Стево Пендаровски: Твърдението, че до вчера сме били българи, е абсолютна глупост

OFFNews 14 декември 2020 в 18:46 12269 1

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че няма да има дискусия нито за македонския език, нито за идентичността, както и за това, че македонците са били българи до 1945г., съобщава порталът "Плусинфо", цитиран от сръбската телевизия РТС.

Пендаровски заявява в интервю за EUObserver, че македонският език е стълб на македонската идентичност. Той казва, че не е тайна, че македонският език е бил кодифицирн през 1945 г., но е факт, че става дума за специфичен език, подобен на българския, но той не е, нито някога е бил български. За него е без основание твърдението на България, че цялата македонска история до 1945г. е била българска и всичко от десети век до 1945г. е било българско.

Те казват, че етническите македонци съществуват, но една сутрин през 1944г. са се събудили и са казали : "Аха, ние сме наистина етнически македонци, а до вчера бяхме етнически българи", обяснява президентът Пендаровски и добавя, че това е "абсолютна историческа глупост". За българското твърдение, че македонският език и идентичност не са съществували до 2 септември 1944г. и тяхното формиране е част от всеобхватно формиране на отделна небългарска идентичност за прекъсване на връзките между населението на територията на днешна Северна Македония и България, Пендаровски каза, че не може да се приеме дискусия по този въпрос.

/БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

Руми Лазарова

16.12 2020 в 19:26

Върнете лентата. По време на нашето председателство в ЕС през 2018 г. Борисов преигра, като се правеше на международник и беше съгласен със СИЧКО, както той се изразява. После Заев и гръцкият премиер дори не го канеха на ритуални сбирки. Северна Македония и Заев се държат като глезени деца пред майка – ТЯ, Бугария с всичко ще се съгласи. Затова не е чудно, че сега очакват същото. Но Борисов трябва да уйдиса на акъла на ВИДНИЯ отвякъде еднакво пишман войвода агент Иван от Русе, а и избори наближават, та Борисов ПАК смени плочата, както си знае. ТАКА НЕ СЕ ПРАВИ, но кой да ти каже. Това, което не неправи българското правителство, е да обясни какво точно иска от Северна Македония. С това ние се злепоставяме като държава. Излиза, че вчера можеше да ги признаем, днес не може. И те ще използват това, разбира се.