Военният министър: Категорично МиГ-ът не e свален или взривен

Министерството на отбраната никога не е казвало дали смъртта на Тодор Манчев е убийство или самоубийство

OFFNews 17 септември 2021 в 10:46 2719 0

Снимка Министерство на отбраната

Полетът е възстановен до последната секунда, цялата информация е снета. Потвърждават се заключенията от доклада на Военна полиция. Не е човешка грешка, загубата на пространствена ориентация е нещо специфично. Има посочена вторична причина, има неща, които е могло да бъдат направени по-добре на земята. Това заяви в "Денят започва" по БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов за данните от "черната кутия" на падналият в Черно Море на 9 юни изтребител МиГ-29 . Той не даде повече подробности за “вторичната причина”.

Заминаването на кутията за лабораторията на РСК МИГ в Русия се е забавило заради руската страна, тъй като лабораторията е секретна и е проучван екипът, който замина с кутията. В него не е имало представител на прокуратурата, защото "тя така е решила". 

"Това е извън моите правомощия - да посочвам виновни. Категорично се отрича, че самолетът е свален или е взривен. Самолетът е бил в техническа изправност. Отрича се всякаква версия за атака, ракета. Не са приключили следствените действия по случая. Главният командващ е българин, учението е българо-сръбско", допълни Георги Панайотов.

Той добави, че Българската армия се нуждае от превъоръжаване - нови оръжия, самолети, хеликоптери, танкове, радари, оборудване.

Късата клечка изтеглих, каза Панайотов за инцидента в Чешнегирово на 11 май, когато американски рейнджъри нахлуха в цех на частна фирма, а той все още не е заемал поста. За инцидента бе наказан старши лейтенант Тодор Манчев от Военна полиция, който бе открит прострелян в главата на полигона Ново Село на 19 юни. Първоначалната версия на разследването на Военна прокуратура Сливен беше за самоубийство, но след есхумация Военна прокуратура София работи и по версия убийство, според информация на БНТ. Шум за инцидента вдигат от ГЕРБ, които вече използват случая в предизборната си кампания. 

Във връзка с инцидента в Чешнегирово той заяви: "Безбожие е да се напълзява трагичен инцидент със смърт на млад български военнослужещ, за да се прави партийна пропаганда. Разпространяват се безскрупулни лъжи. Това, което направи Военна полиция, след като е открила безжизненото тяло, е да обезопаси стаята, докато дойде представител на прокуратурата, след това всички следствени действия и разследвания са правени от тях, не от Военна полиция и Министерството на отбраната. Ние приемаме техните заключения, защото случаят не е под нашата юрисдикция. Министерството на отбраната никога не е казвало дали е убийство или самоубийство".

"Министерството на отбраната никога не е казвало дали е убийство или самоубийство, защото ние не можем да го кажем. Сега прокуратурата започва да работи по друга версия, очевидно има защо да го правят. Има факти, които ги насочват натам. Няма да скрия, че имах информация за обстоятелства и факти, които сочат в друга посока", каза Панайотов и уточни, че те са посочени в писмо до него от родителите на старши лейтенант Тодор Манчев. Те са изразили притеснение, че най-вероятно смъртта му не е самоубийство.

Хронология за инцидента

Панайотов разказа и хронология за действията, предприети от него и Министерството на отбраната. След като инцидентът в Чешнегирово бе оповестен в медиите дни по-късно новият служебен министър е разпоредил проверка. Тя е направена от регионалната служба на Военна полиция в Пловдив за 2 дни. В доклада  за виновни са посочени ст. лейт. Манчев и началникът му майор Механджийски и са наказани със забележка. Панайотов е изпратил още една проверка от Инспектората на министерството на отбраната. Министърът каза, че се е запознал с проверката на инспектората най-подробно. От нея станало ясно, че в регионалната служба има огромни проблеми. "Лейтенантът е написал показания, в които много ясно казва мнението и позицията си. Няма как да ви представя тези показания, тъй като са част от следствието. Аз не се съгласих с предложенията за действие на инспектората. Предложиха ми да накажа едни старшини, аз не намерих тяхна вина. Освен това ми беше предложено повече да не ги наказвам (Механджийски и Манчев бел. ред). Аз се възмутих, че лейт. Манчев е сложен на една плоскост с Механджийски. Старши лейтенантът си беше свършил работата, а майорът не. Поради това на 16 юли аз освободих от военна служба както директора на регионална служба Пловдив, така и майор Механджийски, които са преките командири, а не съм отменил наказанието, тъй като дори министърът на отбраната не може да отмени наказание наложено от прекия му ръководител. Наказанието беше отменено, след като беше сменен ръководителят на регионалната служба", разказа Панайотов

"На територията на Афганистан все още има хора, които са работили за България и трябва да бъдат евакуирани, около 15-20 души", каза още Георги Панайотов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови