Акцията на Прокуратурата сложила началото на кризата в КТБ

Близо 1 млрд. изтеглени от Корпоративна банка за 1 седмица, над 787 млн. - от ПИБ

Александра Маркарян Последна промяна на 01 август 2014 в 15:27 36464 21

КТБ, опашка

Снимка Сергей Антонов

Само за седмица от КТБ са били изтеглени близо 1 милиард лева

Финансовият срив на Корпоративна търговска банка е започнал в деня на акцията на Прокуратурата - 13 юни, когато полиция нахлу в сградата на бул. "Цар Борис III", където са основните офиси на банкера Цветан Василев.

Мащабното теглене на пари от КТБ е започнало в същия ден - 13 юни. Само за седмица - от 13 до 20 юни (когато банката бе затворена и поставена под специален надзор от БНБ заради риск от неплатежоспособност)  - са били изтеглени 907.064 милиона лева, става ясно от прессъобщение на Българската народна банка за състоянието на банковата система към 30 юни 2014 г. Тази сума е 12.98% от размера на привлечените средства на банката към 13.06.2014 г.

Тогава официалното обяснение на прокуратурата по повод акцията хвърли твърде малко светлина за разследването. То гласеше: 

"На 13.06.2014 г., в рамките на образувано досъдебно производство, са извършени множество действия по разследването, включително претърсване и изземване на документи в офиси на търговски дружества. Претърсванията са извършени в сградите и помещенията по официалните адреси на регистрация на тези дружества, след издадени предварително 19 разрешения от Софийски градски съд.

До момента не са извършвани такива действия в сгради на банкови институции и офиси на медии."

В същото време същия ден чрез медии бяха разпространени две версии с неназовани източници, но "близки до разследването".

Чрез БНР излезе версията, че акцията била заради разследването за опит за убийство на Делян Пеевски, в рамките на което Цветан Василев се сочеше като поръчител. 

Чрез агенция ПИК (единствената медия, за която Делян Пеевски даваше интервюта и становища) излезе друга версия - че акцията е свързана със сигнал на "Протестна мрежа" в частта му, която се отнася до Цветан Василев.

Дни по-късно досъдебното производство за опита за убийство на Пеевски бе прекратено поради липса на доказателства. Не е ясно какво е развитието на разследването по сигнала на "Протестна мрежа". Ефектът върху КТБ обаче беше изтеглянето на близо 1 милиард лева, което доведе до затварянето й.

Седмица след затварянето на КТБ бе ударена втора банка от Топ 5 за България - Първа инвестиционна.

Само за един ден, на 27 юни, в резултат на слухове от ПИБ бяха изтеглени 787.719 милиона лева (10.49% отлив спрямо 26 юни), сочат данните на БНБ.

Така кризата обхваща две кредитни институции, чиито активи възлизат общо на 16 721 177 000 лева и формират 19.28% от активите на банковата система в България.

Кризата се отразява и на други банки с български собственици, от които също има отлив на средства. Някои от тях губят между 10 и 20% от фирмените депозити и 5-10% от общо привлечените средства. Сред тях са Инвестбанк (-20%), Търговска банка (-17%), Интернешънъл асет банк (-14%).

Печеливши

Големият печеливш от кризата е УниКредит Булбанк, където се прехвърлят 560 млн. лева от изтеглените от други банки средства. Приток има и към Сосиете Женерал Експресбанк и банка "Алианц". При фирмените депозити има ръст в Пиреос и Юробанк, която към края на юни вече влиза под №5 в първата група на петте най-големи банки в България.

Средства се насочени и към BNP Paribas и Alpha bank.

Кредити

Непосредствено преди банковата криза са били раздавани твърде щедро кредити и то главно на фирми, става ясно още от съобщението на БНБ.

За периода април - юни 2014 г. общият размер на брутните кредити (без тези за кредитни институции) е нараснал със 781 699 000 лева (1.3%) и е достигнал 59 606 986 000 лева. Почти половината от този растеж е постигнат през последния месец на разглеждания период. При условие, че не се отчита приноса на групата на КТБ, нарастването между април и юни би било наполовина – 377 585 хил. лв. (0.7%).

Корпоративните кредити се увеличават с 682 684 хил. лв. (1.8%) като повече от половината от този растеж (385 802 хил. лв.) се дължи на нарастване при КТБ и Креди Агрикол България, констатират от БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.08 2014 в 22:00

Бягайте от банките с български собственици, докато не са ви вързали ските.

03.08 2014 в 10:54

За Владимир – Владко, душо наивна! Трудно се обяснява на тъпанари като тебе. Още от 1929-33 г. от кризата в САЩ е обяснено що е то банка и на какви регулации трябва да бъде подложена срещу евентуален риск от БАНКОВА ПАНИКА. Всичко го има написано в българските закони. ПРОЧЕТИ ГИ, анализирай и тогава пиши тъпотии...
В защитната схема с/у ликвиден риск има и опция, напр. дори и спасяване на банка при СЕРИОЗЕН КРИМИНАЛЕН ОБИР – вж екшън по някое ТV
Владко, тъжна картинка е тъпия, необразован, но упорит до наглост дебил – хващай се и чети!, ИНАЧЕ новите БГ спасители на такива като теб разчитат – “банкова ваканция”, 3 патрулки с 10 полицая пред КТБ “ловят бандюги в КТБ”, смехория – тъпаците полицайчета не могат да сричат, от банкова дейност разбират, ухаааа
А с действието затваряне за повече от ДВА-три-четири месеца на КТБ от наглеците от БНБ също се постига ефект. ВСЯКА БАНКА, дори и да е МРиканска, АКО НЕ РАБОТИ – се самоизяжда... ЯВНО – ТОВА Е ЦЕЛТА НА БНБ-хитрягите!

03.08 2014 в 07:06

До Мъкаа..
Чакай либе китка!
Докато внушаваш, че едни невиннни душици са съсипани от "лошата" прокуратура и полиция и са извършили действия с разрешение на Софийски градски съд на друго място лъсна, че банката е неплатежоспособна и не може да плаща. Лъсна, че е въздух под налягане. Сега искат да я спасят, защото имало по- големи интереси... Какви? На хора, които искат да са част от "успеха" на колоса на глинени крака. Ами, вече са част от "успеха" на колоса на глинени крака. Реакцията на хората показа степента на доверие в "българското" и тя се оказа нищожна. Не е заслужено ли? Ами такива като вас не помнят какво се случи през 90-те! Или по- скоро имат своя розова версия. Така или иначе доверието към милиционери и комунисти с власт и пари не струва пет пари.
Ситуацията в КТБ е като в покера: Покажи кинтите, плати или ставай от масата!
Ако не можеш да играеш покер или нямаш карти заставаш, където ти е мястото - отвън.

02.08 2014 в 12:47

За Владимир – НАИВНИК! Че чак будала!
Много знаещия български Глапрокурор, пък много знаещото българско финансово разузнаване получили данни от някакви клюкари, някакви изритани от Цв. Василев ... Впрочем, ченгета и прокурори на това разчитат – някйде някоя клюка, някъде някой казал, другаде рекъл и т.н.
ДОРИ да приемем, че са имали “данни” СЛУЧАЙНО” тикварите ГЛавпрокурор, и тикварите от МВРПикчърс да са били образовани, обучени, и с разработени схеми как се действа в случай на подобни данни от дейността на банка.
СЛУЧАЙНО дали са виждали и вие, ВЛАДИМИР да сте виждали банка оградена с полиция... Освен при обир на банка, но в случая едва ли е това, и тези 205 млн, които коментираш, са били паркирани на извънбалансова сметка, по аналогичен начин всеки предпочивен ден вечерта банките в еврозоната ПАРКИРАТ ненужни им средства по извънбалансови сметки на Европейската централна банка – за лихви. САМО ЧЕ ЕЦБ се усети, и от преди 10 месеца почна и тя да им начислява ПЪК такси... ПРИЧИНИ- да не “ПАРКИРАТ” свободни средства, а да ги влагат в икономиката... Стана ли ти ясно?!?
Наивността ти Владимир граничи с тъпота, а Главпрокурор и МВРПикчърс, и ОСОБЕНО кохортата БГСпасители на това разчитат, да те изментят, манипулират, и след това да те оберат до шушка... ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!

02.08 2014 в 11:08

Най-умният ход на Цветан Василев е да имитира (инсценира) смъртта си както направи Илия Павлов. Цветан Василев знае мръсните тайни на политиците, които го събориха и затова се крие в чужбина. Със сигурност много действащи политици имат интерес той да бъде убит. Затова ако той е хитър, ще инсценира "убийството си". ...и ще си живее с "вдовицата" си на някой остров.

02.08 2014 в 06:16

Драги журналисти,
прокуратурата нямаше да влезе в КТБ ако нямаше данни от финансовото разузнаване за източване на 205 млн лева от банката. Не ви ли е ясно?
Къде са кинтите? Защо парите са отишли в западните банки? Ами защото доверието към Запада е по- голямо. Сега яко опитвате да внушите, че западните банки са виновни, че някой си е дръпнал 200 млн, а народът не трябва да си дръпне своите пари имате генерална грешка на съществуването.

02.08 2014 в 04:35

още от време на Голямата депресия в САЩ през 30-33 година се ражда мъдрата мисъл - БАНКА СЕ УБИВА КАТО МУХА - С ВЕСТНИК
М. юни 2014 г. в държавата Булгаристан бе пусната в ход нова схема – УБИВАНЕ НА БАНКА с акция на Главен прокурор, МВРПикчърс и Централната банка ... вестници и медии бяха изпреварени ... или слугуваха като помияри...
Цел – “банкова ваканция” и финансов крах като способ за издигане на власт на нови БГСпасители!

01.08 2014 в 23:15

Към авторката Алекс Маркарян – поздравявам ви за смелостта да напишете този материал. Макар и кратък това е началото за разобличаване на шайката, организирала заговор срещу България посредством т. нар. Банкова Ваканция и финансова криза с цел “явяването” на БГ спасителите” и възкачването им на бал кон на власт, лигите им течаха за власт, държавата бяха готови да съсипят, само и само власт да заграбят.
ДОПЪЛВАМ едни податки:
Случайно да сте поискали от БНБ по Закона за достъп до обществена информация на подписаните и изведени с изходящ номер Решения и заповеди на управителя на БНБ Иван Искров за обявяване на банкова ваканция, считано от ..... 1 юли 2014?
Случайно да сте се добрали до инфо, а това действие реално е било извършено, на предявяване на решение на УС и заповед за банкова ваканция на гуверньорите на основните банки в БГ, кои са банките и кои управители на банки да присъствали, и каква е била реакцията им на предявеното им решение за банкова ваканция, предоставено им в БНБ с официална форма – бланка,текст, изходящ номер, подпис и печат...?
Кои банки след като са се обявили срещу действието “банкова ваканция” са осигурили ликвидна подкрепа на БТБ, каква и в какъв размер е била и как е оказана тази подкрепа от тези банки на БНБ?
Случайно да сте се добрали до основните поръчители на банковата ваканция, т.е. тези, които са поръчали действието “банкова ваканция” пред БНБ, а управителя и управителния съвет на БНБ е изпълнил с издадените заповедиза действието “банкова ваканция”?
Ако успеете, приемете поздравления!

01.08 2014 в 22:49

За 2-ри път от 20 години сме свидетели как длъжноста главен прокурор, който не подлежи на контрол е безкрайно вредна и опасна за държавата. Преид 10-15 години имахме психично болен главен прокурор и макра демокрацията ни тогава да се движеше нпаред прокуратурата беше като прът в спиците на обществото.

С г-н Цацаров виждаме нещо много по-срашно. Още със сценария за сваляне на правителстовото на ГЕРБ посредством платени от Русия протести след референдума за АЕЦ. Прокурора от рано се включи в предизборната кампания, то не бяха цецомобили, то не бяха афеир с измислени подслушвания. Най-големия бисер всички го знаем и дълго ще помним - Костинброд. Тогава прокурора не подаде оставка!

година по-късно ставаме свидетели на нео далеч по-чудовищно - опит за фалиране на държавата. След тази си постъпка в по-нормални времена г-н Цацаров би бил разстрелян за държавна измяна. Обаче сега сме демокрация а главния прокуроро не подлежи на котрол според конституцията. Той е над закона!

Това е проблема. конституционен проблем си имаме....

01.08 2014 в 22:27

иване ....да му ядеш пилето на прокопиев. кажи нещо дето хваща"декиш"