Валери Симеонов подаде оставка (видео, обновена в 20.20 ч.)

OFFNews 16 ноември 2018 в 19:30 17043 9

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка. 

За оставката на Симеонов настоява протестът на майките на деца с увреждания, който продължава вече близо 30 дни.

Протестът започна заради изказването на Симеонов за "кресливи жени" с "уж болни деца" по адрес на майките на деца с увреждания.

Под политически натиск Симеонов половинчато се извини на майките, но те отказаха да приемат извинението му и се зарекоха да протестират, докато той не подаде оставка.

Премиерът Бойко Борисов пък обяви, че не може да отстрани Симеонов, защото така ще падне правителството. 

В същото време БСП и ДПС поставиха ултиматум на управляващото мнозинство в парламента, че няма да се регистрират в Народното събрание, докато вицепремиерът не подаде оставка. Заради решението им на няколко пъти не се проведоха заседания. 

На извънреден брифинг Симеонов потвърди, че е подал оставка, като обясни, че това е негово лично решение, което е взел следобед и го е съгласувал с коалиционните си партньори и основно с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. 

Като причини за оставката Симеонов обяви "продължаващата медийна кампания, особено в последните два дена, като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен".

Той допълни, че тази медийна кампания, от която са се възползвали и редица политически сили, вече се е прехвърлила и върху депутати от неговата партия НФСБ, като това включвало частично публикуване на изявления и вадене на думи от контекста, както според него се е случило и с думите му по адрес на майките на деца с увреждания. 

По думите му обаче тази кампания вече "удря върху рейтинга на правителството" и става въпрос вече не за неговата личност, а за управлението на държавата, затова той не може да си позволи "да тежи като камък". 

"Не ми е детската мечта да съм вицепремиер, станах, защото така поискаха моите партньори, не ми е самоцел, не съм си и помислял, че човек може да влиза във властта, за да си вади облаги", каза още Симеонов. 

Той подчерта още, че с оставката си цели "да лиши частично протестите от тяхното основание" и след нея ще се види дали те ще продължат и с какво основание. 

Симеонов заяви, че не е приет добре от медийното пространство, защото смятал, че човек трябва да е честен в изказванията си. 

След това той изреди и постигнатото от него по времето, в което е бил вицепремиер, като сред успехите си посочи завършването на оградата по границата с Турция и обявяването ѝ за обект от национално значение, обезпечаването на решението за втори лифт в Банско и одобряването му от ЮНЕСКО, създаване на работна група за Витоша, промяна на закона за българското гражданство, ежеседмична връзка с Одеса, осигуряване на средства за ремонт за българския културен дом в Будапеща, спирането подаряване на Бузлуджа, закона за хазарта и акциите срещу шума в курортите по морето, които според него са донесли не само видими, но и "слухови успехи". Изреждането на успехите си той завърши с думите "Дай, Боже, всекиму". 

Накрая той подчерта, че борбата продължава, а "основанието за радост от моите опоненти е преждевременно".

По-късно стана ясно, че Борисов е приел оставката на Симеонов. 

В същото време майките на деца с увреждания, които протестираха и днес, посрещнаха новината за оставката с радостни възгласи и викове "Победа". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

9

Hihi1981

17.11 2018 в 10:10

А Сидеров кога???

21061

7

рамбо

16.11 2018 в 21:32

Главатаря на шайката се опитва да се закрепи на власт. Готов е зачеркне всички свои пудели, тъй като знае, че може да намери други. Симеонов си отива, но Марешки отдавна е мераклия за длъжността "златен пръст" на това управление. Тъй че радостта на протестиращите е напразна -нищо няма да се промени

11769

6

Dafack

16.11 2018 в 21:05

Дейба и цирея! Какво му е успешно на правителството?! Клонинг на останалите същите преди това. Милиционери, мутри, фитнес, курветиния, футбол и скрита цигания. Грам морал, грам наука, грам мотивация за работа, отбиване на номер и пари за клатене на крака. Това е.

6012

5

David Alfandari

16.11 2018 в 20:19

Ади ред е на дон Тиквезе да влезе в гинес , с третия си недовършен мандат .

11671

4

безпартийна

16.11 2018 в 20:17

Ще чакаме да видим поведението на Симеонов оттук нататък. Как ще действа в парламента, ако изобщо се върне там.

16193

1

SC

16.11 2018 в 19:37

Айде, стабилността си замина. Как ще живеем в предстоящата несигурност?