ЦИК наказва Глас Народен заради листо от канабис в предизборни материали

OFFNews 21 май 2019 в 17:33 10614 1

Снимка Архив

ЦИК наказва Глас Народен за листо от марихуана в предизборни материали. Сигналът е подаден от Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, за нарушение на Изборния кодекс, става ясно от решение на сайта на Централната избирателна комисия. 

В решението на ЦИК се уточнява, че сигналът е от 17 май и се отнася по-конкретно за "информационните материали за предизборната кампания на ПП „Глас Народен“ и по-конкретно на кандидата от листата на горепосочената партия Венета Маджистрели. Същият сигнал е подаден и до Съвета за електронни медии, който от своя страна го е препратил на ЦИК по компетентност". 

В решението на ЦИК се казва още: 

В сигнала се твърди, че в агитационни материали на политическата партия е използвано изображение на наркотично вещество, чието действие е забранено за използване с рекламна цел съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества. Моли се за предприемане от страна на Централната избирателна комисия на спешни мерки за прекратяване нарушаването на закона. Приложени са 3 броя снимки на предизборен материал (плакет) с лика на горепосочения кандидат, наименованието на политическата партия, номера на бюлетината на фона на листо от канабис.

Централната избирателна комисия, след като се запозна с приложените материали и извърши проверка, приема за установено следното: Налице са 3 броя предизборни материали, единият от които е публикуван и на сайта на доставчика на медийни услуги Офф нюз. Въпросните материали, които са публикувани в сайта на доставчика на медийни услуги, по този начин са разпространени на територията на цялата страна, поради което ЦИК е компетентна да се произнесе по случая. Приложените снимки безспорно представляват агитационни материали по смисъла на § 1, т. 17 от ДР от ИК.

Агитационният материал освен че призовава за подкрепа на определена партия и кандидат от нейната листа, съдържа и послание „Различният избор. Избирай трудно ІІ“. Горе вляво се вижда квадрат с номера на партия в интегралната бюлетина на фона на листо от канабис. Разгледан в цялост, същият внушава послание за толерантност към разпространението и употребата на наркотични вещества. Отделно от това, позицията в тази насока очевидно е съчетана с призив именно заради това да се гласува за цитираната партия и кандидат.

Централната избирателна комисия намира, че сигналът е основателен и доказан.

Централната избирателна комисия счита, че в конкретния случай са налице два от съставите на нарушение по чл. 183, ал. 4, изр. първо ИК. С внушението, което се прави чрез посочените по-горе агитационни материали, макар и индиректно, се застрашава здравето на гражданите, доколкото се популяризират вредни както за здравето, така и за живота вещества. Освен това извън всякакво съмнение се накърняват и добрите нрави, като не само се популяризират суровини за производство на забранени в Република България както за разпространение, така и за употреба вещества, но и чрез позицията си, имплицитно съдържаща се в агитационния материал за тези вещества, се търси подкрепа на политическия субект, което е недопустимо и в разрез с добрите нрави. 

Предвид горното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 23 и т. 26 във връзка с чл. 183, ал. 4, чл. 480, ал. 2, чл. 496, ал. 2, т. 1 и чл. 498 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия реши: 

Установява нарушение по чл. 183, ал. 4, изр. първо ИК от кандидата за член на Европейския парламент от Република България от кандидатската листа на политическа партия „Глас Народен“ Венета Константинова Маджистрели, ЕГН …, с адрес: …, изразяващо се в популяризиране чрез агитационни материали на вредни както за здравето, така и за живота на гражданите вещества и в накърняване на добрите нрави.

Установява нарушение по чл. 183, ал. 4, изр. първо ИК на Светослав Емилов Витков, ЕГН …., в качеството му на представляващ политическа партия „Глас Народен“, с адрес: …, изразяващо се в популяризиране чрез агитационни материали на вредни както за здравето, така и за живота на гражданите вещества и в накърняване на добрите нрави.

Постановява премахване на агитационните материали на ПП „Глас Народен“, на които е изобразено листо от канабис, на територията на цялата страна.

Опрамощава председателя на ЦИК да състави актове за установени нарушения на Венета Константинова Маджистрели, ЕГН …, и на Светослав Емилов Витков, ЕГН …, в качеството им на представители на политическа партия „Глас Народен“. 

Този знак присъстваше в кампанията още през 2014 г., коментира лидерът на партията Светльо Витков пред OFFNews. Тогава в програмата на Глас Народен имаше точка, чрез която искахме легализиране на канабиса за медицински цели. България е единствената страна от ЕС, в която дори не са залегнали дебати по тази тема, докато на 13 февруари тази година ЕП одобри резолюция за използване на канабиса за медицински цели, в която призовава за ясна правна дефиниция за използването на канабиса в медицината и разграничаване от всякакви други начини на употреба. Това са избори за депутати за европарламент и темата е адекватна, а това, че в България този проблем дори не се разисква, говори за антиевропейското мислене и манталитет на част от нашите политици, заяви още Витков. 

Според Венци Мицов това че някои политици базираха целите си кампании върху пхроизводството на ракия, а лицемерно се опитват да ни кажат, че използването на канабиса за медицински цели е зло, означава само едно – че живеем в общество, управлявано от ретради. Ще обжалваме решението на ЦИК и докато не излезне решение на съответния съд, ние нямаме причина да сваляме агитационните си материали.

Учудени сме от мотивите, посочени в решението на ЦИК, които определят нашата ясна позиция относно използването на канабиса за медицински цели, като “послание за толерантност към разпространението и употребата на наркотични вещества, чрез което се застрашава здравето на гражданите” . Категорично сме против подобна формулировка, която не кореспондира с позицията на Глас Народен относно използването на канабиса в медицината. Само казвам, че само България и частично Швеция, като страни от ЕС нямат ясни формулировки относно използването на канабиса в медицината, е позицията на Петър Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови