"Червеи" подслушвали, следели и снимали протестиращите

Владимир Йончев 05 февруари 2015 в 20:44 30356 41

Този човек всеки ден снимаше лицата на протестиращите. Все още няма отговор кой е той и #КОЙ го е пратил.

"Червеи" се е казвала разработката, по която в продължение на 300 дни са подслушвани, следени и снимани участници в протестите срещу кабинета на Орешарски.

За скандала съобщи днес сутринта председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание ген. Атанас Атанасов в интервю за bTV.

Малко по-късно сайтът "Фактор" съобщи и името на разработката по подслушването. Тя се е казвала "Червеи".

Информацията за името на разработката е била потвърдена и на среща на хора от "Протестна мрежа" с ген. Атанасов и депутата Методи Андреев, който също е от парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

"Червеите" не само са подслушвали телефоните на "оперативно интересните лица". Те са чели кореспонденцията им в интернет и са ги следили физически.

Първоначално разследването е започнало от отдела за вътрешна сигурност на МВР с легендата, че подслушвачите искат да открият къртица, чрез която изтичана информация от оперативните звена на министерството към медии и граждански структури.

По искане на МВР разрешение за разработката е дадено от Софийски градски съд, а самото изпълнение е възложено на специализираното звено към ДАНС. Именно там е събирана и анализирана цялата придобита информация, като няма все още яснота за какво е използвана и дали е съхранена. Действието на „Червеи“ е продължило почти една година, като законният срок за използване на СРС-та е 6 месеца.

Пред "Протестна мрежа" ген. Атанасов и Методи Андреев са казали, че засегнатите от „Червеи“ лица могат да се окажат няколко хиляди граждани, които са били обект на тотален контрол.

Атанасов и Андреев обаче са отказали да коментират имена на подслушвани. Предполага се, че пълният списък на подслушваните ще се съдържа в доклада, който комисията по вътрешна сигурност подготвя върху скандалната разработка.

Всичко, което ген. Атанасов каза е истина. Не ги ли знаехте тези работи, бе коментарът на Методи Андреев пред OFFNews.

В продължение на целия ден OFFNews не успя да се свърже с ген. Атанасов. 

Още един от хората, които всеки ден снимаха протестиращите. Николай Стайков от "Протестна мрежа" редовно отиваше да го прегърне, за да покаже на всички кой е ченгето.

Още през септември миналата година "Протестна мрежа" изпрати искане до служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов подслушвани ли са протестиращите. Към него са били приложени и снимки на хора, които в продължение на месеци са снимали протестиращите. И досега няма отговор кои са тези хора и кой ги е пратил.

Министър Бакалов обеща, че ще направи проверка и ще огласи на пресконференция резултатите от нея. Второто така и не се случи. Възможно е обаче сегашните разкрития да са именно от започната тогава проверка, разказа Николай Стайков от "Протестна мрежа".

Подслушвачите са лъгали министър Бакалов и са скрили информацията за "Червеи", става ясно от негово изявление пред ClubZ.

Първите два въпроса, които зададох като влязох в министерството бяха: на кого са загражденията пред парламента и подслушвани и следени ли са били протестиращи. На втория въпрос ми отговориха с "няма такива данни". Затова обявих и че няма такива данни", казва ексминистърът пред ClubZ днес.

Проверката, която той е поискал, е била удължавана два пъти.

Ето и писмото на "Протестна мрежа", след което излезе наяве най-мащабното подслушване, правено някога в България:


ПИСМО-ИСКАНЕ

От Протестна мрежа

Уважаеми г-н Министър на Вътрешните работи,

През последната една година българските граждани изразяваха своето мнение и недоволство от управлението на страната, понякога с висока цена. Тези протести не бяха „заплаха за националната сигурност“, а стъпка към осветляването на задкулисния модел на управление и към разрушаването на зависимостите в управлението. През тази една година обаче в обществото се породиха сериозни въпроси относно работата на органите за сигурност в страната. Част от тези въпроси Ви задаваме лично днес:


1. „На 20.11.2014г. В своя доклад пред КСНС Министър Йовчев заявява – „Към момента структурата на протестите е такава, че могат да се обособят две основни групи. Първата са спонтанно протестиращи, които търсят промяна в процесите на държавното управление. Втората група са мотивирано протестиращи. Тази група все повече нараства, а реалните й организатори вероятно преследват политически цели. „ В целия доклад се говори за „спонтанно протестиращи“ и „мотивирано протестиращи“.
От къде министър Йовчев има такава информация? Какви оперативни действия са извършени и на какви други доказателства се основава твръдението за „мотивирано протестиращи“ „организатори, които преследват политически цели“?
Кои са вътрешно оперативните действия и документи, на които се основава този доклад за КСНС в частта си относно „вътрошно-политическата криза“?


2. Какви данни е предало МВР на парламентарната комисия разследваща финансирането на протестите?
3. Кои служители са правили справки в системите АИС БДС, ИИС "Справки“, АИС "Централен полицейски регистър", АИС КАТ. На какво основание са правени тези справки и спазени ли са изискванията за това?

4. На 15.11.2014г. Министър-Председателят Пламен Орешарски заявява публично:
„"Досега има няколко случая, за които всички знаем и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Затова ще се въздържа от имена, не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично.
Стремим се да се освободим от такива хора. За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство, не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в такива случаи",
На какви „оперативни данни“ се основава изкаването на Пламен Орешарски? Кой и на какво основание е събирал оперативна информация за протестиращи държавни служители.
5. На 10.06.2014г. е проведена среща между Държавна агенция за технически операции/ДАТО/ и около 40 представители интернет доставчици по покана на агенцията. От доставчиците е поискано да монтират оборудване, чрез което ще се следи целя интернет трафик в България – т.е. съдържанието на информацията от е-мейл, скайп, социални мрежи и пълния достъп до кореспонденция. С каква цел е проведена тази среща? Как органите на МВР ще гарантират, че оборудването за прихващане в реално време няма на нарушава основни права и свободи на гражданите и България няма да се превърне място на постоянен контрол и наблюдение на службите? Това са реални притеснения на българските граждани и медии. /прилагаме статии отразяващи събитието и писмо от ДАТО до доставчиците, както и становище на специалист в областта/.
6. Защо по време на протестите полицаите бяха без обозначителни знаци, кой е разпоредил и разрешил това? Кой е актът, който позволява на полицаите да нарушавата Закона за МВР? Защо имаше полицаи с черни маски? Има ли разпоредба, която позволява използването на маски? Има ли потърсена отговорност на полицейски началници, които са позволили тези нарушения?
7. Как се стигна до „нощта на белия автобус“ и кой е командвал тази операция?
8. Каква е причината непълнолетната протестираща Десислава Николова да е била разпитвана в СДВР, включително като са й задавани „неофициални“ въпроси относно протестите и други протестиращи?/прилагаме обяснение от Десислава Николова/.
9. Защо масово се прилагаше репресивно третиране на протестиращи граждани в периода Юни 2013-Август 2014г.? /прилагаме документи и статии за протестиращи, които са били арестувани по неправомерен начин, били са третирани грубо и унизително./


Уважаеми Министър Бакалов, известно е, че значението на думата министър идва от латинският термин за „служител“ на народа. Като такъв ще очакваме от Вас да отговорите подробно на изложените от нас въпроси и опасения сред обществото в България. Опасения свързани със свободното упражняване на конституционни права и от друга страна – с все още репресивната и непрозрачна дейност на българските органи за сигурност.

Очакваме от Вас, освен да предоставите на обществото информация по тези въпроси, също и да адресирате проблемите публично в изявление.

Очакваме да проведете обществен дебат по тези въпроси и случаи.

Очакваме също да укажете на служителите на МВР да спазват стриктно законодателството на Република България, да се легитимират при всяка извършена проверка с полицейска карта, да не носят маски по време на обществени опеации, да не унижават и репресират български граждани упражняващи своето право на убеждение, на изразяване на мнение и на публични събрания.

ПРИЛОЖЕНИЕ:
1. Доклад Министър Йовчев до КСНС от 20.11.2013г.
2. Изказване на Министър-Председателят П.Орешарски от 15.11.2013г.
3. Писмо от ДАТО до доставчици на интернет услуги.
4. Статии за срещата между ДАТО и доставчици.
5. Становище на специалист в областта относно оборудването за проследяване в реално време.
6. Изявление на Драган Илиев и призовка за делото, което се води срещу него.
7. Статия за арестуването на арх. Богданов по преписка за „диверсия“.
8. Решение по жалба на Корнелий Савов срещу неправомерна заповед за арест.
9. Обяснения от Десислава Николова относно оперативните действия на СДВР, които са извършени с нея.


С уважение

Протестна мрежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!