Управляващите готвят национализация на парите за втора пенсия

OFFNews 16 декември 2014 в 08:04 15898 21

От догодина всеки работещ ще може да избира дали да внася парите си за втора пенсия в НОИ или в частен пенсионен фонд. Става въпрос за 5% от осигурителната вноска.

Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване ще бъде прокарана със Закона за бюджета за 2015 г. между първо и второ четене. Той ще бъде обсъждан и гласуван днес от порламентарната бюджетна комисия.

Това най-вероятно ще доведе до масово прехвърляне на парите от частните пенсионни фондове в НОИ или тяхната национализация.

Предвидено е само веднъж да имаме право да променяме мястото, където се осигуряваме. Младежите, които тепърва започват работа ще имат една година, за да посочат изрично, че искат 5% от вноската им да отива в частен фонд, в противен случай парите отиват в НОИ автоматично.

За втора пенсия от 2001 г. се осигуряват всички работещи, които са родени след 1960 г. Парите се събират в индивидуална сметка на всеки осигуряващ се, но заради кризата в тези сметки се натрупаха по-малко от очакваните суми.

Според синдикатите всеки трябва да може да избира, а и в частните фондове нямало достатъчно пари за добри допълнителни пенсии. Те смятат, че повечето хора ще си прехвърлят парите в НОИ.

Според Асоциацията за допълнително пенсионно осигуряване обаче хората ще оставят парите си в пенсионните фондове. Оттам припомниха, че парите в частните фондове се инвестират, от тях се печели и ще донесат повече пари на бъдещите пенсионери.

Тази теза подкрепят и икономистите. Според тях с промяната цели единствено да се запълни огромната дупка в НОИ с пари отвън.

От "Реформаторския блок" се възпротивиха срещу плановете за пенсионно-осигурителната система и по-специално за това, че меморандумът за разбирателство между премиера Бойко Борисов и синдикатите е подписан без тяхно знание.

Борисов се срещна с представители на профсъюзите в неделя и обеща догодина да не се вдига възрастта за пенсиониране. Синдикатите пък са обещали подкрепа за реформа в пенсионния модел, който най-вероятно ще унищожи вторият стълб на пенсионното осигуряване.

„Голяма част от ромското население никога не се осигурява, а когато навърши определената възраст получават социална пенсия от бюджета на НОИ. Парите, които са във тези частни пенсионни фондове и които са малко, ако се вземат ще идат в големия кюп, но това няма да увеличи пенсиите”, каза в интервю за Нова телевизия Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

„Ако тези пари се вземат и отидат в НОИ, те ще бъдат по лични партиди”, заяви от своя страна Мика Зайкова, която е икономически и финансов експерт. По думите й НОИ ще взима за управлението на тези пари 5%, а частните пенсионни фондове взимат между 20 и 25%.

Той обвини Мика Зайкова в лъжа, че пенсионните фондове взимат между 20 и 25%.

Каролев веднага й отговори, че държавата не може да управлява парите на работещите по-добре от частните фондове, на които това им е работата.

След тях в студиото на Нова телевизия по същата тема шумно се караха президентът на КНСБ Пламен Димитров и Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Димитров защити идеята на управляващите, а Велев е на мнение, че тя ще унищожи модела, в който е предвидена и втора пенсия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!