Управляващите видяха какво са направили с Изборния кодекс и внесоха нови промени

OFFNews 26 май 2016 в 13:00 9636 14

Снимка БГНЕС, Архив

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов

В деня, в който бяха обнародвани промените в Изборния кодекс, управляващите внесоха предложение за нови, с които да променят приетите от самите тях текстове за гласуването в чужбина.

Текстовете са били внесени в деловодството на Народното събрание около 10:20 часа тази сутрин. Те са подписани от 47 депутати - от управляващите ГЕРБ, РБ (без гражданската квота и ДСБ) и ПФ, както и от партия БДЦ на Христо Ковачки.

Новите предложения за гласуване зад граница важат както за страните в ЕС, така и за тези извън него. В законопроекта е предвидено отпадане на ограничението да се гласува само в посолствата и консулствата в градовете с дипломатически представителства. Необходимите заявления за отваряне на секция ще са 60, а не 100, както приеха депутатите преди ваканцията си. Няма да е нужно събиране на заявления за разкриване на секция в консулство или посолство.

Управляващите предлагат да има и таван за разкриване на секции в чужда страна - максимумът ще е 35.

Законопроектът предвижда и промяна при правилата за гласуване в страната. Предложено е населените места с повече от 350 жители да могат да си избират пряко кмет. Последните промени сложиха праг от 400 души.

Очаква се новите предложения да бъдат разгледани в парламентарните комисии следващата седмица, а по-следващата да е гласуването на първо четене в пленарна зала.

До внасянето на новите промени в изборното законодателство се стигна след протест на българи в чужбина срещу предложените от ПФ и приети от мнозинството текстове, които ограничаваха възможността за гласуване в чужбина. Президентът наложи вето, но депутатите го отхвърлиха. Междувременно, проведоха няколко срещи, на базата на които да формулират нови текстове, по-либерални от вече приетите. Именно те видяха бял свят днес чрез законопроекта, договорен между ГЕРБ, РБ и ПФ.

На въпрос дали тези промени ще зарадват българите зад граница, председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) отговори: "Смятам, че при всички положения би трябвало да докажат пред нашите сънародници извън България, че техните права няма да бъдат ограничавани и че има общо принципно решение на българската държава по отношение на гласуването".

По думите му максимумът от 35 секции в страна е напълно достатъчен и удовлетворява активността и инициативите за гласуване дори за най-големите български общности. Броят щял да е достатъчен дори в Турция, въпреки че на последните избори секциите там бяха 100 над предложения лимит.

На въпрос дали очаква президентът да сезира Конституционния съд (КС), Кирилов отговори: "Мисля, че колегите от президентството внимателно следят процедурата и развитието на законодателната инициатива. Така че аз също очаквам позиция от президентството, като се надявам тя да бъде по-положителна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

14

Ще промените, ще промените, а после и на колене ще ни молите да гласуваме, защото вече статистиките говорят, че 40% от учениците в началните училища имат майчин език не български.
Представете си след 10-15 години какво ще е.....

13301

12

Николай Петров

26.05 2016 в 21:52

Единственото правилно решение е:
Ако не си регистриран данъкоплатец да нямаш право на глас.
Не може орките да имат същите права с някой , който отделя от хляба на децата си за да ги издържа.

12061

10

Тукашен

26.05 2016 в 15:38

Имате конституционно право да направите ББ пожизнен, с подобни гласувания. Пази Боже:
Лондон, Баркинг СИК № 320900032
ГЕРБ - 663 гласа РБ - 120 гласа БСП - 21 ДПС - 5 гласа ПФ - 75
Лондон, Тотнъм СИК № 320900029
ГЕРБ - 488 гласа РБ - 68 гласа БСП - 21 ДПС - 4 гласа ПФ - 56

12392

8

sevsev

26.05 2016 в 14:26

Alexfield ние в България сме граждани и държим на този си статут. За това държим и на правата си. Не искам да съм ничий поданик и не искам постоянно да ми говорят за забрани.

12678

7

Alexfield

26.05 2016 в 14:10

Има един много лесен начин да се регламентират изборите от чужбина. България трябва да забрани двойното гражданство за поданиците си.

12392

6

sevsev

26.05 2016 в 13:58

Да запишат направо в закона, че от чужбина за действителни ще се смятат само гласовете за управляващите и да се приключи. Вече всички разбрахме, че целта е тази, няма какво толкова да го умуват.

63994

5

Red or Dead

26.05 2016 в 13:56

Правителството го е гласувало на 13 април, веднага е внесено в НС и разгледано от транспортната и вътрешната комисия и сега ще бъде гласувано на първо четене. Мотивите на МВР за исканата промяна са, че след като Конституционният съд отмени през 2015 г. част от текстовете в Закона за електронните съобщения, в момента има съществени пречки пред издирвателните дейности. Достъп до разговорите и трафичните данни щели да помогнат за разкриването на тежки престъпления. Формулировката на новия текст обаче е твърде обтекаема: „За издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или може да станат жертва на тежко престъпление“, пише още в. Труд.
Нали се сещате, че по ОБОСНОВАНО ПРЕДПЛОЖЕНИЕ ВСЕКИ НЕУДОБЕН НА МАФИЯТА НА ГЕРБ И КОМПАНИЯ, МОЖЕ ДА БЪДЕ РОВЕН И ПОДСЛУШВАН, ЗАЩОТО ПОТЕНЦИАЛНО ЩЕ ГО ИЗКАРАТ, ЧЕ МОЖЕ „ДА СТАНЕ ЖЕРТВА НА ТЕЖКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ“?
КОГА ЩЕ СЕ ВБЕСИШ, ЗАСПАЛО ПЛЕМЕ? КОГА ЩЕ ИЗМЕТЕШ ТАЗИ МАФИОТСКА ВЛАСТ, ЗАЕДНО СЪС СЛУГИНСКАТА И ПРОКУРАТУРА
 
X

Подкастът на OFFNews