Медиците от 'Пирогов' излязоха на протест, въпреки примирието с МЗ

OFFNews 22 юли 2021 в 20:23 2385 1

Снимка БТА/Христо Касабов

Медици от "Пирогов" излязоха на пореден протест с искането за оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, въпреки обявеното примирие. Протестът тази вечер е пред сградата на президентството.

Конфликтът избухна след проверка на НЗОК, при която бяха установени нарушения за над 1 млн. лв. Здравният министър уволни директора на на "Пирогов" проф. Асен Балтов и назначи ново ръководство. От болницата оспориха констатациите, но Кацаров подкрепи становището на касата и заяви, че самият той е бил един от пациентите с фалшива хоспитализация. 

По-рано днес медиците обявиха, че спират сутрешните протести, защото "животът и здравето на пациентите са най-важни". Решението беше взето след вчерашната среща в Министерството на здравеопазването, след която беше подписана декларацията, с която се потвърждава доверието към работещите в болницата. На срещата беше взето и решението за ревизия на проверката на НЗОК.

Тази вечер обаче медиците се върнаха на площада и заявиха, че търсят отговорност от президента Румен Радев, защото той е избрал състава на служебния кабинет. 

Медиците от спешната болница носеха плакати с надписи "Пирогов не точи касата" и "Пирогов не е системен проблем". Те настояват и за оставка  на управителя на НЗОК Петко Салчев. Протестът е и в подкрепа на вече бившият директор на болницата проф. Асен Балтов.

Освен протеста на медиците, пред сградата на президентството се проведе и протест за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови