Вътрешният министър поиска главата на главния секретар на МВР

OFFNews 22 февруари 2017 в 11:53 5761 4

Вътрешният министър поиска главата на главния секретар на МВР

Правителството ще предложи на президента Румен Радев да издаде указ за отстраняването на главния секретар на МВР Георги Костов. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Пламен Узунов след заседанието на правителството в сряда.

Причината за искането беше формулирана от Узунов като "нарушаване на политическата неутралност". Той посочи случаи с петима служители на МВР, които са напуснали системата под натиск или са били прехвърлени на по-ниски длъжности. Случаите са от периода 2015-2016 г. 

По думите на Узунов е възможно да има и други подобни случаи, но за момента има доказани данни за пет. 

Временно длъжността на главния секретар ще изпълнява заместникът му Георги Арабаджиев.

Узунов заяви, че няма да предлага кандидат за поста, като ще остави това на новия вътрешен министър. 

Костов беше назначен за главен секретар на МВР на мястото на Светлозар Лазаров, който подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов, след като спорът дали той да бъде оставен или отстранен доведе до оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Тогава оставка подаде и шефът на ДАНС Владимир Писанчев.

Костов беше назначен за зам.-главен секретар на МВР в края на 2014 г., а преди това ръководеше ОДМВР-Бургас. Името му беше обсъждано като един от най-вероятните кандидати за поста на Светлозар Лазаров. Той работи в МВР от 1993 г. Бил е разузнавач в Девето РУ-София. От 1998 г. е началник група "Тежки престъпления", а от 2009 до 2010 г. - началник сектор "Криминална полиция" в Девето РУ-София. От 13 септември 2011 е директор на ОДМВР I-ва степен на ОДМВР–Благоевград. От 1 август 2014 г. е директор на ОДМВР I-ва степен на ОДМВР-Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

4

Halo

22.02 2017 в 17:21

Не си луд. Просто въз основа на рейтинговата система сайтът е превзет от "кухевчета" (терминът е по името на бившия и сегашен кандидат за депутат Антон Кутев от БСП). За по-лесно - комуноидни тролове, това е. Ако не ти пука за рейтинг, пиши си мнението и ще видиш резултата. :)
За да си наясно, на мен за няма и 24 часа ми смъкнаха рейтинга с 500. Оттук нататък ти си решаваш какво да правиш. Аз лично рядко ще пиша, но когато чета си изразявам мнението с + и - редовно. Толкова от мен.

12001

3

Севтопол

22.02 2017 в 13:00

Гледам,че в анкетата на сайта за изборите "Нова Република" и "Да,България" водят убедително.Направо са си първа и втора политическа сила.Браво! Но защо,след като профилът на вашите читатели е такъв,то профилът на коментаторите под статиите е съвсем друг??? Изглежда тези,които четат,не коментират,а тези които коментират–не четат.Меко казано съм объркан.Или може би съм луд...