пенсионер са предложени 10 лева "за един час стоене с другите баби и дядовци на митинга в подкрепа на правителството "Орешарски". Там се събирали много хора, регистрирани в кастинг агенции, разказа жената. Тя самата твърди, че е разпознала няколко лица, които е виждала и в тв реклами.

В писмото си жената пише и прякора на човека, който е собственик на агенцията за статисти.

OFFNews не успя да открие истинското име на този човек и коя е агенцията, която ръководи.

Наш репортер се свърза с три от най-големите агенции за статисти и се представи за човек на политическа сила. Попитахме дали могат от днес за утре да ни осигурят хора за митинг в столицата. Човекът отсреща отговаря, че има подобна практика от години насам.

"Ние сме правили много пъти такива неща, партии са използвали нашите услуги за митинги, предизборни агитации и други събития", каза мениджърът. 

Поискваме от агенцията масовка от 300 статисти, които да протестират в центъра на София по избрана от нас кауза. Оказва се, че за дискретност можем да си уредим хората и без договор. Практика била партиите да работят с агенцията, като парите се дават "под масата".

"Може и да не се налага, това е по ваша преценка. Досега с партиите, с които сме работили, не сме сключвали договори, но това вече го решавате вие. Може със, може и без", обяснява човекът от агенцията.

Пред втората агенция, която потърсихме, се представихме като гражданско движение, което търси хора за масови събития. При уточнението, че става въпрос за протестите в София, жената от агенцията моментално ни отказа и добави, че в политически мероприятия нейната агенция ще остане безучастна.

Разговорът с третата агенция беше най-интересен. Отново се представихме като гражданско движение, което иска около 300 души за протестите в София. Човекът от другата страна първоначално се стъписа и сподели, че до сега си е мислил, че протестите са били "спонтанни", след това обаче допълни, че "можем да си бъдем взаимно полезни". Цената, която ни предложи, беше между 50-60 лв. за ден на човек. Един час по-късно трябваше да се чуем отново, за да уточним бройката на хората и сумата, която трябва да платим. При втория разговор мъжът ни каза, че след обсъждане с колеги агенцията е преценила да не поема ангажимента към нашето "гражданско движение".

Ето и разговора, в който за пет минути се уредихме с митинг:

OFFNews: Добър ден, бих искал да ви попитам дали може да ми помогнете в организирането на статисти за масово мероприятие. Колко може да ми уредите?

- Трябва да ми кажете за какво събитие става въпрос и за колко часа. Можем да ви уредим и 1000 души.

OFFNews: Аз съм представител на политическа партия и ми трябват хора за протестите в София. Вие имате ли такава практика по принцип?
- Ние сме правили много пъти такива неща, въпросът е в рамките на колко часа на ден и това, което ме интересува e и какъв бюджет сте заделили за това нещо.
OFFNews: Нас ни интересуват около 200-300 души - да бъдат ангажирани до края на седмицата. Вие какъв опит имате с такива неща?
- Правили сме го много пъти в минали години, но тази не са ни търсили. Използвали са ни по предизборни кампании, за агитации и други. Това, което мога да ви предложа, е за 300 души по 35 лв. на човек, а ако са 200 души - по 40 лв.
OFFNews: А по какъв начин може да ми осигурите конфиденциалност за това, че хората няма да казват, че са платени? Все пак това са около 300 души и трудно се контролират.
- Ние като фирма я гарантираме, но за статистите и масовката няма как да бъдем сигурни. Това вече е риск, който вие трябва да поемете. Ако някой ви се закълне тържествено, че няма да каже, е друго вече.
OFFNews: А вие споменахте, че досега сте обслужвали и други партии, интересно ми е кои са те.
-Ами, това разбирате, няма как да ви кажа, тъй като са ни били клиенти. Само мога да ви кажа, че до сега само една от големите партии не ни е търсила, не защото не сме могли да я обслужим, просто не е имала нужди от услугите ни. Предполагам в момента, че тази партия е именно вашата, за която ми звъните.
OFFNews: А с договорите как стоят нещата?
- Договор може и "да", и "не". Ако вие поискат, ще подпишем, ако не, няма да има. Досега партиите, с които сме работили, не са подписвали, така че предполагам, че вие също няма да искате.

Разговора с агенция Номер 3:

OFFNews: Добър ден, дали може да ми кажете дали организирате статисти за масови мероприятия. Аз съм представител на гражданско движение и става въпрос за митингите в София.
- Ами ние нямаме опит в такова организиране. За пръв път разбирам, че сегашните протести са такива. Мислех, че са спонтанни. Пак ви казвам, че нямаме опит с такива неща и не сме правили така. Ще трябва да се чуем отново след малко, за да обсъдя с колегите темата. На вас каква бройка ви трябва?
OFFNews: Около 300-400 души за цялaта седмица до неделя.
- Това ще струва около 50-60 лв на човек за цял ден. Но сега трябва да се чуя с колежката, която отговаря за статистите, аз отговарям за актьорите. Учудих ви се малко на идеята, но смятам, че можем да си бъдем полезни.

Малко по-късно човекът позвъни да каже, че няма да поеме ангажимента.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2013 в 09:49

Ами точно ти си прост заслепен лумпен, щом ходиш на митинги на комунистите, които докараха държавато до това дередже. Ако от 90-те години вървяхме все напред, а не на три пъти да ни връщат комунягите назад до катастрофа - 1990, 1996, 2о13 - щяхме да сме като чехите, германците и унгарците. Ама прости хора като теб гласуват за тях и си стоим на едно място. Виж кои са на вашите митинги - бабички, цигани лумпени, безработни безделници и кои са на другите митинги - интелигентни лица, студенти, добре облечени хора, които искат да са европейци.

18.10 2013 в 12:22

ха, къде ги видя 20 000 Коце, защото аз 90-те години съм била на протести и знам какво е да знаеш какво искаш и защо си там. Не за да пиеш бира, кафе, да разходиш кучето и жената и детето след работа за 2 часа. Друг е въпроса, че ни излъгаха и тогава.

09.08 2013 в 07:05

Честните хора си стоят в къщи и гледат сеира на хора застанали един срещу друг да доказват мускалите си пред медиите! Чудят се какво става в България ?
Трябва да запомните ,че те са най-много и е им е писнало от противопоставяне и разделяне и квалификации Те искат да живеят в нормална страна членка на европейския съюз като европейци а не като БАЙГАНЬОВЦИ . СПРЕТЕ ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО! БЪДЕТЕ ДЪРЖАВНИЦИ А НЕ ПОЛИТИЦИ ! МИСЛЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ А НЕ ЗА СЕБЕ СИ!!!!!!!!!

11.07 2013 в 22:58

Аз лично съм склонен да вярвам, че на възрастните хора там не им е платена и стотинка - тях отдавна така са ги приучили, да викат за партията без нищо насреща. Но млад човек да се пъне за правителството на Орешарски...Това вече не мога да го проумея.

11.07 2013 в 11:57

ах, недей!...

11.07 2013 в 11:55

и как точно се манипулират избори с такъв брой бюлетини, би ли светнала нас, невежите, дето не посещаваме "образователните" лекции на позАСРано 20?

11.07 2013 в 11:53

много си в грешка! преди дни срещнах позната... възрастна жена и я питах защо ходи при пилоните, като не понася комунисти. "ами дават по 20 лв., за месец това е повече от пенсията ми!". нещо да ми кажеш?

11.07 2013 в 11:49

малей!!! колко тъпо, сам ли го измисли!? заминавай и не се обръщай, тук ще се оправим по-лесно без такива морални уроди. като чета плиткоумните ти простотии - готов си за награда даарвин, само трябва да умреш!

11.07 2013 в 10:00

Фирмите предлагат всякакви услуги. Новите сценарии са:

Петъчен къмпинг за парламентарен кастинг
Булевардът е затворен, заради метро-таксите
Туристически пакет с включени партийни централи
Do not disturb Бойко - на палмата е!
Частни строежи с материали за магистрали и метростанции
Контейнери за конфескувани стоки
Бойков отчет за амбулантна търговия
Болнични за пенсионери от държавните служби за далавери ...и други подобни...

11.07 2013 в 02:38

Точно така, Стоиле!
И аз, без да съм запален нет-аджия, съм го засичал на няколко места("професора") ! Той, мисля, много добре се е описал сам себе си - "професор" и "Балкански" - тук(на т.нар."балкани"), почти всеки е "професор по всичкознание", а всъщност почти кръгла нула! Пиша "почти", защото и все пак никой не е абсолютен в никакво отношение! Освен Бог, разбира се!
Но, изключително много се радвам, когато видя трезво мислене, като твоето! Изключителна рядкост е в днешно време!
За сметка, на обратното - знаеш ли колко много хора познавам, които си пасват почти идеално, към типажа "Професор Балкански"! За съжаление! И най-лошото е - не, никой не им плаща директно! Просто им изнася да е такова положението! За да мога да си въртят далаверите, за да могат да си крадат безнаказано от "държавното", и изобщо - да продължават начина си на живот, с който са си свикнали, и скойто са се облагодетелствали за сметка на другите! Много често - включително за сметка на собствените си роднини дори!
А ти, иксаш да мисли за държавата! Че той не мисли за децата си дори, не вижда по надалеч от носа си, той в собствената си кожа не може да си намери място, та в светът ли...! Единственото, което му остава е: "с душа муха разнася гадост, по маслото на чужда радост"(цитата е от Махабхарата)!
Живот, здраве и успех, Стоиле! За теб, и всички като теб! Най-вече! И за всички останали, но не мога да го кажа и пожелая така чистосърдечно, както ти го желая на теб и другите като теб!