Полицаите излязоха на протест за заплати в Благоевград, преговори ще има на 2 ноември

OFFNews 29 октомври 2020 в 12:54 1464 0

Над 200 полицаи и пожарникари излязоха на мълчалив протест пред сградата на Областната дирекция на МВР в Благоевград по време на обедната си почивка с искане за увеличение на заплатите им с 30%. 

"Денонощно сме на първа линия, проверяваме карантинирани лица, участваме в охраната на масови събития, колегите от паспортната служба не са спирали да издават документи", казва Илия Велев пред агенция "Фокус". 

Според служителите на МВР има надежда да бъдат чути, тъй като са насрочени преговори с ръководството на МВР на 2 ноември. Ако исканията им обаче не бъдат удовлетворени, се готви национален протест на 8 ноември. 

Протести ще има тази вечер и в Гоце Делчев, и в Сандански. Досега недоволни служители излязоха в Пловдив, Варна, Бургас, Кърджали, Пазарджик, Русе и др. В Пловдив те включиха светлините на телефоните си символично, за да ги види ръководството на вътрешното министерство.

В проектобюджета за 2021 година е предвидено 10% увеличение на заплатите. 

Синдикалната федерация на служителите в МВР потвърдиха, че са получили покана от ръководството на МВР за започване на преговори на 2 ноември от 11 ч. 

"Предполагам, че щом като има покана за преговори по тези наши искания, има някакъв шанс. И надявам се да не стигаме до обявения вече национален протест на 8 ноември", заяви зам.-председателят на най-големия полицейски синдикат Димитър Попов.

Вече седмица мълчаливи протести на служителите в МВР се провеждат в различни градове. Пожарникарите също се обявиха с искане за по-високи заплати и се присъединиха към колегите си. В неделя министърът на финансите Кирил Ананиев обяви, че увеличение на заплатите на служителите на МВР заради COVID кризата не се предвижда. Той заяви, че преди две години са увеличени заплатите само на служители на МВР, както и че в Бюджет 2021 е предвидено 10-процентно повишение на всички административни служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови