Ден 58: Протестът подкрепи Хиполенд и издигна палатков лагер край парламента (видео)

OFFNews 04 септември 2020 в 20:11 10871 0

Снимка Венци Мицов / OFFNews

58-ата вечер на протеста започна с полицейски проверки - на няколко КПП-та край "Триъгълника на властта" служителите на реда спираха демонстрантите и гледаха какво има в раниците им. Искаха и личните им карти.

Стотици се събраха в центъра на София, за да поискат отново оставките на премиера Борисов, правителството и главния прокурор Гешев.

Акцент тази вечер е и подкрепата за Хиполенд, след като властите започнаха масирана проверка на веригата магазини за играчки - ден след като собственикът ѝ обяви, че подкрепя протестите, а синът му е пострадал от сълзотворния газ на полицията.

Хронология на протеста:

22:57 ч. - Част от демонстрантите отидоха на Орлов мост. Към момента движението на автомобили на Орлов мост е спряно

22:44 ч. - 12 полицейски коли с включени сирени завиха от "Раковски" по жълтите павета към Ректората

21:38 ч. - Демонстрантите засега няма да ходят до Орлов мост, тъй като започват издигането на палатков лагер край НС

21:36 ч. - Трябва да продължим, докато постигнем целите си: оставки, честни избори. Следващия четвъртък, 10 септември, 8 часа сутринта, отново на площада! Нас не ни е страх и отново ще продължим напред! - призова Хаджигенов. Същевременно той съобщи, че тази вечер ще бъде издигнат палатков лагер пред НС.

Днес написахме апел към всички "опозиционни" партии в парламента да напуснат тази илюзия за Народно събрание, която Бойко ползва като параван, с който да си скрие срамните части и имитира демокрация. Да съберат жалките остатъци от смелост, мъжество, етика и да напуснат парламента, за да не легитимират тази фасадна демокрация - срамно листо, с което Бойко крие свинщините на своето управление и ужасяваща корупция. Дали ще ни чуят? Не знам. Но ще чуят всеки един от нас, защото ние сме много и ние сме избиратели. Това е наше право. Така че чакаме до понеделник - да видим дали някой ще ни чуе. Изпратили сме апела не само до БСП и ДПС, до ГЕРБ включително и до независимите депутати.  Не купувайте нищо от Марешки само следващите два дни - или ще прочете Конституцията, или ще размисли. Така че има някакво значение, призова Хаджигенов.

21:30 ч. - Утре сутринта в 9 часа ще се гледат мерки за неотклонение на Малките пет кьошета. Това е свинщина и изнасилване на правото. Всички в 9 ч. пред Софийския районен съд, призова адвокат Хаджигенов

21:18 ч. - Господа журналисти, днес главният секретар на МВР е казал, ча арестуваните журналисти са хвърляли камъни. Запомнете го това! Ако сме дойдели на власт, казал той, сме щели да го сменим. Ами да, искаме му оставката веднага. Един от арестуваните е журналист от Франс прес. Фотоапаратът му е бил разбит! Видяхте и отношението към датския журналист. Погрешно е арестуван и американски гражданин - влязохме и в новините там. На 2 септември на протеста е арестуван и дипломат на ЮНЕСКО. До момента няма официални данни за броя арестувани, ранени, хоспитализирани, каза проф. Минеков.

20: 56 ч. - На сградата на НС прожектират дух с лицето на Бойко Борисов

20:46 ч. - Под звуците на песента "Детска планета" Арман Бабикян от "Отровното трио" покани всички деца да си вземат от донесените играчки.

Играчките няма да ги носим пред МС, защото тези хора не мислят за децата на България, обясни Бабикян. 

Десетки деца си взеха играчка.

20: 41 ч. - Искам да благодаря на всички, които ни подкрепихте. Не съм очаквал и съм горд, че хората не са беззвучни и безгласни букви. Искам да се обърна и към полицаите. Убеден съм, че повечето от вас са свестни хира. Моля ви, озаптявайте по-агресивните. Така, както и ние го правим, заяви от трибуната собственикът на Хиполенд.

20:39 ч. - Демонстрант е купил от Хиполенд играчки-кученца и протестът ги раздава на полицаите

20: 35 ч. - Днес данъчни и Икономическа са влезли в Хиполенд, чиито служители са тук от първия ден. И затова днес всички започнахме да купуваме играчки от Хиполенд. Купихме прасенца и ги пратихме на Иван Гешев. Днес ще обявим и друга инициатива - "Не купувайте нищо от Марешки". Не зареждайте от бензиностанциите му, обяви от трибуната Николай Хаджигенов от "Отровното трио"

20:25 ч. - Собственикът на "Хиполенд" също е на протеста. Демонстрантите носят играчки от Хиполенд

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови