Властта увеличи заплати в образованието, НОИ, НСИ и агенцията за бежанците

OFFNews 02 септември 2020 в 14:27 4490 0

Служителите в регионалните управления на образованието ще получават с 15% по-високи заплати от 1 август, реши правителството на заседанието си днес. 

Министерският съвет прие да бъдат увеличени разходите за персонал на регионалните управления по образованието за 2020 г. с 878 900 лв. Общата численост на служителите в 28-те регионални управления на образованието е 612 души.
С решението се цели привличане и оставане на служители, които имат пряко отношение към организацията и контрола на учебния процес в условията на епидемичната криза, както и повишаване на мотивацията им.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи за персонал по бюджета на Националния статистически институт (НСИ) за 2020 година. Те са част от одобрените от правителството нови социално- икономически мерки в отговор на епидемичната криза за администрации, натоварени с извършване на дейности в условията на пандемия и последствия от COVID-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“.

Основна задача на над 500 души, работещи в Териториалните статистически бюра, е събирането и обработването на статистическа информация. Служителите са длъжни, в съответствие с изискванията на европейското законодателство в определените срокове да осъществяват анкетните изследвания, независимо от ограниченията, които се налагат от епидемичната обстановка. Провеждането на анкети и интервюта в условията на COVID-19 предполага постоянен контакт с външни лица, като по време на епидемията мерките, които могат да се приложат от други работодатели и администрации, а именно работа от вкъщи, тук са неприложими. 

Правителството отпусна  5 503 000 лв. на Националния осигурителен институт (НОИ). Средствата ще се използват за увеличаване с до 30 на сто на индивидуалните основни месечни работни заплати на служителите на НОИ, ангажирани с дейности за превенция разпространението на коронавирус COVID-19 и ограничаване на последствията от пандемията. 

С друго правителствено постановление се отпускат допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 518 661 лв. Средствата ще бъдат отразени по бюджетна програма „Убежище и бежанци“, с цел осигуряване на средства за повишение на разходите по показател „Персонал“ на Държавна агенция за бежанците. Повишаването на възнагражденията и полагащите се осигурителни плащания за сметка на работодателя са част от одобрените от правителството нови социално-икономически мерки във връзка с предотвратяване на разпространението и/или ограничаване на последиците от COVID-19. Средствата за изпълнението на проекта на акт се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови