В армията ще се влиза до 40 години вместо до 28

Георги А. Ангелов 04 март 2020 в 15:40 4946 2

Снимка Министерство на отбраната

Пределната възраст за влизане в армията се повишава на 40 години. Това реши на първо четене парламентът, като одобри промени в закона за отбраната предложени от Министерския съвет. Правителството смята, че така ще се намали недостига на хора в армията. Незаетите места, т.нар. недокомплект, в армията са около 5000.

В момента кандидатите за войнишки и матроски длъжности следва да са максимум на 28 години, за сержантски (старшински) – на 33, а за офицерски – 40. Предложението на Министерския съвет е таванът за кандидатите да е еднакъв – 40 години.

Освен това, пак на първо четене, беше увеличен срока до който могат да служат военните, след като придобият право на пенсия. В масовия случай те ще могат да останат в системата до три години, а хабилитираните (доценти и професори) - до пет. Така войниците и матросите ще могат да служат, докато навършат 49 години, а генералите и адмиралите - до 65 години. Това ще става по предложение на министъра. По данни на Министерството на отбраната в момента в армията има около 1500 души, които са се пенсионирали, но продължават да служат.

Поправките бяха подкрепени от управляващите партии ГЕРБ и "Обединени патриоти". По време на дебатите БСП и ДПС обявиха, че ще се въздържат.

Депутатът от БСП Кольо Милев, който е генерал от резерва заяви, че застаряването на армията ще стане необратим процес и ще изисква впоследствие крути решения, нови промени в плана за развитие на въоръжените сили до 2032 г., които ще се приемат негативно от военнослужещите и обществото като цяло. Според него ще задълбочат противоречията между млади и стари, между хора на високи длъжности, получили право на пенсии и на такива, на които се увеличава възрастта за пенсиониране. “Изгубилите надежда ще продължават да напускат армията и некомплекта ще се увеличава", каза ген. Милев.

На първо четене измененията минаха със 102 гласа "за", 1 "против" и 52 "въздържал се".

Депутатите съкратиха на 5 дни възможността да се предлагат промени на второ четене и така промените ще станат факт до две седмици.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

2

Georgi Gracata

04.03 2020 в 19:25

Вземе пенсионери,че те нито много ядът,а НОИ ще облекчите.

15509

1

Бухльо

04.03 2020 в 18:24

То скоро най-младите войници ще са на 40 :)