Заплатите скачат, но няма кой да работи 'за тези пари' (стенограма)

OFFNews 16 февруари 2018 в 09:25 19728 13

Заплатите скачат, но няма кой да работи

Заплатите в страната бележат ръст, но в същото време правителството отчита, че трудно открива специалисти, тъй като предлаганото заплащане не е добро.

Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството. На него финансовият министър Владислав Горанов отчита част от дейностите по националната стратегия за повишаване на събираемостта. Според него стратегията дава резултат, тъй като в началото на годината е отчетен ръст на приходите от ДДС със 17 процента. В същото време има и ръст в доходите - за месец декември средният доход за страната 1123 лева.

Според Горанов средната заплата в София е 1500 лв. и смята, че до края на мандата на правителството този ръст може да бъде достигнат за цялата страна, а премиерът Борисов коментира: 

Днес, Валери, кой е вярвал, че 1123 лева ще е средната работна заплата, в София е 1500 лева, а колко беше? Това означава, че има заплати от четири, пет, шест хиляди лева.

В същото време става ясно, че администрацията страда от липсата на добре платени IT-специалисти, от които до голяма степен зависи завдижването на електронното управление. 

Вицепремиерът Томислав Дончев заявява на колегите си, че трябва да има отговорни, ако не бъдат постигнати целите на електронното управление. 

Колкото за успешното приключване на процесите, са необходими много неща, в това число информационно осигуряване, адекватен ІТ отдел, специалист по бизнес процесите.., коментира Дончев. 

Финансовият министър Горанов предлага в Информационно обслужване да бъде създаден "мобилен екип" от специалисти, които да решават проблемите по електронното управление в отделните министерства. Външният министър Захариева одобрява идеята, тъй като "няма специалисти, които да дойдат за тези пари да работят".

И да дойдат или са недостатъчно квалифицирани, или са с друга цел там, поне при мен, заключава Захариева.

Според Томисрав Дончев в администрацията няма интерес за работа по проекти, свързани с електронното управление. Така например по проект за централизирано счетоводно обслужване са се включили само здравното и земеделското министерство.

Стенограма:

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Уважаеми господин премиер, с решението се удължава срокът на прилагане на Единната национална стратегия за повишаване събираемостта на приходите и справянето със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на законодателството. Предлагам за одобрение и План за действие към нея за настоящата година.

Проектът беше разработен през 2015 г. във връзка с получени специфични препоръки за страната ни в областта на данъчното облагане, които касаят две основни предизвикателства – високи разходи, свързани с изпълнението на данъчните задължения, и липса на цялостна и широкообхватна стратегия за спазване на данъчното законодателство. Основната цел, която беше заложена, е да се подобри спазването на законодателството, да се защити фискалната стабилност на страната и да се осигури равнопоставеност и конкурентоспособност на всички икономически субекти. Стратегията съдържа мерки и дейности, които да доведат до увеличаване на приходите от данъци, осигурителни вноски и такси чрез по-висока ефективност при тяхното администриране и предотвратяване възможността за укриването им, както и чрез стимулиране доброволното изпълнение.

Във връзка със заложеното задължение за ежегодно отчитане изпълнението на стратегията, до момента са изготвени и одобрени от Министерския съвет два доклада – за 2015 и 2016 година. Докладът за степента на изпълнение на мерките за 2017 г. е в процес на подготовка и ще бъде финализиран до края на месец март тази година.

Със стратегията се въведе много добра практика на единен междуинституционален подход за координиране и тясно оперативно сътрудничество между компетентните национални институции в областта на приходите. Разработи се система от индикатори за мониторинг и оценка, които са с конкретни срокове за изпълнение на отговорните институции.

Със специфична препоръка на Съвета от юли 2017 г. се препоръчва страната ни да продължи да подобрява събирането на данъци и спазване на данъчното законодателство, включително чрез цялостен пакет от мерки за периода след 2017 г. Предвид тези препоръки и отчетените до момента положителни резултати от прилагането на мерките към стратегията, предлагам правителството да удължи с още една година действието на този стратегически документ и да одобри План за действие с конкретни мерки за осъществяване през 2018 г.

Безспорно стратегията дава резултат, който се вижда по две направления.

Първо, в началото на годината, на 2018 г., забелязваме номинален ръст на приходите от косвени данъци, в случая от ДДС, с близо 17 процента номинално нарастване спрямо същия период на миналата година, което е един доста изпреварващ ръст и е добра новина за развитието на икономиката.

Виждат се и данните за доходите – за месец декември националната статистика изведе среден доход за страната 1123 лева, което е с около 10 процента номинален ръст на годишна база. Това, което поехме като прогноза и ангажимент, че в рамките на този управленски мандат средната заплата може да достигне 1500 лева изглежда съвсем реалистично на фона на данните, които…

Страница на статията : 010203
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

13

aviatora

21.02 2018 в 08:14

Мутренското управление може до докара хората само пари за погребение да си събират.

17439

8

мнение от IP

16.02 2018 в 14:51

Това заседание ли е или пиар акция?

17156

5

aviatora

16.02 2018 в 12:28

Новина от последните минути:
Над 70% от дохода ни отива за храна, сметки и осигуровки. Харчим и от спестяванията си.
Този на глупци ли прави целия ни народ?!

15256

4

mendi

16.02 2018 в 10:04

Сигурно е говорил за депутатските заплати, нали пак ги вдигнаха а депутатите все така НИЩО не работят, освен да се лаят по телевизиите де.