Един успял човек на 33. Имотната декларация на Делян Пеевски

OFFNews 11 октомври 2013 в 13:00 43447 63

Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС
Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

 

Младият и успял на 33 години човек Делян Пеевски се оказа с изненадващо скромни възможности и с имоти, придобити на нереално ниски цени. Освен невисоките за медиен бос спестявания, в част от годишните декларации има очевидно необявени имоти, а в двете години, когато те все пак са декларирани (през 2009 и 2013 г.), те са на видимо непазарни стойности на придобиване. Причината е ясна и масово разпространена - изповядване на сделки на минимални цени с цел избягване на нотариални и държавни такси, както и местен данък, което ощетява общината и държавния бюджет, пише антиправителствената информационна служба NОрешарски.

Българският "Цукерберг", както го нарекоха някои депутати, официално не притежава фирми. Според регистрите, доскоро той е бил единствено в управата на две сдружения - "Съюз на вестникарите и разпространение на печатни издания" и "Спортен клуб "Левски".

Според най-актуалната му имотна декларация - от юни 2013 г. - Пеевски има само 52 756 лева в българска банка и кара стар „Опел“, купен за 1000 лева. Не става ясно точно кога се е сдобил с колата, защото според една от по-старите декларации покупката е направена през 1999 година, а според друга – през 2003-а. В същото време работещите в медиите на Нова българска медийна група журналисти виждат Пеевски в Range Rover, който обикновено е следван от други два автомобила, единият от които с устройство за заглушаване на мобилни телефони.

Спорно е също какво недвижимо имущество притежава Пеевски. Хора, които са гостували на Делян Пеевски, съобщават за добре охранявана луксозна къща в пресечка на бул. "Симеоновско шосе", която се намира в задънена улица без изход и пред която има постоянна охрана и видеонаблюдение. Други близки до родния Цукърбърг разказват, че той най-често пътува до Велинград, където има хотел и вила и там се чувства най-безопасно. Такива имоти липсват в декларациите, но присъстват други, някои от които (като мезонет в кв. "Бъкстон" с площ 220 кв.м. и два гаража) са придобити от младия Пеевски още на 22 години, докато е студент и с неясно какъв трудов стаж и доходи. В имотните регистри продавачите са с гръцки фамилии, така че вариантът за дарение или друга форма на фиктивно прехвърляне е доста слабо вероятен.

Очевидно коректното попълване на декларациите не е било пръв приоритет на младия Пеевски. В първата му имотна декларация от 2007 г. 27-годишният тогава зам.-министър на Емел Етем в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии Пеевски не декларира имоти, а само 9239 лева на влог и 44 405 лева кредит. В по-късни декларации Пеевски пише, че заемът е погасен. В декларацията, която попълва година по-късно, също няма имоти. Сумата на влог е намаляла на 6470 лева, а заемът е станал 38 403 лева.

През 2009 г. обаче току-що избраният 29-годишен депутат от ДПС пише, че има два апартамента и къща с двор, купени между 2002 и 2004 г. Мистериозно трите имота изчезват от декларациите за следващите три години – те нито са обявени за прехвърлени, нито за продадени, просто липсват. Няма информация това да е било санкционирано по някакъв начин.

Следите на двата апартамента и къщата се губят до 6 юни 2013 г., когато изненадващо отново се появяват в декларацията на Пеевски. Между двете декларации, в които фигурират обаче има някои уж дребни, но съществени несъответствия. Те обаче ясно показват колко формално и през пръсти се попълват тези декларации.

Така например през 2009 г. Пеевски пише в декларацията си, че мезонетът с два гаража (на ул. "Пушкин" в ж.к. „Бъкстон“, според Имотния регистър) е с площ 220 кв. м. и за него е платил 50 000 лева. Обновените данни от 2013 г. вече сочат, че имотът, придобит на същата цена през 2002 г., е с площ 262 кв. Независимо коя от двете цени вземем за изчисление, бърза справка в сайтовете за имотни оферти показва, че в този квартал и този период пазарните цени са били многократно над декларираните 240-250 лева на квадратен метър.

Пеевски получил втория апартамент – 45 кв. на централната софийска улица „Уилям Гладстон“ - през 2003 г. срещу 29 763 лева, според декларацията от тази година. През 2009 г. е написал цена 29 764 лева. Отново цената на придобиване е по-скоро данъчна оценка, отколкото реална пазарна цена от 600 лв. на квадратен метър.

През 2009 г. къщата с двор в Иваняне е била 190 кв.м. и е струвала 77 500 лева. През 2013 г. имотът вече се простира на 600 кв. м. и леко е поевтинял – в декларацията пише, че е купен за 72 500 лева.

Това е имотното състояние на успелият мъж на 33 години Делян Пеевски според неговите декларации и информацията, която имаме. Очакваме да видим неговият отговор в цифри и факти, защото в страните, на които искаме да приличаме, публичните личности нямат две тефтера - черен и бял - а само един. И за подобни несъответствия в декларациите и по-големи политици са казвали "сбогом" на кариерата си, пишат още от NОрешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!