Три сигнала за плагиатство срещу номинирания за вътрешен министър Петър Илиев

OFFNews 05 август 2021 в 15:36 9060 2

Анастас Герджиков

Снимка Сергей Антонов

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Три сигнала за плагиатство срещу номинирания за вътрешен министър от "Има такъв народ" адв. д-р Петър Илиев са подадени до ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, съобщава lex.bg.

От СУ не съобщават имената на подателите, а само, че те са "заинтересовани лица".

По сигналите ще работят заместникът на Герджиков - проф. Николай Витанов, юрист от правния отдел, и специалист по човешки ресурси. Те трябва да се произнесат дали сигналите са допустими в 7-дневен срок, считано от днес. Ако са, сигналите ще отпътуват към Етичната комисия на СУ, председателствана от доц. Валентина Кънева от Философския факултет. Нейна заместничка там е доц. Боряна Мусева от Юридическия факултет, има и специалисти по история, педагогика, медицина, биология, филология, математика и един студент.

Ако Етичната комисия установи плагиатство, ще го докладва на ректора, което - според правилника на СУ - е основание за освобождаване от академична длъжност.

Предисторията

Софийският университет започва проверката под натиска на публични твърдения за плагиатство в книгата на Илиев, издадена още през 2015 г., "Компетенцията на Народното събрание". Твърди се, че десетки страници от нея са "взети" от дисертацията на доц. Наталия Киселова "Парламентарен контрол", която е от края на 2007 г.

На 30 юли 2021 г. Фейсбук страницата "Правна лудост" първа повдига многозначително въпроса: "Ако кражбата на интелектуална собственост е недопустима, бива ли в предлаганото правителство да има сериозен плагиат?".  Същия ден Николай Хаджигенов ("Изправи се БГ! Ние идваме!") обявява в предаването "Лице в лице", че името на адв. д-р Петър Илиев е било единственото споменавано в разговорите между ИТН и останалите политически субекти. По-късно ClubZ разкрива името на юриста и имената на книгите на двамата автори. "Правна лудост" изброява 40 страници в които има съвпадения между двата труда.

Хабилитационният труд на доц. Киселова от 2007 г. е публикуван наскоро. Не е посочен в библиографията на книгата на д-р Илиев.

Доц. Киселова и д-р Илиев са колеги в катедрата Конституционно-правни науки на Юридическия факултет на Софийския университет.

На 1 август в "Правна лудост" публикува видеоклип, озаглавен "Крадец на интелектуална собственост ли е д-р Петър Илиев?".

На 4 август "Дневник" и "Капитал" също публикуват текст със сравнения между конкретни пасажи от двете книги. В този момент на д-р Илиев не може да се открие в книжарниците.

Доц. Киселова коментира казуса публично в интервю за сайта anteni.bg, публикувано вчера. На въпрос не е ли било ясно още през 2012 г., когато Илиев получава научна степен за "Компетенцията на Народното събрание", че е преписвал доц. Киселова отговаря:

"Беше ясно, но за да не стават скандали… Защото плагиатството се наказва тежко и да не се обвинява университетът. А и този човек (Петър Илиев) можеше да загуби мястото си в катедрата. Това е отговорът".

Тя казва още, че "когато той има здрав гръб, така става".

Попитана защо не го е съдила, тя отговаря: "А когато сте в един колектив и този колектив ви притисне… Какво правиш, когато нямаш съюзници?" Сега - допълва тя - нейни съюзници са медиите. За Петър Илиев казва още, че той не се е свързал с нея, но "ме заплашва през медиите, че ще ме съди и какво ли не". "Целта ми не е да се съдим - категорична обаче е доц. Киселова. - Искам такъв човек да няма място в едно правителство".

С нея се свързал един политик - от БСП, неин познат, за да попита дали твърденията са верни. "Да, вярно е, и какво от това?" - отвърнала тя. За "изчезването" на книгата от книжарниците доцентката казва: "Не, не е мистерия, той я е изтеглил преди месец".

Самият Петър Илиев не е коментира публично темата. Единственият коментар по нея дойде от шефа на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.  От трибуната в пленарната зала на Народното събрание той заяви:

“Иcĸaм няĸoй c лицeтo cи дa зacтaнe и дa ĸaжe, чe г-н Πeтъp Илиeв e изплaгиaтcтвaл чacт oт ĸнигaтa cи. Cпpягa ce имeтo нa г-жа Kиceлoвa, ĸoятo пpяĸo не отговаря. Искам да застане някой с лицето си, за да може да бъде осъден от г-н Петър Илиев. Moля тoзи, ĸoйтo твъpди, чe e изплaгиaтcтвaнa oт нeгo, дa излeзe и дa ĸaжe, зa дa oтидe г-н Илиeв cъc cъoтвeтния чoвeĸ в cъдeбнa зaлa. Г-н Илиeв e гoтoв дa ocъди вceĸи, ĸoйтo зaяви тoвa нeщo. Само да ви светна, че когато се издаде книга, за която има съмнения, че вътре има пасажи, които са изплагиатствани, човекът, който се чувства ощетен, в рамките на 6 месеца може да заведе иск (вероятно има предвид да подаде тъжба – бел. ред.), защото това е престъпление. Книгата е излязла преди повече от 5 години”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2602

2

Г-н Колев

05.08 2021 в 17:51

От "дребното" арогантно хулиганство на улицата до безпардонността на държавните чиновници и служители виновни са онези, които задават мейнстрийма - политиците.

4164

1

Egocentric Eccentric

05.08 2021 в 16:46

Публична тайна е че държавата ни е кенеф.

Така, че драги сънародници поемете дълбоко въздух и мълчете, докато подобни лекета се издигат професионално и политически, щото имат гръб.

А пък останалите сме си едни обикновени безгръбначни.