Властта събра 180 подписа за промените в Конституцията

Ивайло Анев 24 юли 2015 в 14:20 5902 10

Снимка БГНЕС

Преговарящите министри и депутати за промени в Конституцията, които ще доведат до исканата от властта съдебна реформа, успяха да съберат точно 180 подписа за новите предложения. 

Новият конституционен проект е с трите консенсусни точки - разделя се ВСС на две колегии, пряк избор на магистратската квота и усилване на правомощията на Инспектората. 

Подписите бяха внесени в деловодството на парламента от председателя на НС Цецка Цачева и представители на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни, че подписи под новите конституционни промени са положени от цялата парламентарна група на ГЕРБ, заедно с изключения Здравко Димитров, тази на Реформаторския блок, на Патриотичния фронт, ДПС, включително и Делян Пеевски.

„От БДЦ се подписаха всички без един, който отсъства и е в чужбина. От АБВ има трима депутати, които са се подписали”, поясни той и подчерта, че така са успели да съберат 180 подписа.

Групите на БСП и "Атака" категорично отказаха да участват в преговорите, подчертавайки, че при никакви условия не биха подкрепили поправката в основния закон.

Последният подпис, под номер 180, положи Димитър Делчев, който въпреки дългото бламиране на новите предложения, се съгласи на промените.  

"Съгласих се да положа 180-ия подпис, но това не означава, че ще гласуваме всичко, а трябва да бъдем убедени, че ще се върви към дълбоки реформи", допълни той.

Делчев обясни промяната в мнението си с настояване от лидера на ДБГ Меглена Кунева, която е поела ангажимент към премиера Бойко Борисов да се съберат 180 подписа за промените в основния закон.

Той обяви, че възнамерява да внесе между първо и второ четене всички останали предложение от първия конституционен проект, които отпаднаха при преговорите между ГЕРБ, РБ, ДПС и АБВ тази седмица.

По отношение на сроковете Цачева обясни, че според самия основен закон най-рано обсъждане на изменения може да започне един месец след внасянето на законопроекта.

„Няма пречка комисията във времето от 24 август нататък да започне дебатите за Конституцията", категорична беше тя.

По-рано днес вицепремиерът по коалиционна политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова каза, че най-вероятно в началото на септември ще бъде гласуването, за да не се прекъсва ваканцията и да има необходимия брой депутати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!