Владислав Горанов: Кабинетът поема 60% от заплатите, ще преосмисли големите проекти, в т.ч. и военни

Парите за част от мерките ще дойдат от съществуващи оперативни програми

OFFNews 15 март 2020 в 17:11 16615 1

Правителството предприема драстични финансови мерки за справяне с щетите от извънредното положение заради коронавируса. Това стана ясно след заседанието на кабинета и оперативния щаб.

Финансовият министър Владислав Горанов се обърна към бизнеса и го призова да не уволнява работници, защото правителството ще поеме 60% от заплатите на ангажираните в търговията.

„Чуват се много гласове от страна на представители на бизнеса за възможните мерки от страна на правителството за смекчаване на влиянето на кризата. Най-засегнати са търговските обекти, ресторантите, дискотеките и баровете. Ще предложим няколко бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение. Те биха могли да смекчат натиска върху засегнатите бизнеси. С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа", заяви финансовия министър.

Той обясни, че предложат удължаване на сроковете за плащане на данъци. „Ще предложим две краткосрочни мерки – удължаване на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. Предлагаме този срок да бъде удължен до средата на годината – 30 юни. Ще предложим и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на място", каза още Горанов.

„Ще си преоценим приоритетите за големи инвестиционни проекти, включително и тези за въоръжените сили“, допълни Горанов.

Финансист №1 каза, че днес се е провела първа среща между представителите на отделни политически партии във връзка с кризата. Някои от тях обаче пропуснали срещата. Утре при министъра на икономиката Емил Караниколов ще заседава Икономическият съвет, в който са включени и представители на работодателите. "Добрата новина е, че имаме резерви, които при една стагнация могат да бъдат изчерпани. Коментирахме всички проекти, които са по-дългосрочни и могат да изчакат. Това, което искам да предложа, е тези, които са засегнати и имат намерение да съкращават служители - да не го правят, а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта”, посочи Горанов.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че мерките, които премиерът Борисов обяви по-рано за 1000 лв. над заплатите на медицинските работници, ще бъдат за осъществени по съществуващите оперативни програми. Така националният бюджет ще бъде с по-малко натоварване.

Той обяви, че ще се създаде логистично-координационен център към Националния оперативен щаб. Негов ръководител ще бъде комисар Николай Николов.

„Основната задача ще бъде да се подпомогнат усилията по поръчване, получаване и разпределение на необходимите нужди. Ще стане по-видима дейността на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Утре ще разпределим първите задачи. Ще систематизираме дейността“, съобщи още Дончев.

Логистично-координационният център ще има за цел да обезпечи по най-бърз начин заявяването и произвеждането на необходимите количества защитни механизми, обясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. И допълни, че по линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат заделени 20 млн. лв., които ще бъдат изразходвани приоритетно за допълнително възнаграждение на персонала на първа линия в лечебните заведения – лекари, медицински сестри, санитари, служители на регионалните здравни инспекции и служители на центрове за спешна медицинска помощ. Допълнителното възнаграждение ще бъде в размер на по 1000 лева месечно. Средствата по оперативната програма ще се използват и за осигуряване на безопасни условия на труд, подобряване на работната среда, оборудване, обзавеждане, консумативи, транспорт. Ще бъдат създадени и мерки за преодоляване на стреса на служителите.

В рамките на следващите три дни допълнителни 20 млн. лева от ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат на разположение на общините, за да подкрепят и разширят обхвата на съществуващата в момента патронажна мрежа. Към момента тази мрежа обхваща около 43 000 потребители. Ще може да се разшири и към хора с увреждания, и към хора под карантина.

„България е коридор между Европа и Близкия изток, така че ние ще гарантираме нормалното преминаване на стоки през нашите граници. Камионите ще бъдат групирани и ескортирани. Целта е за определен период те да напуснат пределите на страната ни. Става въпрос за транзитния трафик. При необходимост и желание ще зареждат на конкретно определени места. Няма български камиони на словенско-италианската граница. На този етап нямаме камиони в Италия. Транзитът през Сърбия е осигурен”, обясни министърът на транспорта Росен Желязков.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че ще има предложение за спиране на всички процесуални срокове, започнали преди обявяването на извънредното положение до неговото приключване по висящите съдебни и административни производства, освен тези по наказателните производства.

„Да се прекратят всички обявени процедури по публична продан и във владение, обявени от държавните съдебни изпълнители и частните съдебни изпълнители. Ограничават се нотариалните удостоверявания до спешните и неотложни заверки. В затворите са забранени всички посещения и извеждането на лишените от свобода на обекти извън местата за лишаване от свобода“, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови