Турция не иска да ѝ връщаме бежанци

OFFNews 16 юни 2016 в 12:00 5753 4

Турция не иска да ѝ връщаме бежанци

Турция не изпълнява споразумението за реадмисия и не приема бежанци от България. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов. По-рано днес се появи информация, че южната ни съседка е прекратила едностранно споразумението за реадмисия на бежанци. Борисов заяви, че това не е обявено официално от страна на Турция, "но факт е, че от 200 бежанци, които сме върнали, имаме 200 отказа".

Неофициално се появиха и коментари, че отказът на Турция е свързан с позицията на България по отношение на създаването на общ черноморски флот срещу Русия. По-късно от турското посолство в София съобщиха за "Дневник", че страната не е прекратявала споразумението. 

Българският премиер все пак обясни, че ще бъдат проведени разговори с турската страна. 

„Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем”, обясни Борисов. Той обясни, че струпването на войски и флотилия в близост до територията на Русия граничи с военен конфликт. 

Отказът на България да участва в обща флотилия беше защитен от БСП. По думите на Ангел Найденов в последно време има "изобилие от инициативи на президента Росен Плевнелиев и военния министър Николай Ненчев в сферата на отбраната и военното сътрудничество, което не е признак на продуктивност, а влизане в спиралата на ескалацията на напрежението в Черноморския регион".

„Решението на Турция за нас представлява не просто оттегляне от един двустранен протокол в случая между Турция и България за реадмисия като резултат от споразумението между ЕС и Турция, а представлява пряко нарушаване на споразумението с ЕС. Това е дълбоко неприемливо”, коментира Найденов решението на Турция да прекрати споразумението за реадмисия. Според него това решение не спомага за развитието на диалога и двустранните отношения между Турция и България.

Война между НАТО и Русия е невъзможна, коментира депутатът от ДПС Янко Янков, цитиран от "Фокус". По думите му предложението на Румъния за единен флот в Черно море между различни държави, включително България, е предложение за съвместни действия в морето между различните държави.

„Не срещу Русия, много ясно трябва да се знае и да се каже, че война с Русия е невъзможна, според мен дори в най-болните амбиции на някои политици. Това няма как да се случи”, каза той. По думите му България трябва да инвестира в собствената си сигурност, за да осигурява спокойствие и стабилност на българските граждани. „Тази стабилност е необходима изключително много. Особено за младите хора, за да има инвестиции, да се подобрява качеството на живот и да се създават работни места. За това ни трябва стабилност”, коментира още той. „Ние нямаме намерение да нападаме никого. Искаме българските граждани да живеят спокойно и инвеститорите, които идват тук да се чувстват сигурни в средствата, които влагат тук”, посочи народният представител. „Война между НАТО и Русия е невъзможна. Няма как да се случи, защото това значи унищожаване на света. Никой не е толкова луд, колкото и да се прави на такъв, за да взема такива решения. За България е важна националната сигурност”, каза още депутатът. По думите му за България е актуална фразата "Винаги с Европейският съюз, но никога срещу Русия". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

2

El Commandante

16.06 2016 в 12:44

"Турция не изпълнява споразумението за реадмисия и не приема бежанци от България. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов"

Нали бехме много доволни как работиме с турските служби?
Бехме много благодарни на президента Ердоган?
КВОСТАНА?!?!?
 
X

Да помогнем на украинските деца!