Условията на ''Промяната продължава'': ДПС да скъса с Пеевски, а ГЕРБ да не подкрепят Гешев

OFFNews 27 септември 2021 в 18:59 4939 2

Условието на "Продължаваме промяната" към ГЕРБ и ДПС, за да водят разговори за евентуално следизборно управление са такива, че са почти неизпълними: ДПС да скъса с Пеевски, а ГЕРБ да подкрепи смяната на главния прокурор Иван Гешев. Това каза в интервю за Би Ти Ви съучредителят на формацията и доскорошен служебен министър Кирил Петков. Попитан дали "отваря врата към ГЕРБ и ДПС" като не изключва следизборни разговори с тях, Петков отговори: "Даваме им критерий, който е почти невъзможен, но ако го направят - браво. Това с "извинявайте" няма да стане". ГЕРБ би следвало не само да признае за непрозрачно похарчените милиарди чрез банката за развитие и инхаус поръчките, за непрозрачните назначения, но и да се съгласи на смяната на главния прокурор и съдебна реформа, както и да приеме, че отговорните за закононарушенията ще си понесат наказанията. От ДПС се очаква да се разграничи напълно от Делян Пеевски, когото САЩ посочиха като корумпиран, вместо да "чуваме, че Байдън се е объркал". "Първото нещо е те да кажат "Делян Пеевски е символ на корупцията и от всички връзки с него се отричаме - това е първа промяна, но не единствена", каза Петков.

Най-големият ни мотив да подкрепим Румен Радев е фактът, че за четири месеца той никога не ни се обади, за да ни каже - не правете това, назначете този човек. Мисля, че Асен Василев е първият финансов министър, който сам имаше свободата да си назначи шеф на НАП. Единственото думи, които чувахме от президента бяха - браво за смелостта, заяви Петков за подкрепата на новата формация към кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат. 

Петков добави, че атаките срещу шефа на НАП Румен Спецов са "защото той си е позволил да направи проверки, където никой преди това не си е бил и помислил да прави". 

"Това е и причината НАП да има толкова добри резултати за последните месеци. Очаквам, че съвсем скоро атаките срещу него отново ще се засилят", каза още Петков. 

Относно участниците в листите на "Продължаваме промяната", той обясни, че ще бъдат кандидати до 35 годишна възраст, от цялата страна и които заедно с Асен Василев познават лично: "Няма да сложим нито 1 човек в листите без да познаваме лично".

Петков каза още, че с Василев вече познават лично водачите на листите си.

"За нас тези хора са се доказали като почтени и ние гарантираме за тях. Мога да дам за пример г-н Николай Събев, шефът на "ЕКОНТ". Аз го познавам отпреди заради бизнеса, който имам. Но той дойде в Министерството на икономиката и ми показа къде се случва икономическата активност в България, на база на пратките, които изпраща", каза той и добави: 

"Друго, което много ми хареса, е, че той е изключително запознат с транспорта в България и има визия за развитието на този бранш. Когато ми сподели тази визия, аз си казах, че ако това е бъдещият ни транспортен министър, ще е чудесно. Да, сега казвам - ако имаме възможност да номинираме министър, г-н Събев ще е нашето предложение за транспортен министър". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!