''Топлофикация София'' работи незаконно, но спирането ѝ ще доведе до по-големи бели

Ружа Райчева Последна промяна на 31 август 2021 в 18:35 7587 3

"Топлофикация София" нe е изпълнила екологичните изисквания на ЕК и не е инвестиралa нито един лев за намаляване на азотните оксиди, заяви служебният министър на околната среда и водите Асен Личев по време на изслушването му в комисията по енергетика и климат в Народното събрание.

Личев констатира, че „всички са бездействали“ и че директивата на ЕК е приета още през август 2017 г., когато е трябвало да бъде обсъдена, а не сега. 

Според нея всички предприятия, изпускащи голямо количество вредни емисии, са имали краен срок до 31 декември 2020 г., за да намалят емисиите до определена норма.

Служебният енергиен министър Андрей Живков е категоричен, че затварянето на "Топлофикация София" би предизвикало енергийна криза, защото дружеството произвежда по 100-200 мегавата електрическа енергия в пиковите месеци, а ако спре, електрическата мрежа ще бъда натоварена с допълнителни 400 мегавата за отопление.

Двамата служебни министри са категорични, че ситуацията не е извънредна и „Топлофикация София“ няма да затвори.

Директорът на дружеството Александър Александров каза, че каквито и пари да се похарчат, от „Топлофикация София“ нямат техническата възможност да постигнат нормите, които ЕК изисква от тях.

Същевременно председателят на КЕВР Иван Иванов обяви: "Ако цените на природния газ продължат да се повишават на световния пазар и няма рязък спад на тарифите, от 1 януари 2022 г. ще се наложи да се приеме извънредно поскъпване на електрическата и топлинната енергия".

По думите му от "Топлофикация София" са поискали промяна на цените от регулатора още на 1 септември миналата година, но законът не позволява промяна на влезлите в сила по-високи цени на ток и парно от 1 юли 2021.

Иванов обясни, че КЕВР няма знаково и нормативно право да промени цените преди 1 януари 2022 г.

„На 1 януари, по необходимост, ако няма рязко изменение в посока намаление на цените, КЕВР ще коригира цената на парното и тока“, каза Иван Иванов.

Народният представител от „Демократична България“ Владислав Панев коментира, че независимо дали трови столичани, „Топлофикация София“ ще работи и то незаконно. А Делян Добрев от ГЕРБ репликира, че по тази логика цялата изминала зима предприятието е работило незаконно.

Народният представител от „Изправи се! Ние идваме“ Арман Бабикян обобщи куриозната ситуация така: „Явно софиянци не трябва да се притесняват, че ще се топлят и къпят с незаконно функциониращо предприятие – те ще се къпят и топлят, докато се тровят спокойно! Това, което заявихте, че няма идея да променяме вредите във въздуха, а ще се опитваме да променим критериите и да отложим, докогато ще управлява друг!"

Бабикян се обзаложи, че цената на топлинната и електрическа енергия ще се вдигне от първи януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2724

3

zuljin

31.08 2021 в 21:13

Кой ще ти дава гориво и ще ти взима ядрения отпадък? Времето когато това се случваше безплатно свърши. Скоро и за реакторите дето имаме ще си плащаме като попове на европейците...

-783

2

Tarabata1

31.08 2021 в 20:03

Ама нова АЕЦ не ни трябва, НАЛИ? Ваш`та ... наведена крадлива герберастка и седерастка!

2724

1

zuljin

31.08 2021 в 20:00

Топлофикация е най-наглия монополист... Повече от 20 години съдират кожата на абонатите си с всевъзможни схеми... Един пример - подаване на 50 градусова вода, вместо 60, което значително увеличава разхода на крайните потребители. Лично бях жертва (целия блок) на въпросната схема през 2013-та, което се доказа, но никой не можа да ги осъди, а 100 апартамента бяхме крадени 10 години по въпросната схема.