Законът за здравето мина на първо четене. БСП: Извънредното остава, само няма да му викаме така

OFFNews 08 май 2020 в 13:11 4852 2

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето, които регламентират мерките, които ще са в сила след отпадането на извънредното положение у нас на 13 май. Новите текстове бяха подкрепени от 125 депутати от управляващото мнозинство, а БСП се въздържаха.

Срокът за предложения за второ четене ще бъде е съкратен - до неделя следобед. В понеделник ще е разглеждането на законопроекта в комисията по правни въпроси, а във вторник депутатите ще се съберат, за да гласуват окончателните текстове. 

Като цяло дебатът в зала премина без остри политически препирни и премина сравнително миролюбиво.

От основната опозиционна партия БСП възразиха на няколко пъти, че парламентарната здравна комисия не е взела отношение по промените в закона.

Левицата не приема цялата отговорност да се постави върху здравния министър и държавния санитарен инспектор. Не може Министерският съвет да избяга от своята отговорност изтъкна доктор Георги Михайлов.

В тази посока от Столетницата обявиха, че ще внесат предложения за второ четене. 

Според Крум Зарков от БСП управляващите предлагали закон, който да каже, че извънредното положение отпада, но всъщност продължава. Нещата вървят на самотек, каза той.

Лидерът на червената партия Корнелия Нинова пък поиска отчет за досегашните мерки, за да се установи основата, на която да се вземат следващи решения, Тя настоя и за ясен план какво какво ще се прави оттук нататък. Освен това председателят на Столетницата поиска да се създаде анкетна комисия за контрол върху изразходването на средства за борба с коронавирус пандемията.

От другите опозиционни партии бяха много по-лаконични. От ДПС обясниха, че подкрепят мерките, "Воля" видя недомислици в закона, но пак щели да го подкрепят. 

Малкият партньор в управлението ВМРО пък се притесни, че мерките явно не работят в домовете за възрастни хора.

Изминаха два много трудни месеца за целия свят - много хора загубиха живота си, работата си, много хора ще продължат да понасят несгодите от ситуацията заради коронавируса, заяви народният представител от ГЕРБ Александър Ненков.

Според него по време на дебата от парламентарната трибуна са прозвучали неща, с които не би могъл да се съгласи. Такива били възраженията срещу икономическите мерки на кабинета и тезата, че правителството ням 

Чуха се някои неща, с които не мога да се съглася - едното е за икономическите мерки и тезата, че правителството няма план, каза той.

13 май не е сакрална дата за край на епидемиологичната обстановка. Това не може да бъде възможно в тази ситуация. Днешният законопроект е втори епат от започната извънредна ситуация, въпреки че той няма заглавие с "извънредност", ние все още дълго време ще се намираме в такава ситуация. Длъжни сме да сме гъвкави", добави Ненков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

08.05 2020 в 18:32

Смешно,тъжно и опасно е контрола в/у държавата да се връчи на един абсолютно некомпетентен в медицинско отношение човек.Още повече напълно зависим от още по-некомпетентен простак с маниакални наклонности....Няма да ни се размине...ако сега се отървем от корона-вируса,кой знае на какво ще попаднем след това...

12082

1

leomesi

08.05 2020 в 14:59

Голям смисъл има в това - кво ми дреме извънредно ли е или не, щом е същото?!