Ръководството на СУ: Спрете окупацията. Илчев освиркан

Александра Маркарян Последна промяна на 28 октомври 2013 в 17:03 2800 50

Академичният съвет на СУ реши, че окупацията не е правилният начин на протест и призова студентите да прекъснат окупацията. Снимка: Сергей Антонов
Академичният съвет на СУ реши, че окупацията не е правилният начин на протест и призова студентите да прекъснат окупацията. Снимка: Сергей Антонов

 

Академическият съвет на СУ призова протестиращите студенти да спрат окупацията и да потърсят "други форми на протест", за да не възпрепятстват учебния процес.

Позицията на ръководния орган на вуза бе прочетена в 17 ч днес на входа от ректора проф. Иван Илчев след тричасово заседание.

След като чуха решението, подкрепящите протеста мощно освиркаха ректора и скандирания "Оставка" огласиха двора.

 Ръководство на Софийския университет подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като липсата на морал в политическия живот. Убедени сме, че младите хора не само имат право, но и трябва да бъдат подкрепени. В същото време окупационната форма на протест е крайно средство, което нарушава изпълнението на образователната и научната дейност на Университета, правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес, както и правото на труд на преподавателите и служителите, се казва в позицията на Академическия съвет.

Ръководството на Алма матер се обявявява "против опитите на външни сили независимо дали са в подкрепа или против Правителството да използват действията на студентите за политически цели".

Семестърът ще бъде удължен с толкова дни, с колкото продължи окупацията, съобщи ректорът пред журналистите, събрали се в двора. 

Проф. Илчев посочи, че от членовете на Академическия съвет всички с изключение на един са били против формата на този протест.

До половин час се очаква и студентите да излязат с позиция за решението на ръководството и да съобщят какви ще са действията им оттук нататък.

Пълният текст на решението на Академическия съвет:

Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ разбира и подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитането на техните позиции. Убедени сме, че младите хора не само имат право, но и трябва да бъдат насърчавани да изразяват обществена позиция.

В същото време окупационната форма на протест е крайно средство, което нарушава изпълнението на образователната и научната дейност на Университета, правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес, както и правото на труд на преподавателите и служителите.

Академическият съвет се обявява против опитите на външни сили независимо дали са в подкрепа или против Правителството да използват действията на студентите за политически цели.

Призоваваме организаторите и участниците в окупацията да потърсят други форми на протест, които да не пречат на Университета да осъществява своята мисия.

Обръщаме се с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2013 в 08:45

Не на сапун, но няма как безработни и необразовани хора да определят развитието на България и начина на живот на хората, които дърпат икономиката нагоре. Защото, ако това правителство не бъде изметено тия от втората категория ще бъдат крайно затруднени с оцеляването си.

29.10 2013 в 08:28

Не му плащат, той е идеалист...хихихих :)
Всъщност е някакъв червен трол, но много прост!

29.10 2013 в 07:27

Пък ти кой каза че си? Мама и тате се лишават, щото червената паплач окраде и това, което го няма за крадене. Що за нагъзени червени малоумници сте?

29.10 2013 в 07:11

Ми да окупират и ВИКа и да умрем в лайна?:(
Студентите просто не са наясно какво искат и как да го постигнат.

Ако ние се откажем, ще бъдем провалени? -Ми за момента вие и така сте провалени, освен да папате пари
от мама и тати докато те се лишават от елементарни неща за да може детето да се изучи и стане нещо приличащо на човек?За момента вие сте никой и се казвате никак…

29.10 2013 в 00:18

Наистина ли академичното тяло не разбира, че тази крайна мярка на протест е рефлексното отражение на провалената институционалност?

28.10 2013 в 23:03

Чоко-Боко, нещо си се объркал... Тук не се раздават безплатни ваучери за дърва. В един идеален свят такива като теб би трябвало да си клечат в ъгъла и да мълчат, но - нейсе... партията-майка плаща и ви дава възможност да сипете простотията си във форуми като този срещу няколко стотинки (колко ти плащат всъщност?!?), което би трябвало да обезсмисли всяко мнение, противно на официалната доктрина. Задълбах... мисълта ми беше - WTF?!

28.10 2013 в 20:08

Смешки...елата в СУ да видите дали сме 53-ма? Закривай тази комунистическа сган завинаги! ОСТАВКА!

28.10 2013 в 20:08

Илчев, потомствена комунистическа рожба!!!

28.10 2013 в 20:00

Според мен Илчев направи максимално възможното с оглед поста му и стила на управление, който той изповядва. Признатото право на протест беше наистина пробив. В случая ректорът постъпи джентълменски, което - пак казвам - е връх с оглед факта, че той е сравнително консервативен ректор, който не предприема смели начинания и не прави неща, които могат да доведат до риск. Макар самият аз да не съм такъв, навярно това пък е причината да не заемам ръководен пост.

http://dimitaratanassov.wordpress.com/2013/10/28/stud-vs-id/

28.10 2013 в 19:11

"Демокрация ли е един човек в държавата да си прави каквото си иска, без да дава отчет?" - това си е направо характеристика за лицето Борисов, собственик на Първа частна партия ГЕРБ. Единствен той със своята шайка подкрепя тия "уркопатори". Не виждам нищо демократично в това партиите, които не получиха мнозинство в НС, сега да манипулират шепа студенти и лумпени, опитвайки се да предизвикат с уличен натиск предсрочни избори. Нищо демократично няма тук, единствено патологичен стремеж към власт и нейното осребряване.