Трифонов пита защо премиерът и министрите не са в отпуск за кампанията

OFFNews 04 март 2021 в 13:09 5869 0

Шоуменът и лидер на новосъздадената партия "Има такъв народ" Слави Трифонов повдигна въпроса защо премиерът Бойко Борисов и министрите му не са излезли в отпуск за предизборната кампампания, при положение, че са включени в кандидат-депутатски листи.

"Сега тия хора какви са? Министри на държавна служба, на които ние им плащаме и работещи за всички граждани на България или кандидат-депутати на ГЕРБ? И за какво ще използват властта си, славата си, интервютата си…?", попита Трифонов от профила си във фейсбук.

Ето какво написа той:

"Костадин Ангелов – министър на здравеопазването и кандидат-депутат от листата на ГЕРБ.

Христо Терзийски – министър на вътрешните работи, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ.

Бойко Борисов – министър-председател и кандидат-депутат от листата на ГЕРБ.

Сега тия хора какви са? Министри на държавна служба, на които ние им плащаме и работещи за всички граждани на България или кандидат-депутати на ГЕРБ? И за какво ще използват властта си, славата си, интервютата си…? За доброто на всички български граждани или за това да продължават да имат власт? И кой го решава това? Моралът или законът? Ако от утре тези хора продължат да бъдат министри и продължават да бъдат и двете – и държавни служители, и кандидат-депутати, значи това е поредното доказателство, че ние с морала и със закона в тая държава тотално сме го закъсали.

P. s. Това, разбира се, касае всички държавни служители, които в момента са кандидат-депутати."

Въпросът на Слави Трифонов е основателен, тъй като при предишни избори често министри от различни локации на политическия спектър са излизали в отпуск по време на кампанията, за да разсеят всякакви съмнения, че използват служебното си положение, за да извлекат предимство пред конкурентите си на вота. Иначе, законово изискване за това няма. Излизането в отпуск е само и единствено морален акт. Естествено, оправдания за това защо такъв не е предприет, винаги ще се намерят. Конституцията казва, че правителството изпълнява задълженията си до избора на нов кабинет.

Допълнителна трудност е, че освен Борисов и трима от общо четиримата му вицета са кандидати за народни представители - Томислав Дончев, Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. Така че ако те излязат в отпуск, то единствената възможност за и.д. премиер остана Марияна Николова, която бе сложена и за отговорник по провеждането ни изборите.

Междувременно стана ясно, че партията на Трифонов "Има такъв народ" не е сключила договори за медийно отразяване с бТВ и Нова телевизия и че не е подписала споразумението на БНТ с партиите, участващи в предизборната надпревара.

За това намекна и самият той в свой пост отново в социалната мрежа, която заедно с телевизия 7/8-и вероятно ще е основният комуникационен канал на новата партия. Ето какво написа Трифонов на 1 март във фейсбук:

Министър-председателят Бойко Борисов обикаля с джипа, а министрите му обикалят студията на националните телевизии и най-нагло си реализират предизборната кампания с държавни, тоест с народни пари.
А пък телевизиите най-безсрамно и угоднически ги излъчват, канят ги и им задават само удобни въпроси. А СЕМ следи всичко това да се случва спокойно и безпрепятствено, за да може да го изберат пак.
Това е една от основните причини, поради която аз и моите колеги не участваме в тази игра и не даваме интервюта. Но кой знае - всичко това може пък да се промени след 4 април.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови