Евродепутати подкрепиха БГ протеста в Брюксел: Добре дошъл в демокрацията, г-н Борисов! (видео)

OFFNews 06 септември 2020 в 19:21 11310 0

Снимка facebook.com/StandForBulgaria/

Българи, живеещи в Белгия, се събраха днес пред Еврокомисията на пореден протест с искане за оставките на кабинета Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Днешният протест беше подкрепен и от евродепутати от групите на Зелените и на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Томас Вайц, евродепутат и съпредседател на Европейските Зелени, изрази възхищението си от смелостта на българските граждани да бъдат всеки ден на улицата и да застанат срещу репресиите и полицейското насилие. Той акцентира, че с битката си срещу корупцията и за демокрация и прозрачно управление българите се борят и за правата на всички граждани на ЕС. 

Вайц напомни, че според Конституцията властта произлиза от народа. И тъй като мнозинството българи искат нови избори, призивът на евродепутата към българския премиер е:" Добре дошъл в демокрацията, г-н Борисов!"

Тери Райнтке, евродепутат и координатор на Зелените в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), заяви, че подкрепя българските граждани в битката за правова държава и демокрация, които са фундаментални ценности на ЕС. Тя изрази очакване, че кризата в България ще намери отражение и в Доклада на Европейската комисия по новия механизъм за върховенство на закона в ЕС.

Елена Йончева, в качеството си на журналист и евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, акцентира, че преди 13-14 години България можеше да се сравнява с държави като Франция по свобода на словото, а днес не се доближаваме до нито една европейска държава по този индекс.

Европейската народна партия не казва дума срещу управлението на България. Очакваме ЕК и ЕП да отворят очи за случващото се в България и да вземат мерки, призова Йончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови