Директор в МОН подаде оставка след публикация на OFFNews

Александра Маркарян Последна промяна на 20 февруари 2015 в 13:22 13925 11

Министерство на образованието и науката

Снимка Сергей Антонов

Министерство на образованието и науката

Директорът на дирекция "Наука" в Министерството на образованието и науката доц. Румен Трифонов е подал оставка, научи OFFNews. От МОН потвърдиха информацията ни днес.

Трифонов е подал оставка на 13 февруари - три дни след като OFFNews публикува статията "МОН награди с държавен пост доцент, "мотивирал" студентите си да купуват учебника му" и ден след като образователният министър проф. Тодор Танев заяви, че се извършва поверка и ако тя докаже журналистическите твърдения, Трифонов ще бъде наказан.

Доц. Трифонов бе обвинен от негови студенти в магистърска програма на Техническия университет в София, че той им разрешава да преписват на изпит от учебник, на който той е съавтор, ако си го купят и докажат, че не са го взели назаем като напишат имената на корицата.

Тази практика на доцента стана публично известна, след като студенти подадоха сигнал и Нова тв излъчи репортаж в края на месец март 2014 г. Неясно защо, въпреки недобрия му публичен образ, служебния министър доц. Румяна Коларова е решила да назначи именно доц. Трифонов на този пост още в първите й дни в министерството - през август 2014 г.

Трифонов не е посочил мотиви в заявлението си за напускане. Той е освободен считано от 20 февруари 2015 г., уточниха от МОН.

Новият директор на дирекция "Наука" ще бъде определен след конкурс.

Временно изпълняващ длъжността дотогава ще бъде Геновева Жечева - началник на отдел „Транснационални научни инициативи“ в дирекция „Наука“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.04 2015 в 07:34

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
гр. София, бул. „Княз Дондуков” № 2А,
На основание чл. 10а, ал. 2 от Закона за държавния служител и чл. 14 от Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители и Заповед № РД 09-505 от 23.04.2015 г. на министъра на образованието и науката
ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА ДИРЕКЦИЯ „НАУКА“ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА.
Брой работни места, за които се обявява конкурс – 1 работно място.
1. Минимални и специфични изисквания, предвидени в нормативните актове за заемане на длъжността:
длъжностно ниво по Класификатора на длъжностите в администрацията (КДА) – 3
наименование на длъжностното ниво по КДА – ръководно ниво 3Б
минимална образователно-квалификационна степен „магистър“
минимален професионален опит – минимум 7 години, придобит в държавна администрация или в дейности, свързани с разработване и управление на научни проекти или на длъжност на научно-преподавателския състав във висшите училища или
минимален ранг - V старши.
2. Допълнителни умения и квалификация, носещи предимство на кандидатите:
работа с продуктите на MS Office, Internet
владеене на чужд език.
3. Начин на провеждане на конкурса:
защита на концепция на тема „Ролята на дирекция „Наука“ за повишаване на качеството на научните изследвания в Република България“
интервю.
4. Необходими документи за кандидатстване:
Заявление за участие в конкурс /Приложение № 2 към чл. 17, ал. 1 от Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители (НПКДС)/
Декларация по чл. 17, ал. 2, т. 1 от НПКДС
Копие от документи за завършено висше образование и придобита образователно-квалификационна степен „магистър“
Копие от документи, удостоверяващи професионалния опит на кандидата: трудова книжка, осигурителна книжка, служебна книжка, документи за извършване на дейност в чужбина, както и други допълнителни документи, удостоверяващи област, в която е придобит (длъжностна характеристика, граждански договор и др.)
Други документи: за компютърни умения, владеене на чужд език и други по преценка на кандидата..
5. Срок и място за подаване на документи:
- Краен срок за подаване на документи – 07.05.2015 г. включително.
- Документите следва да бъдат представени лично или чрез пълномощник в 10-дневен срок от публикуване на обявлението в сградата на Министерството на образованието и науката, Приемна, бул. „Княз Дондуков“ 2А, всеки работен ден от 8.30 до 17.30 часа.
- Телефони за контакт: 02/9217 559 и 02/9217 607.
6. Общодостъпно място, на което ще се обявяват списъците или други съобщения във връзка с конкурса – електронната страница на Министерството на образованието и науката /www.mon.bg/.
7. Кратко описание на длъжността:
Основната цел на длъжността „директор“ на дирекция „Наука“ е да ръководи, организира, координира, контролира и отчита изпълнението на основните функции и задачи на дирекцията и да определя конкретните цели и специфичните дейности в изпълнение на Устройствения правилник на Министерството на образованието и науката. Областите на дейност на длъжността са ръководна, организационна, координираща и контролираща дейност при: подпомагане на академичния и изследователски състав на образователните и научните институции и други организационни структури у нас и в чужбина с оглед повишаването на качеството на научните изследвания и осигуряване на достъп до съвременните постижения на човешкото познание; осъществяване на двустранно научно-техническо сътрудничество; подпомагане участието на българските учени в различни регионални и трансрегионални научни инициативи, инициирани от европейските и трансевропейските институции.
8. Заплатата, определена за длъжността, е в границите от 670 до 2200 лв.
9. Подаването на заявлението и приложенията към него се извършва лично или чрез пълномощник.
10. Длъжностна характеристика за конкурсната длъжност се предоставя на кандидатите при подаване на документите.
Образци за заявление за участие в конкурса и декларация по чл. 17, ал. 2, т. 1 от НПКДС могат да се изтеглят от следния интернет адрес: www1.government.bg/ras .

06.03 2015 в 16:18

Браво на доцента подал оставка ! Достойна постъпка! Сега наистина трябва да има честен конкурс. Предишната директорка М. Деливерска също е назначена без конкурс от младши експерт в МП директно като директор на дирекция в МОН, без никакъв опит вобластта на науката с изключение на слаба изплагиатствана дисертация, без публикации в чужбина и да не говорим за импакт фактор.Изглежда като жена, на която спосбностите са на друго място, но не и в главата.
Колкото до ползване на учебници по време на изпит тази практика наистина съществува по света и то в най - престижните университети. Там студентите се учат да мислят, а не да зубрят. Пожелавам на министър Танев, в чиято добросъвестност не се съмнявам, да проведе наистина честен конкурс без влияние на бивши и настоящи "сиви кардинали"Ние гражданите ще следим за това

21.02 2015 в 20:10

Честито OFFnews! Изпълнихте поръчката. Уволнихте шестия(6) директор на дирекция „Наука“ за последните четири(4) години. Това безвластие е изгодно само на един човек - октопода в науката, „Делян Пеевски“ за научната общност, сивия кардинал в министерството на образованието, агент Юлия, доцент доктор Албена Вуцова. Въпреки, че не е директор от 2011 г. тя не е губила достъп до министерството нито за миг. Ръководител на европейски проекти и програми, член на работни групи и комисии, консултант на министерството, тя е незаменима. Въпреки нейният над 20 годишен добър и лош принос за научната общност, тя не оставя за дълго никой на „нейния си“ стол – директор на дирекция „Наука“. Всички са временни, тя е непоклатима. Извадиха й досието - тя си е там. Одитори констатират множество нарушения по дейности които ръководи – тя пак си е там. Чрез OFFNews сега изгони поредния шести директор – тя пак си е там. Доцентът подал оставка, явно има чувство за достойнство, тя си ги отстрелва един по един без свян. Той има недоказани обвинения в телевизия, отхвърлени от студенти и ръководството на университета, тя има доказани от ревизии нарушения и … пак си е там. Явно държавна сигурност все още е силна. Потвърждава се слуха, че я закрилят и е силна по време на всички управления. Явно още е силна. Кой я закриля сега? Слуховете говорят за Томислав Дончев, вицепремиер, на когото уж била научен ръководител, за чл.-кор. Николай Милошев, зам. председател на БАН, с който уж са в едно НПО за наука, проф. Камен Веселинов, директор на Патентно ведомство, с който май имали дългогодишно приятелство, проф. Костадин Костадинов, настоящ зам. министър, на когото е отпускала(пряко или косвено) пари по проекти. Слухове, слухове … Кой управляваше със слухове? А тя продължава да е сив кардинал на науката в коалиционното правителство Борисов-2.
OFFNews, Като казах „Изпълнихте поръчката“ имах предвид първата статия по темата. Статия с три случайни незначителни грешки.
1. “МОН награди с държавен пост …“ – ГРЕШКА - МОН отдавна не награждава с държавни постове – това е внушение в духа на времената на БКП и ДС.
2. “…към 25 януари 2015 г. директор на дирекцията все още е била Мариела Деливерска, а през февруари вече е Трифонов.“ ГРЕШКА - в последствие се оказва, че въпросния доцент е назначен от друг министър и по друго време. Няма обаче питане за друг директор, назначен без конкурс от този министър, няма и питане колко директори в министерството са назначени с конкурс.
3. “… кога е бил назначен г-н Руменов,“ очевадна ГРЕШКА - става дума за г-н Трифонов.
Не една , не две, а три грешки. Дали грешките са случайно допуснати от авторката или е политика на изданието, всеки читател сам ще си прецени. А през това време ДС ще властва в науката. А министъра, който и да е той ще е безсилен да промени това. Той не може да промени и факта, че „скандалния доцент“ е във всеки университет и всяка катедра. Всъщност скандала започва много преди март 2014та с репортаж по Нова или претопляне на репортажа по OFFNews през февруари 2015та. Всеки жив българин завършил висше образование ще потвърди, че е имал преподаватели изисквали да се учи единствено и само от техния учебник. Но това май няма значение, защото това не е новина или скандал.

20.02 2015 в 21:53

Проф. Хорозов, изчетох ваша статия в една друга електронна медия, която датира от 5 декември 2012г. Предполагам ще се сетите за кое интервю става на въпрос, спестявам тези подробности с цел да избегна "реклама". Та, мислите ли, че ГЕРБ все още упражняват тези практики за източване на милионите отделени за наука и нейното развитие ? Съдейки по това, което прочетох, то стигнах до изводите, че сте ги жегнали там, където те не са очаквали, а след това сте си и заплатили, което е жалко. Трябват повече хора като Вас! Жалко, но все пак браво за вашите действия тогава!

20.02 2015 в 19:01

На мене въпросът ми е как се е стигнало до назначаването на този корумпиран чиновник. Кои негови качества са "излъгали" министъра за да го назначи? Може би е корумпиран, но има прекрасни научни постижения. Или е блестящ преподавател. Може би,...А защо трябва да гадая. Впрочем не гадая, а добре знам. От години за този пост се консултират с ДС, чиито представител в МОН е агент Юлия, известна още и като Албена Вуцова. Да не забравяме и един зам-министър в правителството на Близнашки. Става въпрос за "Професор" Валери Младенов, спечелил проект във Фонд "Научни изследвания" с фалшификации. Те не са извършени от него, но едва ли е безплатно. "Изчезнали" са всички отрицателни рецензии, а те са подменени с рецензии от лица без научни степени и звания и които нямат право да рецензират. Ха познайте дали има някой наказан! Не познахте. Има, това съм аз.

Член-кор. проф. Е. Хорозов, бивш управител разкрил корупцията публично, но без реакция на медиите

20.02 2015 в 18:32

и аз докато бях студент имах няколко преподаватели, които те допускаха до изпит само с техния учебник с написано име на корицата, тия от МОН да вземат да си вършат работата, защото заради ненаказване на подобни изнудвания, повечето преподаватели станаха супер нагли!

20.02 2015 в 17:21

Калоян, тази практика я има, но в българските университети е доста изкривена като реално съществуваща такава. Позволява се, но при условие ... нали, знаем историята. Бях в подобна ситуация в ТУ Варна. Доцентката по Математика категорично повтаряше на лекциите, че ученик без да е закупил нейния учебник не може да има оценка над 4. Различни учебници от този, на който е съавтор, не се приемаха макар и те да са изпълнили критерия за съдържание и достоверност. Не може аз да нямам право да уча от учебник на вуйчо ми, който е брилянтен математик, само защото има някаква си доцентка жадна за пари. Не може това да се случва в 21 век.

20.02 2015 в 17:08

Ами то изнесеното е масова и повсеместна практика в Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов и всички, които са минали през студентската скамейка през последните 20 години там, го знаят. Нека МОН да си внедри хора сред студентите и ще се нагледа на чудеса! Цели катедри го практикуват, както и преподаватели на високи академични длъжности.

20.02 2015 в 16:40

Предпочитам да не назовавам името на университета, но мога да дам примери с Харвард, Кембридж, TU Delft и Caltech.

20.02 2015 в 15:52

до Калоян
И кой е въпросния университет?