Исканията на протеста: Позицията на Руслан Кънев

Александра Маркарян 26 февруари 2013 в 18:20 3234 9

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща [email protected] Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

 

OFFNews започна дискусия “Какви са исканията на протеста”. В нея ще търсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения. Ето мнението на Руслан Кънев.

На редакционната ни поща [email protected] всеки може да изпрати предложенията си.

 

Нещата са на пръв поглед много прости, а всъщност никак не са. Личното ми мнение е, че в този протест излязохме на улицата да протестираме срещу себе си и нашето поведение през изминалите години. Защо мисля така?

Много просто. 

Не са ни виновни нито партиите, нито политиците. Ние ги оставихме да правят това, което се случва в държавата. "Политика" и политик били лоши думи? Разбира се, ние, гражданите, с нашето бездействие през годините, създадохме тези условия в политиката да влизат само далаверджии и крадци. Ние търпим какви ли не издевателства и над нас, над нашите деца, родители, а си псуваме и не правим нищо. Не направихме така, че политиците да са заставени да работят за нас, за държавата, да създават условия да работим, да сме инициативни, да се развиваме, а с това и държавата да се развива. С нашия дълбок сън създадохме условия всеки алчен некадърник и безскрупулен тип да се стреми към политиката, а свестните просто да нямат място в нея. 

Затова, ние протестираме в момента, против нас самите. 

Исканията? 

Те могат да бъдат ясни само след момента, в който ние осъзнаем срещу кого протестираме. Докато не си дадем сметка, че ние самите сме виновни в най-голяма степен за създадената ситуация, НИЩО няма да се промени.

Чакахме да дойде Месията, кой ли не ни се изреди, а ние продължаваме да го чакаме и нищо да не правим. И сега политици отвред, апаратчици всякакви ще се домогват до нашия протест, за да ни приспят с тихи песни и мантри. Ако има мъдри лидери на този протест (силно се съмнявам) могат да поставят картите много просто:

  1. Искаме политиците да работят в интерес на хората и за развитието на България.
  2. Либерализация на бизнеса и ограничаване на монополите - сигурен съм, че ако ги пуснат в конкурентна среда, ще загинат сами, а сега душат всяка инициатива.
  3.  Задължителен ценз и изисквания за определен опит при назначаване на ключови лица в администрацията.... Същата, която тероризира населението!
  4. Свобода на словото!!!!!!!!!!!! Даване на думата на всички страни! (Не всеки има интернет и чете 4-5  останали сравнително свободни и независими медии; голяма част от хората дори не знаят какво се случва и са едва ли не изненадани накрая; оттам и не могат да си дадат сметка кое е довело до това положение.)
  5. Да се заяви ясно - това е последният кредит на доверие и при всяка издънка ние ще свикваме хората на улицата. Сега е време да работите за нас.  Това е новият граждански договор. Това е начинът в политиката да се завърти и някой свестен - въпрос на естествен подбор. Ако не допускаме мизерници като Емо Фаса да си правят далаверите - те няма да са в парламента. Няма да им е интересно. Ние сме си виновни, хора, никой друг. Ние сме виновни, че ги търпим. 

Всички думи за национализация и власт на народа са бабини деветини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!