Около 40 души поискаха оставката на Борисов в края на тридневния протест

Мартин Георгиев 18 септември 2018 в 15:35 5089 1

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews

Организаторът на протеста Росен Миленов

Десетки се събраха в последния ден от обявения тридневен протест пред Народното събрание под надслов "Оставка, съд и смяна на системата".

Акцията започна в 12 ч. Около 40 души поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и промяна в модела на управление на страната. Те настояват за пряка демокрация - чрез национални и местни референдуми, както е в Швейцария.

Протестиращите настояват и да се състави преходно правителство за 9 месеца, както и да се свика Велико Народно събрание, което да направи промени в Конституцията.

Инициатори на протеста са живеещият в Лондон Емил Русанов, собственик на сайта "Будилник", бившият служител на ДАНС Росен Миленов и Светослав Козлуджов.

"Това е първият грандиозен протест, който не е организиран от партии, политици, организации и олигарси", заяви пред OFFNews Емил Русанов. "Самоорганизирахме се българи от страната и чужбина. Ние сме си събирали пари. Първият ден нямахме озвучение, защото нямахме пари. Събрахме се първия ден няколко хиляди души, а медиите казаха, че сме 300".

Росен Миленов коментира пред OFFNews, че исканията им няма да успеят чрез протеста. Затова те ще започнат подписка за национален референдум за промяна в закона за пряко участие на гражданите във властта. Това ще даде възможност всички въпроси да се подлагат на референдум.

Миленов бе категоричен, че стои зад идеята за мажоритарен избор на депутатите, но да се въведе възможността те да бъдат отзовани, ако не си изпълняват задълженията.

Той заяви още, че подкрепя предложението на "Демократична България" да се създаде орган, който да има правомощията да разследва главния прокурор и да бъде коректив. "Това вече е конституционна промяна и за нея трябва да бъде свикано Велико Народно събрание", отбеляза Миленов.

Според него премахването на страницата на протеста във Фейсбук е хакерска атака, подплатена с финансов стимул.

Следващият протест ще бъде на 26 септември пред централата на Европейската комисия в Брюксел, където протестиращите ще внесат петиция, в която описват тревожното състояние, в което се намира България.

В неделя,първия ден от протеста, около 500 души блокираха движението на площад "Народно събрание".

В понеделник се проведе протестно шествие, което започна от парламента и завърши пред Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови