Външно предупреди да не пътуваме до Шри Ланка

OFFNews 22 април 2019 в 20:30 1908 0

Министерството на външните работи предупреди да не пътуваме со Шри Ланка заради евентуалната вероятност от нови терористични актове. 

За българите на територията на Шри Ланка министерството съветва да поддържат връзка с посолството в Делхи, с близките си и да изчакат ситуацията да се нормализира.

По информация на българското посолство в Делхи министър-председателят на Шри Ланка Ранил Викремесингхе е посъветвал намиращите се в страната туристи да останат, но е препоръчал тези, на които тепърва предстои да посетят страната, да изчакат няколко дни, тъй като все още не всички терористи са разкрити.

Той е посочил, че са идентифицирани 30 терористи, 9 атентатори камикадзе, но се предполага, че те са общо 50 и са възможни още самоубийствени атентати.

Сред идентифицираните до момента чуждестранни граждани, жертви на бомбените експлозии в Шри Ланка на 21 април няма български граждани. Няма данни и за ранени български граждани.

По данни на мисията ни в Делхи е установен контакт с над 20 български граждани, намиращи се на територията на Шри Ланка. Всички те са невредими след атентатите.

Българското посолство в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолствата на страните от ЕС в индийската столица, където се подава актуална информация от Коломбо. Посолството ни е в постоянен контакт и с хотели, и с болниците в Коломбо, където са настанени пострадали при атентатите.

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

При необходимост или при извънредна ситуация българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 , тел. в извън работно време: + 91 9910999498.

Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови