Още 11 града се надигнаха на протест

OFFNews 13 юли 2020 в 20:11 6289 0

Снимка БТА/Бисер Тодоров

Протестът в Русе

Антиправителствени демонстрации има не само в София, а в много градове в страната, предаде Българското национално радио.

Протестиращи за четвърта поредна вечер има пред сградата на общината в Пловдив с искания за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев. Те се събраха в 18.30 часа и скандираха "Мафията вън!" и "Оставка!". Малко след 19 часа се отправиха на шествие по Главната улица. То стигна до Римския стадион и се върна пред Общината, а протестиращите изпяха българския химн. "Ние сме тук за да протестираме срещу това, че мафията е превзела българската държава. И от 30 години непрекъснато протестираме. Преди 30 години аз отново бях тук", коментира жена на средна възраст.

Близо 200 души протестираха в Бургас. Те се събраха пред общината, след което шествието им премина по бул. „Алеко Богориди“ и завърши в Морската градина. Хората носеха плакати с надписи "Оставка“ и „Мафията вън от властта“. Някои от коментарите им бяха: „Първо оставка на Иван Гешев е най-важното, после на Бойко Борисов. Трябва да се погнат Ахмед Доган и Делян Пеевски. Трябва да има адекватни присъди.“; „Изисквам нашите плажове да могат да се използват от всички, да се спазват законите от всички, да не се бият млади момчета.“; „Кое ме разочарова най-много – начинът, по който живея и това, че се налага детето ми да живее в чужбина“.

Около 18:30 ч към 200 протестиращи се събраха във Варна пред общината. Десетина минути по-късно тръгна и шествието им с викове "Оставка" и маршрут: бул. "Сливница", бул. "Княз Борис Първи", пл. "Независимост" и обратно по бул. "Мария Луиза" към общината. Към него постоянно се присъединяваха още и още хора. Те скандират "Мутрите вън!", "Мафия", "Оставка", "Гешев е позор, Бойко - за затвор!", предава Радио Варна. Мнозина надуваха вувузели и скандираха в ритъм "Оставка и затвор - Гешев е позор" под прозорците на съда. Хората изразиха и подкрепата си към битите от полицаи млади мъже в София. На плакат пише: "Ние сме Евгени Марчев".

Протестът във Варна. Снимка: БТА/Красимир Кръстев

Над 1000 души се събраха в Стара Загора във втората вечер на протести там. Сборният пункт бе сградата на областната администрация, а началният час - 18:30. Хората скандираха "Мафия" и "Оставка". Шествието им потегли в 19 и блокира ключови улици. Протестиращите отново настояха за оставките на правителството и главния прокурор. "Тук съм, защото искам свобода на словото, искам справедливост. Аз искам да успея в България" - каза момиче пред Радио Стара Загора. Шествието се върна пред сградата на Районната прокуратура. С освирквания и скандирания и тук хората настояха за оттеглянето на Иван Гешев.

Жители на Ловеч също излязоха на протест в центъра на града под надслов „Разходка с каскети“.

Със символична проява на стълбите към парка със старата турска крепост "Меджиди табия" тази вечер силистренци се присъединиха към протестите в страната с искания за оставката на правителството и главния прокурор. Поискана бе и оставката на министъра на вътрешните работи.

Участваха граждани с различни политически убеждения, проявата бе окачествена като "надпартийно гражданско събитие". В изявления за медиите участници в проявата посочиха, че "това правителство се е изчерпало и не може повече да управлява държавата". "Тук няма да видите цветове, ще видите граждани, които застават зад това мнение и Силистра се присъединява към протестите в цялата страна", посочиха те.

Между 150 и 200 души се събраха на протеста в центъра на Габрово. Негов организатор е местна политическа формация, която има представители в общинския съвет. Хората на централния площад "Възраждане" настояват за промяна и за институции, които да работят за интересите на обществото.

Около 150 бяха и участниците във втория протест в Благоевград. Демонстрантите на централния пл. „Георги Измирлиев“ поискаха оставката на правителството, на главния прокурор Иван Гешев и на вътрешния министър Младен Маринов. Присъстващите изразиха недоволство и от ниските доходи и немалкото грешки в управлението на правителството. След митинга пред сградата на община Благоевград присъстващите продължиха своя протест с шествие по улиците на града.

Шумен също се включи в протестите тази вечер. Стотици се събраха на площад „Кристал“ пред Областната администрация, предава Радио Шумен. Хора от всякакви възрасти и етноси се надигнаха с викове и скандирания срещу правителството, главния прокурор и мафията. Около час след началото на протеста хората се придвижи по пешеходната алея на центъра към кръговото на Руски паметник, където полицията беше отцепила движението на автомобилите. След това шуменци продължиха с похода си към дома на кмета на Шумен Любомир Христов, като скандираха „оставка“.

Протести има още в Хасково и Русе, информира БТА.

Протестът на пл. "Свобода" в Хасково. Снимка: БТА/Ники Матанов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови