Томислав Дончев: Ако не се стигне до съгласие за ВНС, трябва да има оставка на правителството

OFFNews 18 август 2020 в 10:31 4799 0

Личното ми мнение е, че ако няма съгласие сред политическите сили за свикване на Велико Народно събрание, трябва да има оставка на правителството. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв. 

Според него предложенията за промени на конституцията на ГЕРБ отговарят на исканията на обществото. Те могат да бъдат обогатявани в хода на обсъжданията. Предлагат се сега, защото има обществена енергия за това. 

"Опасно е всички да мислят по един и същ начин. Нормално е да се търсят кусури, но трябва да гледаме каква е същината. А тя е опит всички обществени процеси, включително и напрежението, което е натрупано в обществото, да намерят изказ в това предложение за промяна. Няма как след подобен низ от напрежение промените да са само персонални. Казахме, ако персоналните промени - оставката на целия МС, са залогът за мира в страната, такива промени ще има. Но няма как да стане само с персонални промени. Трябва да се променят правилата и начинът, по който функционира демокрацията", обясни Дончев. 

Според него предложената конституция дава отговор на исканията за функционирането на съдебната система, контролът над работата на главния прокурор и пр.

Дончев обясни, че промените не са направени, за да се потуши напрежението по улиците, а са отговор на всички искания, които чуваме не само в последните няколко месеца, а от 10 г. 

До голяма степен с предложената конституция се удовлетворяват исканията на протестиращите. "Едва ли можем да имаме претенция да удовлетворим всички искания, доколкото част от тях са взаимно изключващи се", коментира Дончев. 

Той даде да се разбере, че предложените промени са били консултирани преди да бъдат обявени. "Практика и досега е било магистрати да консултират предложенията на депутатите, защото това пряко засяга работата им". Промените са продължение на реформата в съдебната система.

"На нивото на разделение в обществото, на разнопосочни искания, на недоверие към институциите - това е болезнена тема, само подобна дълбока промяна е в състояние да намери модела, където хората да живeят заедно. Политиката е изкуство да накараме хората да живеят заедно и даже да отбележат някакъв прогрес", отбеляза Томислав Дончев.

На въпрос защо точно сега се правят промените той отговори, че в момента е събрана достатъчно обществена енергия, която може да се претвори в политическа. През 2015 г. не е имало достатъчно мнозинство и до консенсус не се е стигнало.

Идеята на Мая Манолова за референдум коментира така: "Това би забавило изключително много промените и би започнало един изключително дълъг дебат в обществото. ВНС представлява в достатъчна степен народа". 

"Машинното гласуване не е панацея - купуването на гласове например не може да бъде решено с машинното гласуване. То може да помогне при грешките в протоколите и невалидните бюлетини. В този смисъл трябва да се положат всички усилия да има такъв вот. Проблемът е друг - текстовете в Изборния кодекс са непрецизни. Не е уточнен типът машини. Не е ясен редът на придобиване на машините. Не е записано и кой отговаря за придобиването на машините. Предложените промени изглаждат тези несъвършенства. Ще са необходими около 10 000 машини, но е трудно да се каже колко ще коства това на държавата. Машинното гласува не е 100% сигурно", коментира още вицепремиерът.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови