Управляващото мнозинство преодоля ветото на президента за тайните арести

OFFNews 16 януари 2019 в 15:12 4119 1

Народното събрание преодоля ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Наказателния кодекс, с които се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице, както и задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа.

Парламентът прие текстовете с 137 гласа "за" и 43 "против". Единствено парламентарната група на БСП гласува срещу предложените промени.

Според депутата от левицата Филип Попов с въвеждането на "тайни арести" управляващото мнозинство връща държавата във времена, когато полицията е прибирила хора от улицата, а за близките им те са били изчезнали. Той посочи още, че отмяната на правото на уведомяването на близки на задържани за 48 часа противоречи на международни директиви.

"Не е въведен обективен критерий за тежестта на предполагаемото престъпление и отваряте вратата за произвол. Разследващият орган по свое усмотрение ще може да задържа и да не уведомява близките", заяви Попов. "Няма да натриете носа на президента, преодолявайки ветото, а ще натриете носа на Наказателния кодекс, на българските граждани и на тези, които ще усетят репресивния орган на държавата върху гърба си", добави той.

Според шефът на парламентарната правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов опозицията обърща президентското вето в политическо говорене и плашене на хора. "В рамките на последните три седмици си поставих за цел да обсъдя този проблем, този въпрос, това вето с възможно най-изтъкнатите реномирани наказателно-правници в българската правна наука и правоприлагане“, заяви Кирилов и добави, че е бил убеден в правотата си.

През декември миналата година президентът Румен Радев наложи вето на измененията в Наказателния кодекс, които предвиждат задържане на лица до 48 часа без да бъдат уведомявани близките му. С тях се дава възможност властите да не уведомяват родителите на задържани за 24 часа деца.

"Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа. Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага", посочи тогава държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

1

red-army

16.01 2019 в 19:24

Комунистическата конституция пак ни изигра зла шега.....ми като има вето от президентап оне да има и изискване за 2/3 мнозинство.......сега какво се получава - игра на пинг понг. Президентина става един смешен палячо, дето бави мракобесието и припечелва по некой глас за бъдещата си партия.......резил.

Трябва това вето да се махне и да има само възможност да сезира конституционния съд един вариант. Друг вариант е да се иска по-голямо мнозинство след вето 2/3, 3/5, 7/12 или 8/15 ако искат....