Директор в МОН подаде оставка след публикация на OFFNews

Александра Маркарян 20 февруари 2015 в 13:22 15096 11

Министерство на образованието и науката

Снимка Сергей Антонов

Министерство на образованието и науката

Директорът на дирекция "Наука" в Министерството на образованието и науката доц. Румен Трифонов е подал оставка, научи OFFNews. От МОН потвърдиха информацията ни днес.

Трифонов е подал оставка на 13 февруари - три дни след като OFFNews публикува статията "МОН награди с държавен пост доцент, "мотивирал" студентите си да купуват учебника му" и ден след като образователният министър проф. Тодор Танев заяви, че се извършва поверка и ако тя докаже журналистическите твърдения, Трифонов ще бъде наказан.

Доц. Трифонов бе обвинен от негови студенти в магистърска програма на Техническия университет в София, че той им разрешава да преписват на изпит от учебник, на който той е съавтор, ако си го купят и докажат, че не са го взели назаем като напишат имената на корицата.

Тази практика на доцента стана публично известна, след като студенти подадоха сигнал и Нова тв излъчи репортаж в края на месец март 2014 г. Неясно защо, въпреки недобрия му публичен образ, служебния министър доц. Румяна Коларова е решила да назначи именно доц. Трифонов на този пост още в първите й дни в министерството - през август 2014 г.

Трифонов не е посочил мотиви в заявлението си за напускане. Той е освободен считано от 20 февруари 2015 г., уточниха от МОН.

Новият директор на дирекция "Наука" ще бъде определен след конкурс.

Временно изпълняващ длъжността дотогава ще бъде Геновева Жечева - началник на отдел „Транснационални научни инициативи“ в дирекция „Наука“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!