Бащата на Деси на разпит днес за снимката ù с полицая от протеста

Александра Маркарян 11 декември 2013 в 07:52 10123 15

Деси Николова на протест в София.
Деси Николова на протест в София.

 

Бащата на 15-годишната Десислава Николова трябва да се яви днес в полицията за разпит заради участието на дъщеря му в антиправителствените протести в София.

Филип Николов трябва да се яви в 10 ч. в СДВР.

Преди седмица бащата на Деси получи призовка от полицай, отишъл в дома му.

Служителят на реда обяснил, че полицията е била сезирана от Държавната агенция за закрила на детето. На 25 ноември тя изпратила писмо до директора на СДВР с молба за проверка. Поводът е публикация в “Свободно слово”, в което главен герой е 15-годишната Деси.

“ДАЗД се самосезира по публикация в електронното издание “Свободно слово” със заглавие “Нов скандал! Протестна мрежа експлоатира нашите деца, къде е Агенцията за закрила на детето?”. В нея се съобщава, че в политически протест е участвала непълнолетната Деси Николова. Тук пише също, че е ималоупотреба на алкохол и забранени вещества. В писмото си до директора на СДВР молим за проучване на изнесените факти и обстоятелства и предприемане на необходимите мерки за защита правата на детето”, обясни тогава пресаташето на ДАЗД Люба Спириева пред OFFNews.

В публикацията се твърди, че дете под 16 г. се употребява в публични протести, че пуши, че употребява алкохол и че от Протестна мрежа злоупотребяват с него, след като са му дали алкохол.

Спириева бе категорична, че ако има разрешение на родител за участието на 15-годишната Деси в протестите, няма да има никакви негативни последствия. Ако няма, било възможно да се предприемат действия срещу “Протестна мрежа” по Закона за закрила на детето. Дали и какво ще се предприеме обаче щяло да се реши след отговора от СДВР до ДАЗД.

Много добре знам, че Деси ходи на протести, каза пред OFFNews баща й Филип Николов. Даже ходим заедно, а аз винаги съм в първите редици, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!