Защо управляващите мълчат изградена ли е системата за охрана на границата, пита Красимир Янков

OFFNews 14 февруари 2018 в 15:39 4387 0

Защо управляващите мълчат изградена ли е системата за охрана на границата, пита Красимир Янков

Случайното залавяне и късното оповестяване от преди месец на информацията за 27 нелегални емигранти, преминали в нарушение границата на България, сред които и установеният издирван терорист и боец от Ислямска държава Науфал Захри, показват, че превенцията и охраната на държавата, не e на необходимото ниво, смята депутатът от БСП Красимир Янков.

Той постави въпроса защо управляващите мълчат и не отговарят до къде стигна изграждането на интегрираната система за охрана на границата.

Според Янков заедно с бежанският поток в България ще преминават и много бойци, които ще са транзитно преминаващи или ще искат да останат в страната. Вместо обаче да се използват осигурените от ЕС средства и да се изгражда защитната система, в програмата на правителството, се вижда увеличаване на „живата сила“ и то с включването допълнително на военнослужещи по границата.

„Със забавяното на изграждане на интегрираната система свързана със сензори, термокамери, мобилни постове оборудвани с високо проходима техника, стационарни постове с изградена комуникация, не осигурява надеждна защита на държавната ни граница“, коментира депутатът.

По думите му стратегията ни за национална сигурност, която беше предложена от правителството, се нуждае от промени, които да бъдат насочени към новите предизвикателства и заплахи пред сигурността на България и в качеството ни на външна граница на ЕС.

„Промени в тази стратегия и възприемането им от правителството, ще бъде показател доколко управляващите са ангажирани със сигурността на страната с оглед променената среда за сигурност и заплахи“, заяви Красимир Янков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови