ЦИК отхвърли жалба на Иванчева срещу член на РИК - съдебен заседател по делото срещу нея

OFFNews 27 май 2019 в 07:29 4543 0

ЦИК отхвърли жалбата на независимия кандидат за евродепутат Десислава Иванчева, в която се искаше комисията да обяви за несъвместимо участието на Мария Петрова Праматарова-Щуркова като член на РИК-23 в столицата. 

Лицето Мария Праматарова се е заело сериозно с моя живот – определя, като съдебен заседател дали сме виновни или невинни, освен това влияе и на кандидатурата ми за кандидат на Европейски парламент като член на РИК 23. И това ако не е конфликт на интереси и съответните институции не се самосезират, произволът в държавата ни става безграничен, заяви вчера Иванчева в съобщение до медиите. Знае ли някоя отговорна институция, че Мария Праматарова - Щуркова, докато е била съдебен заседател по нашето дело, е предложена и избрана за член на Районната избирателна комисия и от началото на април до настоящия момент участва в две функции - като съдебен заседател и член на комисията, информира Иванчева. 

Решението на ЦИК гласи: 

В Централната избирателна комисия е постъпила жалба с вх. № С-78-3 от 26.05.2019 г. от Дияна Лидиева Йорданова – председател на ИК „Десислава Петрова Иванчева“ за установяване на несъвместимост на член РИК 23-София на лицето Мария Петрова Праматарова-Щуркова, която се твърди, че е едновременно член на РИК 23 – София и фигурира в списъка на съдебните заседатели към Специализиран наказателен съд. Това лице, според жалбоподателя, е участвало в 14 състав на СНС, който е разглеждал дело № НОХД 2617/18 г. на Десислава Петрова Иванчева. Жалбоподателят моли, ако се установи идентичност на лицето Мария Петрова Праматарова-Щуркова то да бъде отстранено като член на РИК 23-София на основание чл.52, ал.2, т.5 ИК.

С Решение № 47-ЕП от 23 април 2019 г. Централната избирателна комисия е утвърдила състава на РИК 23-София, в което е назначена за член и Мария Петрова Праматарова-Щуркова. Дори същото лице да е едновременно и в списъка на съдебните заседатели към Специализиран наказателен съд и да е участвало в 14 състав на СНС, който е разглеждал дело № НОХД 2617/18 г. на Десислава Петрова Иванчева, Централната избирателна комисия не установи наличието на несъвместимост по чл. 66, ИК. Цитираната в жалбата разпоредба чл. 52, ал. 2, т. 5 ИК не съдържа каквито и да е основания за несъвместимост.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 57, ал.1, т.26 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия реши: 

Отхвърля жалба с вх. № С-78-3 от 26.05.2019 г. от Дияна Лидиева Йорданова – председател на ИК „Десислава Петрова Иванчева“ за установяване на несъвместимост на член РИК 23-София на лицето Мария Петрова Праматарова-Щуркова.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му. 

Десислава Иванчева, която бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор за подкуп, получи 1,85% от гласовете на избирателите според неокончателните данни на ЦИК и обяви, че ще участва и на местния вот

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови