Варна посреща френския президент Макрон

OFFNews 24 август 2017 в 07:37 11277 6

Френският президент Еманюел Макрон тази вечер пристига у нас за официалното си посещение, по време на което ще се срещне президента Румен Радев и Бойко Борисов.

Макрон и съпругата му ще отседнат в двореца „Евксиноград“ във Варна, съобщиха от правителствената информационна служба.

Перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа, ще бъдат сред акцентите на срещите на френския президент в България.

Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Церемонията по посрещането на президента на Френската република е от 10.00 часа пред двореца „Евксиноград“, като след нея ще се състои официалната снимка на двамата президенти и техните съпруги.

След церемонията президентите Радев и Макрон ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции. В 11.15 часа двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция за медиите.

От 11.35 часа е срещата на „четири очи“ между министър-председателя Бойко Борисов и президента Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов. Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон е от 12.45 часа.

В късния следобед министър-председателят Бойко Борисов и френският му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови