Вера Йоурова: ЕК следи протестите в България, рано е да кажем кога ще отпадне мониторингът

Комисията ще представи доклад за върховенството на закона на 23 септември, оценката за медийната среда е негативна

Мая Младенова 10 септември 2020 в 10:04 10142 0

Изслушване на зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова се проведе тази сутрин днес в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в Европейския парламент.

Йоурова представи състоянието на т.нар. Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) - европейският мониторинг на правосъдието и вътрешния ред у нас.

Заседанието на комисията бе излъчено наживо. В него не участваха представители на българските власти, а само евродепутати. В залата бяха и български евродепутати.

"Комисията продължава да следи отблизо политическата ситуация и протестите в България. Ние винаги сме се застъпвали за правото на мирни протести", започва изложението си Йоурова.

"Конституционните промени трябва да са обект на широк дебат, за да се постигнат консенсус и механизми за проверка и възпиране, и да се вземат предвид препоръките на Венецианската комисия", каза още тя.

Би било преждевременно да ви дам дата за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка, посочи еврокомисар Йоурова. Тя припомни, че предстои решение на Европейския съвет. В експозето си тя наблегна на това, че макар в доклада от октомври 2019 г. за напредъка на страната ни по механизма да са отчетени много стъпки в правилна посока, престои да се види как те ще бъдат приложени на практика. Основните проблеми продължават да са корупцията по високите етажи, независимостта на съдебната власт и отчетността на главния прокурор, подчерта Вера Йоурова.

Новият доклад за върховенството на закона дава негативна оценка на медийната среда

На 23 септември ЕК ще представи доклад за върховенството на закона в държавите членки, който е различен от механизма и който ще включва и наблюдение върху съдебната система и медийната среда. Той е унисон с новата политика на ЕС да обвързва европейските фондове с върховенството на закона в страните членки.

"Мисля, че трябва да се приеме обвързване на финансирането с условията за функционирането на върховенството на закона. Средства трябва да се предоставят на онези държави, където функционира върховенството на закона", посочи зам.-председателят на ЕК. Тя разкри, че в този доклад оценката за свободата на медиите в България не е положителна. Единствената положителна оценка е за условията за работа на журналистите, но е отрицателна за натиска върху тях, коментира Вера Йоурова. По думите ѝ върху медийната част на доклада са работили два екипа от чуждестранни институти.

Кое е недовършено - посочи тя и изброи отново акцентите: Първо, реформи по отношение на борбата срещу корупция. Процедури за отговорността и отчетността на главния прокурор, в т.ч. съдебната независимост - по препоръките на Венецианската комисия. Възможности за мерки срещу прокурори при наказателни действия. Препоръчва се още специален прокурор, който да извършва разследвания на главния прокурор и неговите заместници.

Евродепутатът Елена Йончева (Европейски социалисти и демократи) попита Йоурова дали ЕК готви нов доклад за напредъка на България по механизма и ако да, кога ще бъде представен той. Тя попита и дали Комисията готви конкретни действия по отношение на България във връзка с политическата криза у нас. "Нека Европейската комисия определи кое ѝ е по-скъпо – българската демокрация или г-н Борисов“, попита Йончева.

От групата на "Зелените" подчертаха, че ситуацията в България бележи регрес и затова не е препоръчително да се слага край на МСП.

Евродепутат от Европейските консерватори и реформатори, който обяви, че замества Ангел Джамбазки, коментира, че България прилага препоръките на ЕК по Механизма и той трябва да бъде прекратен. Според него има двоен стандарт от страна на ЕК. И в Испания има блокаж на съдебната система – неща, които се казват за България, могат да се кажат и за Испания. Комисията не бива да се намесва във вътрешните работи, а да следи за изпълнение на договорите, добави евродепутатът.

Или сте напълно некомпетентни, или сте подчинени на Борисов, заяви Клер Дейли от Групата на европейската обединена левица – Северна зелена левица.

Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) взе думата дистанционно: ЕК ясно заяви, че България ясно е изпълнила поетите ангажименти за отпадане на механизма. Надявам се, комисията не прилага двойни стандарти по отношение на България. Със или без механизъм, реформите в България продължават. Като такива той посочи предлаганите промени в конституцията.

Илхан Кючюк (ДПС/Обнови Европа) се обяви срещу промени в българската конституция. Според него това няма да подобри обществения договор. Не е дошъл моментът, трябва много спокойна среда, с консултация на Венецианската комисия и нашите партньори за голямо и радикално преобразуване на обществения ред в страната, заяви той.

Поради технически проблем евродепутатката от ЕНП Моника Холмайер не успя да се включи с изказване.

Категорично отхвърлям оценката, че съм съучастничка на г-н Борисов. Аз си върша работата напълно честно и прозрачно, завърши Вера Йоурова.

България във фокуса и на темата с медийната свобода

Заседанието на комисията започва с дебат по темата за свободата на медиите, посветена на ситуацията в различни европейски държави. Докладчик по темата бе полякинята Магдалена Адамович, а един от докладчиците в сянка – българският евродепутат Елена Йончева.

Йончева се застъпи за общоевропейска политика за свобода на медиите и подчерта, че има голяма разлика между състоянието на медийната свобода в различните държави – Финландия например е на второ място, докато България е на 111-то.

Йончева предложи три насоки за изменение: механизъм за наблюдение върху медиите - извън новия механизъм за върховенство на о; подсилване на разследващата журналистика; финансова помощ на разследващите журналисти; ефикасни механизми за недопускане на монополизиране на медии и липса на прозрачност.

За 111-тото място на България в класацията на „Репортери без граници“ спомена и друг от докладчиците – Рамона Стругариу (Румъния/Renew Europe Group). Тя изброи посегателствата над журналисти – арести, побой, счупена техника – по време на антиправителствените протести миналата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови