Борисов заподозря Радев за публикация, че Каталуня го разследва за афера с пране на пари

OFFNews 21 февруари 2020 в 12:51 25678 3

Къщата в Барселона.

Автономната испанска област Каталуня разследва дали премиерът на България Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари, съобщи в обширен материал местното издание El Periodico.  

На два пъти днес министър-председателят коментира новината:

"Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Не знам защо се замесва името ми". 

По-късно пред българските журналисти в Брюксел добави още няколко изречения и намекна, без да го назове поименно, за роля на президента Румен Радев в разследването срещу него.

"В Барселона съм ходил преди 15 години като кмет. Не са мои пари, нямам нищо общо и с тези фирми и никоя служба не ме е търсила да ме запита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към всички разследвания на моя съсед по месторабота с неговите шествия."

Ето и самата публикация в El Periodico:

Автономната полиция на Каталуня и прокуратурата за борба с корупцията разследват дали премиера на България, Бойко Борисов е свързан със заговор за "международно пране на пари" с крайна точка Барселона. Това е посочено в сигнал, който е в основата на разследването. Според властите в Барселона в нея се съдържали "правдоподобни доказателства", същите като заключенията на каталунската полиция. Действията, според информация на полицията "сочат към съществуването на криминална организация".

И жалбата, както и разследванията, според информацията, до която Ел Периодико е получил достъп, сочат, че бенефициентът на предполагаемата схема е Борислава Йовчева, бивш модел от България, чиято потенциална връзка с Борисов се разследва. Йовчева и баща й, бивш електротехник, са основали две компании със седалище в Барселона -  Numin Invest SL и EMA BGS SL, които са получили повече от пет милиона евро от 2013 г. насам според полицията. Тези средства са с произход "физически лица, които не живеят в Испания". 

Къщата в Барселона

На 20 март 2019 г., местната полиция получава сигнал от българска неправителствена организация, наречена MC BUUP (Гражданско движение обединена България), в който се дава информация за предполагаемата схема. Там се твърди, че Йовчева и семейството й живеят в луксозна вила и се посочва предполагаемата й връзка с премиера.  

Агенти на централното управление по икономически престъпления наблюдават и заснемат къщата, която се определя като "жилище с висок стандарт", разположена в района на Есплугес де Йобрегат с "частна охрана и модерни системи за сигурност". Разследването описва, че сградата е купена за три милиона евро през 2013 г. Къщата с басейн е регистрирана на името на Numin Invest S.L., една от двете фирми, проверявани от каталунската полиция и прокуратурата.

Между януари и юни 2013 г. бившата моделка Йовчева е единствен управител на тази компания с капитал 3 000 евро. Оттогава, тази длъжност се заема от баща й, Георги Йовчев, който внася още 3 006 евро. Разследването открива и съществуването на втора фирма EMA BGS SL, която притежава магазин за луксозни дрехи на Пасео де Грасиа. Тази компания е получила преводи за около 2 300 000 евро според полицията, идващи от друга фирма във финансовия рай Кипър. EMA BGS SL, която също е основана от бившия модел и баща й, е със седалище в имението, където живее семейството. 

Бащата живее и е регистриран на адреса на къщата, заедно със съпругата си, дъщеря си и внучката си, родена през 2012 г. Каталунската полиция изтъква, че единственият законов собственик на имението е Борислава Йовчева. В документацията не фигурира друго лице.

В сигнала, дал начало на разследването, се споменава, че главата на българското правителство е имал сантиментална връзка с бившия модел. Той отрича това пред телевизия Евроком. Разбирайки за започването на разследването в Барселона, на 13 февруари Ел Периодико е изпратил въпросник по случая до кабинета на Бойко Борисов, но те останали без отговор. 

Доходът на премиера

Полицията разследва декларациите за доходите на Борисов, за да докаже дали според това, което той е декларирал в страната си, би могъл да участва в преводите, направени към тези две компании. Заключението е, че според декларираните му доходи, не е възможно.  

След една година разследване, каталунската полиция заключва, че в Каталуня са направени преводи за над пет милиона евро. Парите пристигат в Испания през двете разследвани фирми. Агентите не откриват данни, които да доказват, че бившият модел и баща й имат "достатъчно законни средства", с които да си позволят този начин на живот. Според информацията на антикорупционната прокуратура, в сигнала се посочва, че парите "са свързани с недекларирани фондове, принадлежащи от части на висши фигури в правителството на България", между които и Борисов. 

Заради този мотив местната полиция моли прокуратурата за борба с корупцията да разследва преводите, данъчните декларации, осигурителните каси, кредитните карти, чековите книжки и други банкови данни на Борислава Йовчева, на баща й и на още петима души. 

Началото на случая

В края на 2015 г. в България се разпространява запис на разговор между тогавашния шеф на Софийския съд Владимира Янева и друг магистрат - Румяна Ченалова. Съдия Янева е уволнена от правителството и на записа се чуват коментари на различни случаи на корупция, злоупотреба с власт и влиянието, което упражняват политиците върху българския съд. Споменава се и съществуването на "къща в Барселона", която е купена от премиера Борисов, за да настани там "любовница".

Европейската комисия, в доклада си за България за 2016 г., напомня, че скандалът със записите, известен като Яневагейт, "подсивла съществуващото противоречие" за състоянието на правосъдната система. Докладът посочва, че "след многобройни призиви за независимо разследване, финансовото министерство и висшия съдебен съвет (съвет за съдебната власт буквално пише) на България ще проведат разследване за съдържанието на записите".

Европейската комисия сигнализира, че "ще е важно за кредибилността на процеса да се вземат всички необходими мерки, за да се гарантира, че разследването протича по прозрачен и безпристрастен начин". Документацията на комисията допълва, че "на 14 януари ВСС приключва разследването си, въпреки че обстоятелствата са противоречиви. Процесът е критикуван за липса на прозрачност в писмо на асоциацията на съдиите"

През лятото на 2018 г. видеозапис, анонимно качено в мрежата, носи нови данни за къщата в Барселона. През март 2019 г., случая пристига при местната полиция, която води разследване оттогава насам. 

Порше за 70 000 евро

Полицията наблюдава и снима къщата и магазина за дрехи в Барселона в продължение на много дни през 2019 г. Така се разбира, че бившият модел използва за придвижването си из града луксозен автомобил - бяло Порше Макан. Агентите я заснемат да кара автомобила, излизайки от къщата.

Автомобилът е регистриран на името на EMA BGS SL, същата компания, която управлява и магазина за дрехи. Информацията на прокуратурата сочи, че превозното средство струва повече от 70 000 евро и че е придобито на лизинг през февруари 2017 г. от една банка в Барселона. Местната полиция отбелязва, че този "шоков разход" е направен на фона на загубите на магазина и на фирмата, която е почти в състояние на банкрут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

22.02 2020 в 01:23

Радев контролира каталонските вестници?
Стига бе, знам че е генерал, ама нали уж пилот? Кога е станал коктейл от КДС-КГБ-МИ-6, в една спринцовка???

Борисов, борисов ... Сега ще ти кажа тайна.
Радев знае кога и защо, да тръгне да прави синусоиди с голяма амплитуда. Демек да криволичи. В авиацията на това му казват противоракетен маньовър.
Същото нещо, с любимият ти жип, води до пребиване в змейката, не до спасение. Или до сгазване на конусите. Сгазване.
Е, до тук виждам полет на единия генерал в установен режим, демек - спокоен полет. И лашкане по магистралата на другия генерал, демек - изтървана кола.
Подозирам, че единият владее ситуацията, другият - не.
Макар че, не е работа за простата ми каска, да съди генералските работи.

705

2

order

21.02 2020 в 14:01

Малийййй....абе Тея хора не мислят ли за кръМното Му!!!!!
А иначе един Пезевенк казваше: КОЙТО ГРОБ КОПАЕ ДРУГИМУ, САМ ПАДА В НЕГО!!!!!
Ако е от Радев....вуеик е!!!!

3101

1

Генчо Генчев

21.02 2020 в 13:33

Малко по малко истината започна да си пробива път.
Вярно ли е, че Боко наредил да се фалшифицират данните на НСИ относно икономическите показатели на страната ?