Протестът, ден 5: Нека бъде свобода - фурор на протеста след изявлението на посолството на САЩ

OFFNews 13 юли 2020 в 17:51 20314 10

Площадът пред Министерски съвет отново е препълнен с хора. Протестиращите са много хиляди. Бройката им е сравнима с вчерашния ден и може би дори е още по-голяма.

Повечето от плакатите са свързани с пребитите Евгени Марчев и Димитър Педев.

По микрофона говорят младежи. Един от тях каза: Отиваме някъде, учим, връщаме се, за да дадем нещо на българското общество. Ние сме тук, за да ви надпишем надгробния камък, някои от нас ще останат. Нашата омраза не е към полицията, въпреки че и там има провокатори, които вкарват в болницата.

Пиков момент за вечерта бе прочитането на изявление на посолството на САЩ в подкрепа на протеста. Декларацията бе прочетена на площада от Велислав Минеков и завършва с думите "Никой не е над закона." (подробности - по-надолу).

OFFNews отново ще следи на живо протеста със стрийм:

(По-стари стриймове можете да видите по-надолу в текста, на Фейсбук страницата ни и в канала ни в You Tube)

18 -18:30 часа

Петият ден на протеста започва пред сградата на МВР.

Мутрите от СИК отвличаха хората и ги пребиваха. Един от тях е министър на вътрешните работи. Техните шофьори, техните биячи ни управляват, заяви певецът от "Киора" и активист на Демократична България Стоян Михалев.

Както през 1944 година са дошли на власт, сега през прокуратурата искат да премахнат доказателствата.

Както наглите мутри са завзели Росенец и си държат пачките на шкафовете, така ще изгонят и нас. Те назначават дори и чистачките си, на принципа да са лоялни към тях, каза Михалев.

Борисов влезе в парламента и каза, че депутатите са безделници. Ами такива са, каза председателят на ДСБ и съпредседател на Демократична България Атанас Атанасов.

Майката на едно от битите момчета 3 дни не е знаела къде е той. Борисов е политически мъртвец само заради това, каза университетският преподавател Калин Янакиев.

Днес ме доведе това, че Бойко Борисов пред иконата 3 пъти каза да пазим милицията. Тази, пред чиято икона изрече своите цинизми, ще те накаже. Само заради сълзите на майката. Рано или късно това ще те сполети. Спомни си какво съм ти казал, заяви легендарният преподавател по културна антропология.

Тук сме да кажем едни нещо: това е безочие, това е нетърпимо. Едната дума, която остана е: Оставка!, каза общинският съветник Борислав Игнатов.

Как може тази шайка, която е компрометирана да говори, че някой щял да счупи държавата. Видяхте как се раздават обществени поръчки, всички са против детската болница и те пак я дадоха на близка фирма, за да финансират изборите си, заяви още той.

Какво е метакомуникация?, запита една от активистките на ДБ, която взе думата. Метакомуникация е, когато шофьорът на Мето Илиенски е министър и обяснява, че в България няма условия за мафия, отговори си си сама тя.

В сряда е големият протест, кажете на всеки, който познавате, за да си отиде тази власт. Трябва да направим така, че тази власт да си тръгне по-бързо за да ограничим щетите, говорят ораторите.

Множеството изпя химна и продължи със скандирания: "Оставка!" и "Мутри, вън!"

Според преценка на нашия репортер на мястото на събитието към 18:30 хората пред МВР са около 1000 души.

Председателят на Демократична България Христо Иванов взе думата, за да прикани всички да се насочат към сградата на Министерски съвет, защото: "Това което искаме, започва през оставката на това управление".

19 - 19:30 часа:

Веселин Минеков се обърна към Бойко Борисов: Къде си, Шехерезада ли те скри? Няма да напуснем това място, докато не се махнат тези. До утре вечер трябва да има оставка иначе няма да има нито влизане, нито излизане от парламента. Няма да има нито бели, нито черни автобуси. Обещаваме!

След него думата взе адвокат Николай Хаджииванов:

Тепърва ще се забавляваме заедно. Вече няма да се разхождаме, ще стоим тук. От днес обявяваме национална стачна готовност за цялата страна, каза той.

Адвокатът обяви, че ще пуснат телефони и мейл, на който всеки от цялата страна да казва какво протестно действие може да направи, така, че да не може да бъде арестуван. Например: блокади на пътища. Или да затвори съдебната палата, в който и да е град или да чете книжки цял ден седнал на паветата. Трябва да издържим, трябва да платим цената. Не сме били роби по турско сега сме роби. Трябва да платим цената за свободата си, завърши адвокат Хаджигенов.

Думата взе и третия от "Отровното трио", както сами се нарекоха организаторите на протеста Арман Бабикян. За тези, които не са записани в правилната партия, няма място в детските градини, а какво остава за работа.

За да не го намразят агитките отвори стадоните и заразените се увеличиха, но ще сме виновни ние.

Борисов каза, че нямал против да си тръгне, защото носи отговорност. Айде, тръгнете си безотговорно г-н Борисов. Ние ще ви простим.

Сред протестиращите се вижда цял отбор със зелени тениски от Хиполенд. Бабикян им благодари.

Огледайте се това в Народното събрание, народът е събран тук, каза Бабикян и обеща, че ще има протести в много градове.

Полицаите на първа линия не са екипирани тази вечер.

Не сме тук за да счупим държавата. Тук сме за да счупим гръбнака на корупцията, а той прилича на тиква, каза един от ораторите.

Момиче припадна при подлеза пред Партийния дом, по микрофоните викаха за лекар, който да й окаже помощ.

19:30 - 20:30 часа

Протестиращите са на площада между Президентството и Министерски съвет и броят им не намалява. От стълбите пред Партийния дом един след друг говорят хора на микрофона.

Съвременното еничарство е да ни гонят в чужбина, каза един от тях.

Хората скандират добре познатите от предишните дни лозунги.

Прави впечатление, че плакатите са много повече и различни от вчера. Отново написани на картон или отпечатани на принтер.

20:45 часа

Думата взе Георги Георгиев от БОЕЦ. Ние сме тук с една цел - да си върнем държавата! Искам да се вгледате един в друг и да запомните всяко лице. Защото тези дни са исторически - българските граждани взимат в своите ръце съдбата си. Българите повеждат своята битка за свобода и справедливост.

Искам да призова всички - всеки ден на площадите!

Докато Георгиев говореше, някой от протестиращите запали димка, недалеч от полицаите.

20:52 часа

Арман Бабикян: Знаете ли докъде сме? Изпълнили сме целия площад Света Неделя. Целия площад пред президентството. Цялото пространство пред БНБ, чак до Двореца. Малко ли сме?

Всички сме заедно и не могат да ни разделят. Няма да ни разделят на половин Гешев и половин Борисов. Свободата е една за всички.

Малко ли ти се виждаме, Борисов?

Купете си още 5 телевизии. Купете си още медии. Но един милион българи сега гледат нас. През телефоните си ни гледат!

Г-н Борисов, подайте си оставката сега, утре ще сме два пъти повече!

21:36 часа

Протестът оредя. Хората си тръгват. Има няколко малки групички с футболни татуировки и дрехи с емблеми на бойни клубове.

22:26 часа

Протестиращите са около 3 хиляди души. Предимно са млади хора.

22:30 

Внезапно градусът на протеста рязко се покачва, след като Велислав Минеков прочита изявление на посолството на САЩ. Тя завършва с думите "Никой не е над закона." След тези думи овации и бурни викове огласяват площада. На фона на "Нека бъде светлина" хората пеят със запалки и фенерчета "Нека бъде свобода". След това зазвучава Дунавско хоро. Хората се прегръщат и танцуват. Малко след това пеят националния химн.

Пълният текст на изявлението:

Изявление на Посолството на САЩ

Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона.

23:33

МВР: Протестът в София приключи без сериозни нарушения на обществения ред. Пресцентърт на полицията цитира два инцидента за вечерта - 33-годишен мъж е счупил стъкло на кола, а мъже с качулки са хвърляли факли на площада.

 

-------------------

Записите от протеста може да следите и в нашия Youtube канал ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

9

tough

14.07 2020 в 09:32

И каква е тая еуфория по щатците? На кого толкова е нужно одобрението им? Не може ли един път да свършим нещо сами, без да се съобразяваме с големия брат (или братушка)?

17156

8

aviatora

14.07 2020 в 08:20

Бандюгата Боко да бъде арестуван и наложена възможно най-тежката мярка за неотклонение !!!

2800

7

zpe

13.07 2020 в 23:33

@Azarael, и не само, че изказването е "ще продължат поне до", но не бива да се учудваш на точни прогнози от за тези неща от САЩ. Сериозните държави имат мнооого добре разработена НАУКА за тези неща, както и всяка една сериозна разузнавателна агенция има спецове в оценка на психологията на подобни събития, като архивите на тези апарати разполагат със статистически данни точно за такива социо-културни и социо-психологически процеси от много десетилетия назад.

Една сравнително точна прогноза НЕ Е валиден аргумент, че протестите са дирижирани от този, направил прогнозата.

Ти мислиш ли например, че от Кремъл нямат подобно точна прогноза?

Я се стегнете малко! Светът не е елементарен!

3025

6

georgi1234

13.07 2020 в 23:00

@Azarael, твоят приятел журналист е типичната мисирка. На страницата на посолството пише "will continue until at least July 16", т.е. не очакват протестите да спрат преди това. Но не е ясно колко ще продължат...

6109

5

Azarael

13.07 2020 в 22:53

Тази вечер бях на протеста пред МС и срещнах мои познат журналист, който ми съобщи нещо ИНТЕРЕСНО, което ме накара веднага да напусна митинга:
А именно че днес е попаднал на информация от американското посолство,
на която било отбелязяно че протестите у нас ще спрат на 16.07.2020 година !
Аз не знам кои българин в тази сложна политическа ситуация може да посочи датата на края, на започналото скоро у нас протестно движение.
Което на практика означава че всичко е организирано от там и ние българите отново ще бъдем употребени в сложни политически задкулисни игри и договорки между Брюксел, Москва и Вашингтон !
Това го казвам:
защото едновременно както у нас, същите антиправителствени демонстрации протичат и в съседна Сърбия, започнали по едно и също време с нашите.
Президентът Вучич също е белязан като нашия министър-председател и му предстои да бъде заменен . . .с по-подходяща политическа фигура !?

2800

4

zpe

13.07 2020 в 22:16

@emanuilis - Знаеш ли, даже в династичен Египет народът е имал контрол над фараона. Когато някой фараон не е управлявал в услуга и интерес на народа, най-голямото наказание било да не му извършат погребение.

Да, има два такива фараона в 4000-годишната история на династичен Египет. Не са били погребани, защото са били мразени от хората, освен това решили да заличат имената им от архивите и всички паметници, на които са се разписали.

Този избор ще е в НАШИТЕ ръце. В ръцете на младите.

Просто пропастта с някои дърти герберасти е толкова голяма, че дори няма ясна комуникация и разбиране в думите между страните.

2800

3

zpe

13.07 2020 в 22:08

@emanuilis - добре, когато ти станеш на преклонна възраст и починеш в мир (дай Боже), твоя ще го оставим ненадписан. Ако искаш, може и да не слагаме камък.

Или от ГЕРБ са ти обещали мавзолей, а?

Или пък си мислиш, че ти си този, който ще погребва младите? Да не си на 16? Ако си под 16, не би трябвало да се регистрираш тук, бягай в леглото.

13874

2

emanuilis

13.07 2020 в 21:56

„Ние сме тук, за да ви надпишем надгробния камък." #ТопИдиот #МилиДеца

706

1

order

13.07 2020 в 21:04

Поздрав за бай ТУЛУП....
ПАДА ВЛАДА (Властта пада)
..........
https://m.youtube.com/watch?feature=emb_err_woyt&v=3_7fYTObkrw