Стенограма от срещата при Бойко Борисов (трета част)

OFFNews 15 юни 2012 в 19:18 1584 0

Бойко Борисов, премиер. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов, премиер. Снимка: БГНЕС

Повече от два часа днес премиерът Бойко Борисов разговаря с представители на природозащитни организации във връзка с протестите срещу приетите окончателно от парламента поправки в Закона за горите. Публикуваме пълния текст в няколко части. Ето третата, последна:

 

БОЙКО БОРИСОВ: Сутринта в "Нова телевизия" казах, че за едно дърво десет се садят, вие ако не сте го сложили значи съм ги подвел.

ЛЮБЕН ТАТАРСКИ: Прави се оценка за въздействие на околната среда и се залагат компенсаторни мерки. Те са задължителни, да ви го каже министър Найденов.

АНДРЕЙ РАЛЕВ: Разумното решение беше именно това, което юристката на Министерството на земеделието даде, вие обяснихте процедурата, която считате, че не е приложима, но това всъщност е едно много разумно решение, защото отсега нататък ще могат държавата, общините да направят своите планове и приоритети в полза на обществото, да направят своите подробни устройствени планове, които на базата на общественото желание и обществените цели да се промени предназначението на тези имоти и да се търсят тогава инвеститори, които да работят в полза на обществото. Т.е. това решение е доста разумно.

ФИЛИП ЦАНЕВ: Стига с този социализъм, седнали сме пред премиера да говорим и пред държавата.

АНДРЕЙ РАЛЕВ: Защо да не може държавата да инициира развитието на ски спорта в България? Това питам аз.

ДАНИЕЛА АНГЕЛОВА: Извинете, но това не беше предложение, а беше обяснение на сега действащата нормативна уредба. Не се хващайте за тези ми думи, това е абсолютно безумно като изпълнение.

АНДРЕЙ РАЛЕВ: Защо?

..............: Защо се случва в Австрия?

..............: Не се случва в Австрия там горите са частни, недейте да лъжете премиера.

..............: Не са частни всичките гори в Австрия и държавни са.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Създаване на възможност на частна инициатива за изграждане на съоръжения е много добро.

Моля помислете си за предложението за компенсаторно задължително залесяване на база на териториите и оставане на този режим.

БОЙКО БОРИСОВ: Ясно е към момента държавните, общински и всякакви съоръжения в какво състояние са.

ФИЛИП ЦАНЕВ: На Витоша, Драгалевския лифт е открит на 5 март 53 година в деня на смъртта на Сталин.

БОЙКО БОРИСОВ: Това го слушам днес два пъти от теб. В "Нова телевизия" го слушах и после по "Би Ти Ви" го слушах.

ФИЛИП ЦАНЕВ: Да го запомнят.

БОЙКО БОРИСОВ: Но това, което искам да кажа, света е пазарна икономика, не можем да поемем от бюджета на държавата да правим ние лифтове и да ги даваме да си карат безплатно, това е социализъм и при социализма не е било така и не го искайте от мен и няма кой да ви го обещае, няма да стане. Просто няма кой. Държавата не може или общините да управляват добре ски лифтове или подобни съоръжения. Спокойно може да се мисли как да подпомогнем студентски, ученически или еди кой си спорт с по-евтини карти или с безплатни часове, второ, трето това в темата на социалните дейности. Иначе, аз не знам да има държавен ски курорт.

...............: Никъде няма в света.

БОЙКО БОРИСОВ: Не знам, може да има само питам.

..................: И в Съветския съюз няма.

БОЙКО БОРИСОВ: Само питам, за да угодим на това, което казвате. Проблемът е, че в България за който и да е някъде инвестирал българин направи нещо, това че се познавах с Прокопиев в първия ден на правителството ми лепнаха кръга "Капитал" ако си спомняте.

................: Нямаме нищо общо с него.

БОЙКО БОРИСОВ: Дали имаш не ме интересува.

БОГДАН ХРИСТОВ: Може ли да направя един малък коментар?

БОЙКО БОРИСОВ: Да.

БОГДАН ХРИСТОВ: Просто вие започнахте като казахте, че трябва да допуснем пазарът да ръководи този прогрес и развитието, но проблемът е, че ние нямаме пазар ние имаме монопол. Ние имаме картелиран ски туризъм. Това не е пазар, разбирате ли?

БОЙКО БОРИСОВ: Целта ни сега е да направим, ако не ти харесва в Банско да можеш да отидеш на Вършец или да отидеш на друго място.

БОГДАН ХРИСТОВ: Да, но те ще си бетонират интереса там по този начин.

БОЙКО БОРИСОВ: Ти какво искаш, да ги изгоним ли?

БОГДАН ХРИСТОВ: Не искам да има либерализиран ски туризъм.

БОЙКО БОРИСОВ: Какво предлагаш - да отида като държава и да му кажа: "Отивай си от утре, тези лифтове или тези инвестиции са на някой друг".

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Господин премиер, искаме от вашите министри и депутати да приложат принципа на концесията в горите. Това искаме ние, нищо повече. Държавата е възложител, а частника е изпълнител, както е на Пирин, както е на Рила.

БОЙКО БОРИСОВ: Защо сме против ние това предложение ми обяснете Татарски?

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Може би не сме ви предложили прецизните текстове, но не сме имали възможността да го направим с вас.

БОЙКО БОРИСОВ: Момента, чакайте и аз задавам въпроса. Хората в парламента имат свой живот. Комисии, съвещават се, след това отиват в зала, четене, първо, второ между тях и хиляди работи. Аз се занимавам дали АЕЦ "Белене" да спирам, дали мостове да правя, дали магистрали, дали да усвоявам пари от еврофондовете в пъти, в пъти вповече ,че ни бяха спрени от предишните. Не мога да съм вникнал във всеки един текст. Кажете ми какво включва това, което казвате?

ЛЮБЕН ТАТАРСКИ: Концесионирането като процес, като процедура не е отпаднало. Никой не казва, че оттук нататък вече не могат да се отдават и по този ред да се реализират.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, ако в закона се напише. Формулирайте ми предложението в концесията, с което всички сме ОК за това.

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Предложението ни е принципът на Закона за концесията, ако искайте вкарайте текстове, които да реферират директно към Закона за концесията за публична, държавна или частна държавна собственост. Всъщност хората са навън заради това и искат държавата да е гарант какво ще се случи с Витоша, защото дадете ли правото на строеж веднъж без промяна на предназначението нямаме гаранция, затова са хората навън. Единствено, за да имат принципа на концесиите и за горите, за да може на Витоша държавата да е гарант какво ще се случи.

............: В Закона за концесиите имаме 100 члена, а тук имаме един член.

БОЙКО БОРИСОВ: Само малко да ми опресниш, знам че като кмет главният архитект на София отговаря и за тази урбанизация, нали така?

ЛЮБЕН ТАТАРСКИ: Точно така.

БОЙКО БОРИСОВ: Ако иска да построи сега хотел или ресторант или стадион на Витоша главният архитект трябва да му подпише, нали така?

ЛЮБЕН ТАТАРСКИ: След екологична оценка.

БОЙКО БОРИСОВ: След всички тези работи. Първо, кмета ще е уязвим, второ главният архитект, общинският съвет и държавата и всички останали и партиите, които ще гласуват. Сиреч какво може да се случи там и кой ще си сложи главата в торбата, за да го направи.

ЛЮБЕН ТАТАРСКИ: Реализацията на един инвестиционен процес дали му е дадено правото чрез концесия или право на строеж, реализацията става по един и същи ред, включително чрез съгласуване. Самото строителство се извършва по един и същи ред. Единствено по този начин се елиминират дългите и сложни процедури на концесионирането.

АНДРЕЙ РАЛЕВ: Добре, дайте да опростим Закона за концесиите и процедурите, които са дълги вътре. След тато това е проблемът, дайте това да направим.

ЛЮБЕН ТАТАРСКИ: Общината може да си пусне концесията.

ЖИВКО БОГДАНОВ: Стопанисването на горите до този момент е държава в държавата. Стопанисването на горите до този момент и въобще разпореждането в горските територии, като дявол от тамян са бягали от принципа и прилагането на Закона за концесиите. Законът за концесиите се приложи в Пирин, като една правилна процедура за отдаване на държавна територия, но като изпълнение и проследяване на законността на отделните съоръжения е под всякаква критика и се достигна до тези безумия в Банско, но принципа, от който да се даде възможност за контрол от страна на държавата и да се определят предварително параметрите на един план, той да е съобразно общия устройствен план на територията. Много добре казвате специално за Витоша, специално за София ние имаме общ устройствен план имаме и плана за управление на дадената територия. Това са предварителните планове, които трябва да минат и дадения курорт или дадените съоръжения те не могат да бъдат извън тези.

ЛЮБЕН ТАТАРСКИ: Различно ли е?

ЖИВКО БОГДАНОВ: Различно е.

...............: Законът за концесиите е от 100 члена, а вашия е от десет точки.

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Отговорете ми защо имаме Закон за концесията? За да може държавата да гарантира максимално интереса си. Хората са навън заради Витоша, а не толкова заради горите в Родопите даже. Проблемът с Витоша се решава елементарно. В сегашния Закон за горите, който приехте през 2011 година е разписано точно това: "в защитени територии държавата е възложител и тя чрез търг отдава застрояването на частни инвеститори". Държавата остава гарант за пред обществото и това искат хората навън. Защото не вярват на господин Минев и на "Витоша ски" и т.н., защото господина цитира доклада на ЮНЕСКО, но в доклада на ЮНЕСКО ще ви покажа члена, в който е написано, ние сбъркахме като съгласувахме този проект, защото не ни излъгаха и трябваше да секат много по-малко, вярно ли е?

ФИЛИП ЦАНЕВ: Това не е вярно.

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Вярно е и ще ви го изпратим. Банско е фантастична, но там имаме нарушения.

ФИЛИП ЦАНЕВ: Искам да кажа няколко неща, които са свързани с Витоша.

БОЙКО БОРИСОВ: За съжаление например, Боровец беше един супер курорт, който сега западна.

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Една концесия и Боровец тръгва, един добър инвеститор и една концесия с държавен гарант.

БОЙКО БОРИСОВ: Нали за да дойте този инвеститор искаме да му дадем възможност да дойде и да започне да работи.

..................: Това не е прозрачен начин.

БОЙКО БОРИСОВ: Кой е прозрачният начин?

ФИЛИП ЦАНЕВ: Чакайте говорим за Витоша, защото това е най-главният казус. Преди четири години Столична агенция за приватизация, нека да напомня на вас депутатите, може би не го знаете, преди четири години в Столична агенция по приватизация обяви търг и продаде съоръженията на Витоша на фирмата "Витоша ски" за 8 милиона и половина евро. Те в момента са собственик там. Разрешението което прави ОВОС мина обсъждане и т.н. ходил съм навсякъде и са за 21 километра писти по старите трасета, които съществуват от 60 години и 17 километра писти.

БОЙКО БОРИСОВ: А вие защо спряхте лифта тази година?

ФИЛИП ЦАНЕВ: Не съм го спирал аз.

БОЙКО БОРИСОВ: А кой?

ФИЛИП ЦАНЕВ: Законът, който те промениха и те бяха с господин Найденов. Господин Найденов бяхте ли с тях между първо и второ четене? Променихте ли закона?

......................: Господин Цанев, това е лъжа.

ФИЛИП ЦАНЕВ: Този закон, който сега дискутираме е минал през Министерски съвет миналата година през месец януари и депутатите от опозицията го окепазиха миналата година през месец април и затова достигнахме до тук.

................: Вие ни изкарахте дотук, че ръководим цялата държава.

ФИЛИП ЦАНЕВ: На Витоша ще се отсекат 800 дървета. Цялото строителство ще се гледа онлайн.

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Хората са навън защото искат господин премиера да е гарант на Витоша, а не фирмата "Витоша ски", които се подиграха със скиорите, а за да е гарант. Това е принципа или това, което ви предложихме като членове за Закона с горите с промяна на предназначението им и други гаранции или Закона за концесиите. Няма частна собственост горе, всичко е държавни терени.

ФИЛИП ЦАНЕВ: Съоръженията са частни и са продадени от общината.

БОЙКО БОРИСОВ: Още един коментар, към момента, тъй като това момче е скиор, ако в България кажем така: поне тези, които са съществуващите съоръжения били през годините, аз си спомням когато "Алеко" беше най-важната купа в България, помниш ли или си малък?

БОГДАН ХРИСТОВ: Аз съм скиор от 5 - 6 години.

БОЙКО БОРИСОВ: Купа "Алеко" беше навремето, сега има ли купа "Алеко"? Няма по простата причина, че не се кара. Поне наличните съоръжения, наличните писти, където нито ще се сече, нито ще се копае и нищо няма да се прави, да кажем поне за тях ОК, ако иска някой да инвестира. Да кажем оттук нататък нови съоръжения по концесия.

ЛЮБЕН ТАТАРСКИ: За един частен имот каква концесия.

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Тук не става дума да частен имот, а за държавен имот.

БОЙКО БОРИСОВ: Къде има частни имоти нависоко в планината.

ФИЛИП ЦАНЕВ: Никъде няма.

БОГДАН ХРИСТОВ: Мисля, че това е много разумно решение.

БОЙКО БОРИСОВ: Нищо не правим, казах ви който иска да говори да си включи микрофона, след това свършва изключва го и по това се разбира кой говори и говорим. Сега пак не можах да чуя тяхното съгласие или несъгласие. Не виждам логика да има лифт на Копитото и ако иска някой да го направи, събота и неделя хората да се качват горе и да не може да го прави, не виждам логика, а до него минават жиците на далекопроводите и това не е страшно за екологията, нали така? Защото НЕК е държавна компания и ние като кажем йок минават жиците. Защо да няма там лифт? Първо, е по екологично чисто и няма да се качват рейсове, коли и камиони. Защо да няма лифт там където е имало? Първо, да приключим с тях.

БОГДАН ХРИСТОВ: Господин премиер, не съм сигурен дали всички ще ви запомнят с магистралите, но скиорите, ако това нещо се направи ще ви запомнят.

ФИЛИП ЦАНЕВ: Недейте да говорите от името на скиорите, от пет години карате ски и говорите от името на скиорите.

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Това, което предложихте това искат - концесия навън и на Витоша да има съоръжения, които да работят.

БОЙКО БОРИСОВ: Изчакайте да го протоколираме, ако кажем така: Там където е имало, защото казваш, че на Студентска в Банско има лифт, вече наредбата дали е на Червен кръст или на спасителната служба може да каже този лифт да се ползва от февруари до март или от януари или от декември. Има го, искат да го направят месец и половина да карат пак им стига. Скиорите, както и голфърите, колкото повече ски писти имат, толкова им е по-забавно, нали така?

БОГДАН ХРИСТОВ: Точно така.

БОЙКО БОРИСОВ: И ги предпочитат, като се пусне три пъти по една и съща писта му омръзва, иска друга, втора, трета, четвърта, прав ли съм или не?

БОГДАН ХРИСТОВ: Прав сте да.

БОЙКО БОРИСОВ: И целта е да използваме максимално и там е например само камък на това място, там няма едно дърво сигурно. Да кажем така, да дадем възможност, който иска да инвестира в сега съществуващи от 34-та година или от 20-та година откогато има.

Второ, да дадем възможност на малките населени места, където искат да го правят и искат да си направят например в Берковица или в Троян, да могат да го направят. Витоша я оставам последва и да ви кажа за там какво ми е предложението. Да могат и там да го направят, защото ще дойде кмета на Троян и ще каже: "Защо не ми даваш да си направя ски писта, а трябва да ме изпращаш да ходя при монопола", както вие казвате. Ако си във Видин ще ти е по-удобно да дойдеш в Берковица на ски, отколкото да пътуваш три, четири часа и да отидеш в другите курорти, нали? И там живеят хора и искат и те да карат. Пътят е троен. Да има в закона възможност, което населено място при спазване на всички, дали е концесия, право на строеж, кажете върху какво да се обединим като текст, да го заковем и него. Да не казва Разлог, какво сме виновни ние, че сме на 5 километра от Банско и в Банско има, а на другия скат искаме да направим, но не ни дават. Какво да отговорим на хората в Разлог?

БОГДАН ХРИСТОВ: Можем да им отговорим, че е в техен интерес, понеже това, което се случи на Черноморието не можем да го позволим да се случи и в планините.

ФИЛИП ЦАНЕВ: 40 % е безработицата там, гледайте статистиката. Хората получават по 250 лева.

..............: Не говорете от името на хората.

БОГДАН ХРИСТОВ: Просто да има ред.

БОЙКО БОРИСОВ: На Черноморието някой да е бутал досега хотели и сгради и в чашите на язовирите? Някой досега да ги е събарял тези незаконни постройки освен ние - за първи път. Просто искам да мога да отговоря, защото като бях в Разлог хората ме питат защо трябва да им изпращаш Банско, а тук в Баня до село Баня имаме минерални води, не можем да си направим нищо и не можем да инвестираме в това или да си докараме инвеститори. И аз ако им отговоря - да, защото дойдоха 2000 души на Орлов мост и ние казахте: "Добре заради вас няма да го правим". Утре ще дойдат и ще се съберат и ще дойдат още 2000 души, например различно мислещи от вас по тази тема и пак ще ни затворят Орлов мост.

Това е и смисълът на демокрацията. Затова има избори, затова се поемат ангажименти, хората гласуват за политическите партии, а не ги свалят на улицата. Иначе днес ще падна аз, 2000 души, които ме харесват след един месец ще застана аз на Орлов мост и ще ви сваля вас, нали така? Защото полицията ще дойде да ме бие мен и тогава ще паднете. И не е честно и затова има демокрацията правила и правилата са темите на масата и преговори, докато се стигне до нещо логично и касаещо многото хора. Горите са нещо, което касае многото хора. Дишаме от тях, за радост по ЕВРОСТАТ две държави има, ще кажете малки, средни и филизи, но знака е нагоре. Увеличили са се горите, а не е надолу. Сеща целта ни с всичко това, което правим с вас и днес като хора, които обичат природата е да не дадем да се секат горите или ако някой отсече едно дърво преди това да е засадил десет като него или двадесет или сто, за колкото се разберем като компенсатор. Има го и това се прави в Европа, нали така?

Природата си я пазим като зеницата на окото. Може ли и как в урбанизацията обаче да постигнем и поминък на тези хора. Поминъкът какво е? Да има възможност за туризъм, да направят хотели и в хотелите да работят готвачи, охрана, сервитьори, чистачи от цялата страна. Зимата в зимните курорти работят тези, които след това отиват в летните курорти и горе долу се връзват двата края.

Тук бил търсил консенсус дали да е концесия, дали да е право на строеж, промяна на предназначението, като термин какво казва Деси, че това, което е писта ние го водим гора, така ли излиза?

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Обратното е, че се изключва като горска територия когато има промяна на предназначение на горска територия за цел ски писти или за каквото и да е, но ако е с процедура промяна на предназначение това вече не е гора и се изключва като горска територия и не може да стане такава и след 30 години.

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Може.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: По съвсем друга процедура.

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Тя е обратната.

ФИЛИП ЦАНЕВ: И става урбанизирана територия, на която може собственика да строи.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Няма значение трябва да се проведе и по сегашния режим изключената горска територия се придобива ...

БОЙКО БОРИСОВ: Според мен тук е разковничето, ако правилно разбирам. Когато го направим така ние казваме всъщност, че на това място до пистата може да се направи хотел.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: На кое място.

ФИЛИП ЦАНЕВ: Ако се промени предназначението на земята да, не може да кажеш но собственика какво да прави.

БОЙКО БОРИСОВ: Вас от какво ви е страх от тази дума? Има хотели, ако има Гугъл, и да видите в Австрия и Швейцария от пистата си влизаш в хотела със ските. Със ските влизаш в хотела, там еколози няма ли? Има го и ви предлагат цена, със ските си отиваш в хотелчето.

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Обличаме вашето предложение за развитие на общините със следните елементарни текстове: общински и частни гори се застрояват от общината или от самата си нея като възложител или чрез концесия или право на строеж чрез търг или от частника на собствени начала чрез промяна на предназначението. Ако искате фиксирайте таксата за промяна на предназначение да е такава точно да се залеси същото или малко по-голяма площ компесаторно залесяване. Елементарно. Не е нужно да е толкова висока, колкото е сега. Това може да си го фиксирате, но да има такава процедура, защото строителството на една ски писта не е само зеленината, тревичката. Около нея имаме страшно много инфраструктура, като подземни ...

.........: Там не се строи.

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Напротив, има си багери по ЗУТ си е строеж, моля ви се.

БОЙКО БОРИСОВ ВЪПРОС: Австрия проверих, даже с комисаря говорих. Първо правят пътищата и тогава им дават да строят, не могат да карат по селските пътища. Първо асфалт правят и после го ...

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Тоест запазваме духа на закона, връщаме промяната на предназначението, една такса, която да гарантира, че ще имаме компесаторно залесяване и общинските, частните гори са готови.

БОЙКО БОРИСОВ: АЗ съм с две ръце текста за компесаторно залесяване да се включи.

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Но чрез промяна на предназначението.

Ако инвеститорът се откаже от ски пистата и от лифта, водейки се урбанизирана територия, той трябва да дължи данък на държавата, ако е частник например. И за да се върне като гора, за да не плаща данък частника, той има интерес да си премахне строителството, да рекултивира терена за собствена сметка и да помоли господин Найденов да му го върне като гора, за което процедурата е елементарна. Даже това се окуражава от Агенцията по горите. Всички земеделски земи, които са изоставени, не стават за земеделско ползване, а са залесени, самозалесени, защото виждате, че гората навсякъде настъпва. Тези територии ако искат частниците да имат гора, просто ги включват с елементарна процедура, заявка, се връщат обратно в горския фонд на България. Тоест промяната на предназначението гарантира, че някой ден ако нямаме ски писта и лифт, инвеститорът ще инвестира в рекултивация и връщане на този терен в гората, за да не плаща данък. Елементарно решение.

............: Той е задължен преди това.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Господин премиер, уважаеми присъстващи, изпитвам сериозно притеснени, че всеки в главата си вижда по някакъв начин решението на въпроса и темата, но това, което се говори, не кореспондира много с правните възможности. Юристката ще ме подкрепи. Първо, Законът за концесиите и в момента не се изключва горски територии да бъдат отдадени на концесия по публична процедура съгласно Закона за концесиите. Моля да бъде изслушана, защото накрая като излезем ще кажем разбрахме се и после като приготвим текстовете, ще кажете - те ни излъгаха. Много е важно, може би трябваше от правна комисия да вземем човек. Моля да обясня. Тоест и в момента няма пречка да се проведе процедура по Закона за концесиите и да се концесионира горска територия. Имайки предвид това, нямаме нищо против да го напишем това изрично, както е написано за публично-частното партньорство. Просто ще потвърдим една правна възможност. Колеги, въпреки това концесионер взел на концесия този терен, той ще стигне до обикновения строителен режим, който действа за изграждане на ски писта и инфраструктура. Единствената разлика ако той е концесионер, е че няма да проведе процедурата по алинея 6, а именно публичен търг, защото той ще е единствен, тъй като той ще планира управлението на тази територия, той ще е концесионер. Колежката юристката моля да каже права ли съм или не съм?

............: Концесионерът се избира чрез търг.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Разбира се, господин, но вече който получи концесията, той ще изгражда инфраструктурата вътре. Това искам да кажа, тоест тази процедура ще отпадне единствено публичния търг. Не се бият процедурите и концесии, и публично-частното партньорство както сме го записали по закона, и принципът е такъв, че и малък частен инвеститор в малък район да има право на тази инициатива. Казвам го това с пояснения, за да не се разминем в това какво говорим и оттам правните възможности и в момента действащото законодателство. Тоест искам да повторя, че това за концесиите, то по принцип е допустимо. Аз мисля, че ние бихме били съгласни това изрично да се включи. Но остава въпросът режима за застрояването или за изграждането по-скоро на тези десет точки изрично изброени, на което пак наблягам, а именно от нефтопроводи и така до стълбове за съоръжения на транспорт, включително точка 6 ски пистите, включително станции за лифт, остава, като нашето предложение в закона е право на строеж. Така че, това което вие казвате, не изключва тази процедура. Напротив, концесионерът ще трябва да я проведе без алинея 6.

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Това не отваря вратата за .... Ние сме против това.
............: За какво искате държавни гаранции?

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Може ли да обясните какво точно ви е притеснението, за да знаем какво трябва да оправим?

...........: Вие ни кажете каква е разликата между Закона за концесии със сто члена и вашия член с десет точки? Защо имаме закон за концесиите?

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Обясних току-що, че процедурите не се изключват взаимно, нещо повече. Тази процедура по повод изграждането на тези съоръжения би била задължителна и за всеки концесионер, това обяснявам. Защото за изграждането на всяко съоръжение в държавата трябва да се спазва определен ред. Разбирате ли. И този ред той не се бие със Закона за концесиите. Това искам да обясня.

БОЙКО БОРИСОВ: Техния въпрос е друг. Защо не си остане само концесия, а предлагате и този нов вариант. Това опитайте да ги убедите.

ДАНИЕЛА АНГЕЛОВА: Концесията се прилага само за имоти публична държавна собственост.

.........: Витоша?

ДАНИЕЛА АНГЕЛОВА: Да, така е, Витоша е публична държавна собственост.

БОЙКО БОРИСОВ: Защо не го разделите тогава. Параграф образно казано за публична държавна собственост в Закона за концесия, за частна държавна собственост - да има тези по-бързи варианти.

.........: Всичките зони са публична държавна собственост ...

БОЙКО БОРИСОВ: Ако му е собствена гората, човекът защо да не си направи?

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Това е нашето предложение, да го направи. Да плати малка такса, колкото да има компенсаторно залесяване.

БОЙКО БОРИСОВ: Не малка такса, десетократно.

..........: Не, той говори за частните земи. Той не говори за публичната държавна собственост.

ДАНИЕЛА АНГЕЛОВА: До момента се учредяват концесии за ползване на подземни богатства, които са под земните недра са в горски територии обаче. За да започне концесионерът да експлоатира своята концесионна площ, която е под земята, той провеждаше процедура по стария закон промяна на предназначението, по действащия закон - право на ползване, заради това, че отнема хумусния пласт, има там задължения за рекултивация, за определен срок на концесията и т.н., което означава, че дори да направим концесионна процедура в настоящия случая, отново, както каза госпожа Танева, ще мине на режим право на строеж по Закона за горите, ще мине две процедури.

Гласове от залата: и се маха от България, защото ...

........:Плюс това всичките тези процедури, за които говорим, са обжалваеми пред административния съд, двуинстанционно. Няма инвестиционен проект, който да не е минал след решение на Върховния съд. Това е още три години.

.......: Защото пише какво ще се направи и какво няма да се направи.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз не мога да ви слушам всичките. Какво казвате Вие?

ЖИВКО БОГДАНОВ: Това, което подкрепяме е принципа, приложен при концесиите. Ясна е процедурата от началото до края. Отдаването на концесия се дава за територии, в които имаш, тоест одобрени другите планове било то общ устройствен план, било то план за управление на съответната защитена територия и ти даваш това, което вече е подготвено като план, се дава по определените принципи. Още от самото начало се обявява концесията ...обявяването на публичната форма на обявяване, то е търг, то самото по себе си съдържа всичките стъпки, прозрачността на процедурата. Тоест същото е заложено в закона.

ЛЮБЕН ТАТАРСКИ: И тук е необходимо да има устройствени планове. Защо говориш, че при концесия е необходимо да има ПУП и Общ устройствен план, а тук едва ли не така може да се строи. И тук се спазват всичките тези процедури.

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Искаме Министерски съвет да е гарант, не го ли разбирате? Хората затова са навън.

ФИЛИП ЦАНЕВ: Недейте да спекулирате с хората, защото ние в сряда ще излезе повече от вас тук именно срещу тези неща, които вие се опитвате да наложите.

ПЕТКО ЦВЕТКОВ: Господине, кои сте вие и какво представлявате в крайна сметка?

ФИЛИП ЦАНЕВ: Национална гражданска коалиция Природата за хората и регионите. Това сме осем общини участват вътре.

ПЕТКО ЦВЕТКОВ: Кметовете?

ФИЛИП ЦАНЕВ: Министър Вежди Рашидов, инвеститор в ски курорти и кметове.
........:.Той тогава не е бил министър, когато е искал да се учреди ...

БОЙКО БОРИСОВ: Господин министъра ви предлага нещо, ако учредяваме правото на строеж с решение на Министерски съвет ...

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Нали искате гарант да ви е Министерски съвет? Вие нали затова сте навън.

БОЙКО БОРИСОВ: Образно казано, ако в сряда вземем решение хикс, което не е във, идвате да протестирате.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Казахте гарант да е Министерски съвет. Учредяване на право на нов строеж след решение на Министерски съвет. Отговорността ето, нали сте гласували за това правителство и вие. Ако не ни вярвате, проведен конкурс, всичко, имаме процедура.

БОЙКО БОРИСОВ: Вижте, за да улесним разговора: във всички случаи ние ще му сложим мораториум. Депутатите. Щете не щете, това е. Аз не мога, ако ще златни предложения да ми давате, най-добрите в света, щом има хора да се дърпат с полицията, това не ми харесва. Докато не ги убедим, че това, което предлагаме, е изцяло добро за общините, хората и за тях самите, на мен такъв закон не ми трябва.

...........: Намерете ни модератор от Европейски ...и да решим проблема. Намерете ни модератор.

БОЙКО БОРИСОВ: Това е лош прецедент, защото всеки недоволен, може да дойде и да казва. Но горите няма да допусна след като ние направихме мораториум за горите. Спасихме ги от заменките и сега да ми закичват на ревера някакъв корпоративен интерес или каквото и да било, няма да го допусна хич. Затова , мили мои, искам да намерим точния текст, който да гарантира, че това, което ще се строи и ще се прави, защото то е правилно и България, не съм съгласен с вас, по нищо не се отличава от Австрия, Швейцария като туристическа ски дестинация и можем да я развиваме и да печелим пари. Да печелят българските граждани, фирми, компании, служители, работници там. Това, че навремето разбойнически са застроили Черноморието нищо не ви дава основание да си мислите, че ние ще го допуснем. Когато се качиш на морените и видиш съборената сграда, това не е красива планина. Аз понеже си имам маршрут на морените, Златните мостове ресторанта, където в момента се руши, а там навремето спираш, взимаш ги кафе, чай, беше страшно хубава чайна. Някой го направи на хотел, сега от десет години сигурно се руши и като минеш си все едно в ситуация на война. Ако има хубаво, така както е в момента, да работи и да се направи кокетно, не вярвам някой планинар или скиор да не му харесва. Не вярвам. Вместо съборените сгради да се възстановят това, което като бях на твоите години горе на Алеко, на морените, отиваха хората, а сега ходят по заведения в София. Всичко отиваше горе на планината на Простор и на Щастливеца. Нали така, поне да се възстановят тези неща. Сега в тази ситуация те не могат да се възстановят и стоят десет години като след бомбардировка. Не считам, че е правилно.

.........: Съгласно плана за управление на Витоша, който действа от десет години, на Витоша в момента строителството е забранено, всички го знаят тук присъстващите.

.........: Господин Борисов, понеже вече отнемаме от вашето ценно време, имаме предложение да направим следващата среда да се съберем с юристи и от наша страна и да предложим изход от ситуацията специално за този член. Защото на нас изглеждат някои от текстовете неприемливи, но на нас ни е необходима консултация.

БОЙКО БОРИСОВ: Кое е неприемливо?

.........: В смисъл понеже тук има конкретни предложения, които между другото се въртят така, а ние трябва в момента специално за тези предложения и смятаме, че не изглеждат приемливи в този вид. Трябва още едно усилие, да се погледне от всички страни и да го приемем. Затова тази посока, която вие казахте, да не се бърза в пускането на ..., има различни варианти, вие ще намерите варианти да се прегледат текстовете, но да имаме възможност за осмисляне на тези предложения.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз съм на ваше разположение.

В един момент искам да ви предупредя, че тези хора ще ви бият и вас. Имайте предвид и затова разговарям с вас с добри намерения, добронамерено. Ще ви вкарат хора в протеста на тези кокаинови крале, които изловихме. Ще ви вкарат хора от Октоподите. Ще ви вкарат хора от някоя друга партия, ще провокират полицаите да се сбият с тях и вие ще сте виновни. На вашите най-добронамерени, и както виждате срещате пълно разбиране от мен и от колегите и нямаме никакви задни или долни мисли, търсим решение как точно искам да формулираме тези теми. Ще вкарат хора, които ще ви окървавят протеста и няма да може да разговаряме, нито ние вече ще сме легитимни, нито вие, ще стане хаос. Това им е целта. Пътят към ада е постлан с добри намерения. Нито едно от вашите предложения не е в противовес с това, което мислим, и виждате обратното. Спрете ги, в един момент вие няма да познавате хората от протеста. Изобщо горите или ските няма да са в главите им. Държа да ви го кажа, много съм се занимавал с футболни агитки докато бях главен секретар, всеки от вас който им каже: "Хей господа, ние не сме за това тук". Ще бъде бит. Първо вас.

Тук в тази зала се провежда Министерски съвет, тя е на ваше разположение, ако искайте отидете пийте вода, кафе, обадете се да ви дойдат юристите или където искате, ако искате ходете, съвещавайте се и се върнете или стойте тук, или ако искате ходете и кажете кога.

КОНСТАНТИН ИВАНОВ: Ако мога аз сега да обобщя, не знам дали колегите ще се съгласят, но това което можем да направим е да излезем и да кажем, че е имало такава среща с вас, че се постигна напредък по някои от точките, а другите трябва да бъдат прецизирани, че ние ще извадим нашите предложения в максимално кратък срок, тъй като не мога да кажа, че това може да стане до три часа например. Вие знаете, че ние нямаме контрол над този протест, но предполагаме, че това нещо ще бъде прието от хората, които евентуално ще отидат довечера като добра воля и вървене в правилната посока.

Севделина АРНАУДОВА: Много ви е хубаво предложението, нека да излезем всички заедно и да го кажем.

КОНСТАНТИН ИВАНОВ: Ние не организираме тези хора и не можем да им кажем: "Не ходете там".

..............: Хората не са агресивни няма проблем.

Севделина АРНАУДОВА: Има изтекла информация, че тази среща се провежда в момента. Нищо не пречи да се извикат медиите и всички заедно да слезете долу и да кажете, че има напредък в тази среща, че има разбиране и комуникация и нищо няма да тръгне във този вариант, в който е било прието вчера и да призовете хората да не излизат на протести, да помолите всички, които не са част от вашите организации да не се намесват, да не се политизира, да не стават скандали, след което да им кажем кога продължава срещата с юристите на едни друг етап. Това е единственият вариант според мен.

КОНСТАНТИН ИВАНОВ: Тук въпросът е на юристите колко време ще им трябва, за да прецизират тези неща и да се уточнят.

Севделина АРНАУДОВА: Това вече е въпрос на уточнение между вас и нас технически кога на вас им е удобно и кога на тях им е удобно.

............: Мисля, че това е много разумно решение даже ще дадем за пример някои точки, по които вече сме се разбрали. Тук имаме три точки, по които абсолютно сме се разбрали.

Севделина АРНАУДОВА: Това е самата истина от днес няма за какво да седим и да се чудим как да я преразказваме и какво да правим. По-добре истината да се каже такава каквато е и тя е полезна за всички.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: И за да изглежда сериозно, защото иначе е несериозно просто само да си говорим ще ви помоля да дойдете с един писмен текст, който ще представим и в парламентарната група, за да може по него да се говори и да бъде точно, защото ние сега много неща изговорихме, но какво точно ще посочите, аз малко се притеснявам, след това може да се окаже, че не е точно същата формулировка, трябва да бъдем и коректни.

БОЙКО БОРИСОВ: Мисля, че по първите три члена се разбрахме.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Момчета, информацията, която имаме е, че другата седмица два пъти или три пъти повече хора ще се съберат отново.

БОЙКО БОРИСОВ: По същия начин ще посрещна и едните и другите.

БОЙКО БОРИСОВ: По същия начин ще посрещна и едните, и другите. Има правова държава и начинът на водене на преговори е на тая маса и аз съм ви поканил в Минис

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови