Стево Пендаровски: Българите могат да уредят правата си в Страсбург, не в конституцията

Резултатът от преговорите с България трябва да бъде одобрен от парламента, заяви македонският президент

Георги Ангелов Последна промяна на 19 януари 2022 в 14:14 7547 4

Окончателното решение на преговорите с България трябва да бъде представено пред депутатите. То трябва да влезе в законодателния орган, да бъде обсъдено и гласуван с мнозинство, но не и с мнозинство от две трети, защото е много трудно да се получи.

Това каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски пред местната "Телевизия 24". Гражданите и от двете страни, и македонски, и български, каза президентът, трябва да знаят какво се договаря. В същото време в решението на КСНС при президента беше записано, че "България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи на Република Северна Македония, изрично изписани в тяхната конституция". За промяната на конституцията на Македония се изискват мнозинство от 2/3, а сегашната управляваща коалиция има 50% плюс един глас и изискването на КСНС може да блокира преговорите. Вчера в Скопие премиерът на България Кирил Петков не даде конкретен отговор на въпроса на OFFNews как ще бъде преодолян проблемът с това изискване. 

В интервюто Пендаровски каза, че Република Северна Македония е далеч от това да каже, че ситуацията е приключила, и политиците трябва да обмислят внимателно всяка следваща стъпка. "Другата страна (България) е наложила набор от въпроси, които посягат на нашата идентичност и ние не трябва да допускаме това. Разглеждаме всяко предложение, което идва от последното правителство от България, и трябва да го разгледаме по три пъти. Далеч сме от решенията. Трябва да мерим три пъти и веднъж да режем", каза Пендаровски.

Той оцени като отлично вчерашното посещение на българския премиер Кирил Петков в Република Северна Македония. Оцени като добро темпото за работа на комисиите, зададено от двамата премиери Петков и Ковачевски - всяка седмица по една от петте работни групи да има по едно заседание - и прогнозира, че ако групите работят наистина активно, и преди края на май е възможно да има резултати, но все пак те не могат да се очакват за една нощ.

Кирил Петков е нетрадиционен политик, с нестандартен речник, който не използва реторика, позната от предишни времена. Технократ и оптимист, единственият такъв оптимист в политиката, когото познавам, е Зоран Заев, каза македонският държавен глава.

По думите на Пендаровски работните групи ще имат пресаташета и за разлика от историческата комисия няма да говорят председателите. "Разликата с историческата комисия е, че работните групи ще презентират само за това, за което са се разбрали", каза Пендаровски.

Според него не е точен анализът, че Република Северна Македония е направила отстъпка с изпратената до ООН нота за това, че Северна Македония е име, което касае само политическия и държавен субект и зад това име няма териториални претенции, заради което Кирил Петков обяви, че България вече ще използва краткия вариант на името - Северна Македония. Пендаровски заяви, че нотата е просто обяснение на това, че държавата му няма териториални претенции към никого. Според него пакетът 5+1, който България е представила, е действал до съставянето на новото правителство и вече ще се работи по съвсем нова методология - тази на работните групи. "Няма повече план или предложение 5+1. Този план дойде след неуспешното предложение от Лисабон. Ние не получихме никакъв отговор, въпреки че смятахме, че това е добра отправна точка за по-нататъшни дискусии. Опитахме се да деблокираме разговорите с мини пакета 5+1. След избора на новото българско правителство беше предложено да работят пет комисии и ние се съгласихме с това. Оспорвам тезата, че сме дали нещо, за да получим нещо в замяна", каза Пендаровски.

Що се отнася до въпросите, свързани с евентуална промяна на състава на съвместната историческа комисия между двете държави, Пендаровски уточни, че е право на всяко правителство да определя членовете на комисията от негова страна.

В разговора му с българския премиер не е ставало дума за македонските граждани с българско самосъзнание, но ако е бил попитан, би казал, че е намеса във вътрешните работи искането отвън за вписването на която и да било етническа група в Конституцията, посочи той. "В България има македонци. И дали ние като държава ще им помагаме за спазване на правата? Не. Защо не? Правило номер едно в международното право, международната политика, член 2 от Устава на ООН, който се прилага за всички страни по света е: без намеса във вътрешните работи. Те са български граждани, граждани на Република България. Уверявам ви, че македонската държава на държавно ниво никога не се е опитвала да ги бутне, да ги провокира, да им каже - излезте, да им помогне. Това се решава на индивидуално ниво. Чувстваш се македонец - ще кажеш. Ако не ти го дадат, отиваш в Страсбург. Това е начинът. Няма друг начин. В Македония има българи, но нашите власти носят отговорност за правата им. Ако им нарушим правата или не са доволни от това как защитаваме правата им, тогава ще отидат в Страсбург. Но те са моя грижа, защото са наши граждани. Както аз нямам право и не трябва да казвам "ще дадете правата на македонците в България, така и никой няма право да ми казва дали да включим или не българите в конституцията. Това е наше суверенно решение", каза Пендаровски.

На въпрос за бъдещето на правителството на Димитър Ковачевски той отговори, че "правителството има повече шансове да завърши мандата си отколкото да отиде на предсрочни избори. Друг въпрос е дали ще завършат мандата си добре или зле." Единственият начин да се стигне до предсрочни избори, които опозицията иска, е да се саморазпусне на парламента, уточни Пендаровски, но необходимите 61 гласа могат да бъдат събрани само от ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ. Какъв е интересът на ДСИ да отиде на такива избори, попита Пендаровски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4392

4

Име на профила

19.01 2022 в 18:19

В интерес на истината той разговаря с новия премиер, а това е президента-интригант. Като при нас преди две години, ама наопаки.

Времето ще покаже и какво точно са договорили наистина.

11629

3

borislavus1

19.01 2022 в 16:01

"Българите могат да уредят правата си в Страсбург".
А макетата могат да се присъединят към Евразийския съюз!

1900

2

Алек

19.01 2022 в 15:25

Май Петков избърза да се похвали с "успех" при преговорите с тези... макета.