Исканията на протеста: Позицията на Руслан Кънев

Последна промяна на 26 февруари 2013 в 18:20 2701 9

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

 

OFFNews започна дискусия “Какви са исканията на протеста”. В нея ще търсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения. Ето мнението на Руслан Кънев.

На редакционната ни поща offnews@offnews.bg всеки може да изпрати предложенията си.

 

Нещата са на пръв поглед много прости, а всъщност никак не са. Личното ми мнение е, че в този протест излязохме на улицата да протестираме срещу себе си и нашето поведение през изминалите години. Защо мисля така?

Много просто. 

Не са ни виновни нито партиите, нито политиците. Ние ги оставихме да правят това, което се случва в държавата. "Политика" и политик били лоши думи? Разбира се, ние, гражданите, с нашето бездействие през годините, създадохме тези условия в политиката да влизат само далаверджии и крадци. Ние търпим какви ли не издевателства и над нас, над нашите деца, родители, а си псуваме и не правим нищо. Не направихме така, че политиците да са заставени да работят за нас, за държавата, да създават условия да работим, да сме инициативни, да се развиваме, а с това и държавата да се развива. С нашия дълбок сън създадохме условия всеки алчен некадърник и безскрупулен тип да се стреми към политиката, а свестните просто да нямат място в нея. 

Затова, ние протестираме в момента, против нас самите. 

Исканията? 

Те могат да бъдат ясни само след момента, в който ние осъзнаем срещу кого протестираме. Докато не си дадем сметка, че ние самите сме виновни в най-голяма степен за създадената ситуация, НИЩО няма да се промени.

Чакахме да дойде Месията, кой ли не ни се изреди, а ние продължаваме да го чакаме и нищо да не правим. И сега политици отвред, апаратчици всякакви ще се домогват до нашия протест, за да ни приспят с тихи песни и мантри. Ако има мъдри лидери на този протест (силно се съмнявам) могат да поставят картите много просто:

  1. Искаме политиците да работят в интерес на хората и за развитието на България.
  2. Либерализация на бизнеса и ограничаване на монополите - сигурен съм, че ако ги пуснат в конкурентна среда, ще загинат сами, а сега душат всяка инициатива.
  3.  Задължителен ценз и изисквания за определен опит при назначаване на ключови лица в администрацията.... Същата, която тероризира населението!
  4. Свобода на словото!!!!!!!!!!!! Даване на думата на всички страни! (Не всеки има интернет и чете 4-5  останали сравнително свободни и независими медии; голяма част от хората дори не знаят какво се случва и са едва ли не изненадани накрая; оттам и не могат да си дадат сметка кое е довело до това положение.)
  5. Да се заяви ясно - това е последният кредит на доверие и при всяка издънка ние ще свикваме хората на улицата. Сега е време да работите за нас.  Това е новият граждански договор. Това е начинът в политиката да се завърти и някой свестен - въпрос на естествен подбор. Ако не допускаме мизерници като Емо Фаса да си правят далаверите - те няма да са в парламента. Няма да им е интересно. Ние сме си виновни, хора, никой друг. Ние сме виновни, че ги търпим. 

Всички думи за национализация и власт на народа са бабини деветини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2013 в 16:27

Вярно. Още през 30-те години на ХХ в. са казвали грубичко:
Прост народ - бедна държава!

01.03 2013 в 16:23

Да сте видели някой напоследък (пък и преди това) да излезе на площада, и да извика:
Ееей, какъв тъпак бях, точно за тия ХХХ гласувах, признавам сбърках, обаче сега, на следващите избори - ще помисля повече!!!
Все едно има 8 000 000 негласували борци за свобода и правда ...
Сега ако направят една анкета - повечето не са гласували или с една дума извънземните са виновни за избора на депутати (или пък пропорционалната избирателна система).

27.02 2013 в 23:34

Наистина протестите са срещу нас самите. Ще трябва да намерим решение, иначе няма да ни има - трима души се самозапалиха, това е много сериозен репер за състоянието на едно общество. Според мен старият "обществен договор" си е наред, просто не се изпълнява - твърде дълго смятаме политиците и държавата, като нещо отделно от нас. По-скоро пречка, отколкото избора ни да не живеем като диваци.

27.02 2013 в 01:47

Не може да има едновременно либерализация и ограничаване на монополите, просто е самопротиворечиво. Има нужда от регулации. Не свръхрегулации, а добре обмислени регламенти които не натоварват бизнеса излишно но и осигуряват защита за потребителя и за околната среда. С тези регулации има паралелна нужда от регулатор който носи отговорност пред гражданите вместо пред бизнеса и политическите партии, и функционираща и безпристрастна съдебна система. С други думи, има нужда от изкореняване на корупцията и нов обществен договор който слага доброто на обществото над всичко, не само по думи но и по дела. Има нужда от огромна инвестиция в образованието и развитието на човешкия капитал. Има нужда родителите да поемат отговорност за възпитанието на децата си. Но ВСИЧКО това вече зависи от вас, гражданите.

26.02 2013 в 23:26

Само за размисъл:

Георги Минчев и неговата песен

КАКВИ ВРЕМЕНА

Понякога се питам какво ли щях да правя,
ако бях роден в нормална страна,
на сцената ли щях младостта си да оставя,
какви времена!

Щях ли да се чудя как да вържа двата края
и по кръчми да пея "Бяла тишина".
Щях ли поводи да имам по цял ден да ругая,
какви времена !

Какви времена,
да стигнем просешка тояга
и без да има война
светът да ни помага.

Какви времена,доживяхме ей хора?
Да си възпяваме позора.

Защо обещаваха сполука за България
след като изпразниха държавната хазна
или може би от Кремъл са им спуснали сценария,
какви времена !

Какви времена,
комунизмът си отива
без чувство за вина,
а България загива.

Какви времена, доживяхме ей хора?
Да си възпяваме позора.

Ех, момчета, момчета, щом бившите ченгета
в пазарна икономика си пробват късмета,
май ще се наложи когато заповядват
да им пеем на ухо "Камъните падат".

Какви времена, доживяхме ей хора?
И това ако не е позор!
Докато чакаме да вкарат някого в затвора
Европа ни остави в задния си двор.

Какви времена,
сега пък бабичките вдигнали пост на "Развигор".
Какви времена,
И това ако не е позор!

26.02 2013 в 22:10

Благодаря на Руслан Кънев за изразента позици и благодаря на OffNews, че я публикуваха! Имах крещяща нужда да видя мислите си написани накъде из форумите или статийте свързани с протестите. Най-после това се случи и съм една идея по-обнадеждена. Вече започвах да се чудя къде отиде смисъла да подкрепям тези справедливи бунтове, след като почти навсякъде виждам саморазрушителни идеи как да обърнем наопаки и без това потрошената ни каруца. Много малко са хората, които се замислят как стигнахме до тук- може би защото така е по-лесно, а може би не всъщност не е...??!

26.02 2013 в 20:17

Опит за коментар:
по т. 1. - ще обещаят и ще забравят. Спомнете си 1997 когато излизаха от горящото Народно събрание , като насрани и говореха - ние вече няма да бъдем същите. Качиха се на автобусите, които ги измъкнаха от хората ..... и забравиха, че няма да бъдат същите.
по т. 2. - почти невъзможна работа щото монополите имат парите , а дребните имат само мерака. Виж ако има някакви преференции за дребните и малките, нещо като конкуренция може и да стане.
по т.3. - управляващите могат и правят всякакви документални фалшификации - така че за правилиния точния човек всичко ще бъде осигурено и ценз и опит. Справка всички досегашни калинки.
по т.4. - може, но трудно и не е невъзможно. Парата е-е фукарата.
по т.5. - не знам какво да кажа. Но и това е възможно, ако има закон по който всеки издигнат за представител на народа, не си върши работата според издигналите го - да бъде свалян, но не само свалян но и да му се търси отговорност що не е свършил работа, че дори и съдебна.

Тъй мисля аз - може и да е потгрешно

26.02 2013 в 20:17

Споко бе, хора... Нещата ще се наредят - ЕСТЕСТВЕНО! ;)

То всичко е пределно ясно...

26.02 2013 в 18:40

Забрана на партиите. Закриване на народното събрание. Избиране на правителство от експертен екип.