ВМРО и НФСБ с подкрепа към ГЕРБ за свикване на ВНС

OFFNews 25 август 2020 в 12:07 4589 2

Имаме принципна подкрепа от ВМРО да вървим към процедура по свикване на Велико Народно събрание и от там към процедура за изработване на нова Конституция.

Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в изявление след края на започналите консултации в парламента. 

Внесеният от ГЕРБ проект за конституция не е окончателен и дори в момента търпи редакции. Най-вероятно ще се стигне до разбирателство между ВМРО и ГЕРБ за внасяне на проект за нова конституция и решение за свикване на ВНС, стана ясно и от думите на Искрен Веселинов от ВМРО. 

Ние ще чуем и всички предложения от парламентарните групи, с които се срещаме днес и политическите партии и независими депутати. След разговора ни с ВМРО приехме тяхното намерение и предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава и да се гарантира нейното национално единство, каза още Дариткова. 

„Не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание, има много неща, които са свързани с идеологически виждания на ВМРО, които за нас са важни да намерят място в Конституцията. Постигнахме съгласие, че е недопустимо да отпадне преамбюла на Конституцията – единственото място, на което
се говори за националното единство“, посочи Искрен Веселинов. Той подчерта, че ще обсъждат предложенията им за брака, задължителното образование до 16 г. и военната служба. 

НФСБ подкрепят предложението за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция, стана ясно след консултациите с ГЕРБ. „Радвам се, че бяха изключително конструктивни разговорите. Колегите заявиха, че имат волята да подкрепят нашето предложение за събиране на 120 подписа за стартиране на процедура за ВНС и нова Конституция", обяви след срещата председателят на НС Цвета Караянчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови