В Берлин Станишев призова левите за Liberté, Égalité, Fraternité

Георги Савчев 09 декември 2015 в 20:58 4292 4

Георги Савчев, специален пратеник на OFFNews в Берлин

Трябва да помогнем на хората, които са стигнали до нашите граници и бягат наистина от война, не можем да го отречем - те спасяват живота си, живота на своите деца. Това обаче не е достатъчно - трябва да се помогне и на страните, в които в момента има голям брой бежанци - Турция, Ливан, Йордания. 

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на международна конференция в Берлин в навечерието на конгреса на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Характерна черта за социалистите и социалдемократите е постоянно да се критикуваме. А имаме всички причини да сме уверени в силите си. Съвременната европейска цивилизация се гради на три принципа: свобода, равенство, братство. Днес в Европа разочарованието се дължи на това, че тези принципи не се спазват. Мисията на социалистите е да възродят съдържанието на тези думи и тяхното приложение, каза Станишев на форума.

Трябва ни повече Европа, не по-малко Европа. Не вярвам, че Европа е малка и слаба - това са 500 милиона души, в които има тази вътрешна солидарност - в главите ни, в сърцата ни, заяви президентът на ПЕС в централата на германските социалдемократи.

ГСДП са ключова партия за нашето политическо семейство. ГСДП има специален принос за партиите от Централна и Източна Европа, и за БСП, коментира Станишев пред OFFNews.bg.

От 9 до 12 декември Германската социалдемократическа партия, най-голямата партия - член на ПЕС, провежда своя конгрес в Берлин.

Конгресът стартира с международна конференция, посветена на предизвикателствата пред Европа. В нея взеха участие президентът на ПЕС Сергей Станишев, Мартин Шулц, лидерът на парламентарната група на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела, външният министър на Германия Франк-Валтер Щанмайер, бившият президент на Бразилия Лула де Силва.

Младите не искат само работа, те искат и мечти. Левите трябва да измислят новата утопия, новата мечта, която да вдъхва надежда, каза Лула де Силва. 

Не обвинявайте бедните, които бягат от терор, насилие, изтезания, които бягат от войната, призова на форума председателят на ЕП Мартин Шулц.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews